Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση

Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου για τα παιδιά όλου του κόσμου!

«Εκατομμύρια γονείς, δάσκαλοι και παιδιά ανά τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών τους, ώστε να παρέχουν δωρεάν και ποιοτική βασική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτοί, είναι υποστηρικτές της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση. Εμείς προσθέτουμε τη φωνή μας στη δική τους έκκληση. Με το να συμμετέχετε μπορείτε να γίνετε η πρώτη γενιά που θα δει κάθε παιδί του κόσμου να απολαμβάνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση». Nelson Madela and Graca Macel, Απρίλιος 2002

Η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό όπλο στη μάχη κατά της φτώχειας. Για 61 εκατομμύρια παιδιά και 750 εκατομμύρια ενήλικες, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης μαθητές από πλούσιες και φτωχές χώρες ενώνουν τις φωνές τους και μέσα από παραπλήσιες εκδηλώσεις, υπενθυμίζουν στους ηγέτες της χώρας τους τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάγκη ουσιαστικής κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης κάθε παιδιού σε αυτήν.

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2015

“Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά”

27 Απριλίου- 3 Μαίου 2015

Το 2015, χρονιά εκπνοής των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, έφτασε και πραγματικά έχει σημειωθεί αξιοθαύμαστη πρόοδος!

  • Τα τελευταία 15 χρόνια 50 εκατομμύρια παιδιά που μέχρι τότε δεν πήγαιναν σχολείο έχουν γραφτεί στο Δημοτικό!
  • Ειδικά την περίοδο 2000 με 2008 η πρόοδος ήταν τόσο ταχεία ώστε εάν συνεχιζόταν όλα τα παιδιά θα μπορούσαν να πάνε σχολείο έως το 2015.
  • Πολλές χώρες έχουν πετύχει εξαιρετική πρόοδο προς την εκπαίδευση για όλους. Το Λάος, η Ρουάντα και το Βιετνάμ έχουν μειώσει τη σχολική τους διαρροή κατά τουλάχιστον 85% από το 2006.

Όμως

  • 58 εκατομμύρια παιδιά ακόμα δεν πηγαίνουν Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον, 68 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό μας  κάνει 126 εκατομμύρια, περίπου όσο ολόκληρο τον πληθυσμό της Ιαπωνίας.
  • 1 στα 4 παιδιά που γράφονται στο Δημοτικό Σχολείο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσουν πριν το ολοκληρώσουν.
  • 1 στα 3 παιδιά που βρίσκονται εκτός σχολείου έχει κάποια μορφή αναπηρίας.

Η εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Σεπτέμβρη και η συγκεκριμένη εκστρατεία θα βοηθήσει αυτό το στόχο. Η βασική της δράση είναι η δραστηριότητα: “Λέω μια λέξη που θα ταξιδέψει”. Σκεφτήκαμε λοιπόν μια λέξη που συμπληρώνει την φράση: “Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο….”, την ζωγραφίσαμε, την βγάλαμε φωτογραφία και την στείλαμε στην Act!onAid που θα δημιουργήσει ένα βίντεο το οποίο θα το στείλει στον εκπρόσωπο της Ελληνικής κυβέρνησης που θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

 

Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο ...
Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο …