Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου

Στην επαναληπτική αυτή ενότητα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Οι ασκήσεις του βιβλίου είναι περιεκτικότατες και αρκετές για την επανάληψη. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε σε αυτή την ενότητα είναι το τραγούδι που συνοδεύει το μάθημα, το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει ολόκληρο, αλλά ένα κομμάτι του μόνο. Αυτό μπορούμε να το ακούσουμε στη συνέχεια.

Πολύ όμορφη ιδέα σε αυτό το κεφάλαιο εφόσον έχουμε το χρόνο, να φτιάξουμε και ένα γλυκό, για παράδειγμα τρουφομπαλίτσες που είναι εύκολες και δε χρειάζονται ψήσιμο.

Η συνταγή απλή, αντιγράφουμε από τις σχολικές αταξίες

Υλικά:
1 1/2 Πακέτο μπισκότα τετράγωνα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 βιτάμ
λίγο κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας κακάο και
τρούφα ή ινδική καρύδα.
Εκτέλεση: 
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μπισκότα και τα βάζουμε στο μίξερ. Τα χτυπάμε ώσπου να γίνουν σκόνη. Αδειάζουμε τα μπισκότα σε λεκάνη, ρίχνουμε το βιτάμ, τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με τρούφα, ινδική καρύδα ή πολύχρωμη τρούφα, όπως εμείς.
Για το κεφάλαιο αυτό προτείνεται η άσκηση των 5 αισθήσεων από πλευράς των παιδιών. Το παρακάτω βίντεο με ήχους μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε τα παιδιά να ακούνε και να αναγνωρίζουν τι ήταν αυτό που άκουσαν.
 Επιπλέον, τελειώνοντας τις ασκήσεις του κεφαλαίου, είναι ευκαιρία αν δεν έχουμε ήδη διαβάζει την ιστορία του Μεγα-Αλέξανδρου με το καταραμένο φίδι, να το κάνουμε. Η ιστορία βρίσκεται στο Ανθολόγιο στη σελ.132
Μπορούμε στο τέλος να ζωγραφίσουμε και το Γλυκόσαυρο.
Γλυκοσαυρος
Για το σπίτι ή αν χρειάζονται και άλλες μικρές ασκησούλες, μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω.
Ασκησεις επαναληψης
Εάν υπάρχει χρόνος ή χρειάζεται επιπλέον εξάσκηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις παρακάτω ασκήσεις από τη Νάντια.
Επαναληπτικό γ,λ,χ,ζ,υ
Για την ενότητα αυτή η Αμαλία, μάς έχει φτιάξει μια επαναληπτική σελίδα με όλες τις συλλαβές αυτού του κεφαλαίου αλλά και ορισμένες συλλαβές που δε συναντάμε τόσο συχνά, ωστόσο η εξάσκηση είναι πάντα καλή.
Συλλαβες 3ης ενοτητας