Ωκεανία

okea6

Σύντομη παρουσίαση της  της Αυστραλίας, στον επόμενο σύνδεσμο

Ταξίδι στην Αυστραλία.

Τα παράξενα ζώα της Αυστραλίας

Περισσότερες πληροφορίες για την Ωκεανία σε αυτό το σύνδεσμο.

Επίσης εδώ και εδώ.

Όγκος-Χωρητικότητα

Φύλλο εργασίας με ασκήσεις στον όγκο και τη χωρητικότητα καθώς και στις μετατροπές σε διάφορες μονάδες του όγκου.

Ογκος-Χωρητικοτητα

Κεφ. Ε6 – Ο Μεσοπόλεμος

μεσοπολεμος

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος θα βρείτε εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Η συνθήκη όριζε ότι η Ελλάδα αποσύρεται από την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η περιοχή της Σμύρνης, περνάνε στην Τουρκία, τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία και αποφασίστηκε και η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το 1924, επικυρώνεται με δημοψήφισμα η αβασίλευτη δημοκρατία στην Ελλάδα και πρώτος πρωθυπουργός ορίζεται ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Στην Ελλάδα η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των πολλών προσφύγων που έφτασαν στη χώρα καθώς και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 1929. Οι δυσκολίες αυτές έφεραν αναστάτωση την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Μεταξάς και επέβαλε δικτατορία, προετοιμάζοντας παράλληλα τη χώρα για τον επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο.

Κεφ. Ε5 – Η Μικρασιατική Καταστροφή

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε έναν χάρτη με τις κινήσεις του ελληνικού στρατού κατά την περίοδο 1919-1922.

πηγή

μικρασιατικη

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος εδώ και εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα, ως νικήτρια χώρα, απέστειλε στρατό στη Μικρά Ασία. Το όνειρο της απελευθέρωσης των αλύτρωτων αδελφών της περιοχής φάνηκε προς στιγμή να πραγματοποιείται. Όμως σύντομα οι ελπίδες διαψεύσθηκαν. Στα τέλη Αυγούστου του 1922 τα τουρκικά στρατεύματα νίκησαν οριστικά τον ελληνικό στρατό. Η ήττα του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος είχε ως συνέπεια τις σφαγές, τις λεηλασίες και τελικά την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και τον ξεριζωμό του από τις εστίες του, την αποκαλούμενη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επανάληψη εμβαδά επιφανειών, αναπτυγμάτων

Φύλλο εργασίας με ασκήσεις μαθηματικών επαναληπτικές στα διάφορα εμβαδά, τα οποία έχουμε μάθει έως τώρα.

Εμβαδο επιφανειων, αναπτυγματων

Εμβαδο επανάληψη

Νότια Αμερική

political-south-america

Πολύ χρήσιμη σελίδα με πληροφορίες για τη Νότια Αμερική, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε στο μάθημά μας εδώ.

Οι κάτοικοι και τα κράτη την Ν.Αμερικής

Flags_south_america

Εξαιρετική σελίδα εδώ, με πληροφορίες για τους κατοίκους και τα κράτη της Νότιας Αμερικής.

Πολύ ενδιαφέρον βίντεο με οδοιπορικό στη Νότια Αμερική εδώ.

Κεφ.Ε4 – Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος

α παγκοσμιος

Σχεδιάγραμμα θα βρείτε εδώ και εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Μετά τους βαλκανικούς πολέμους η Ελλάδα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα, καθώς τα εδάφη της διπλασιάστηκαν και τα σύνορα ήταν δύσκολο να φυλαχθούν αποτελεσματικά. Επιπλέον δεν υπήρχε οδικό δίκτυο και τα νησιά του Αιγαίου δεν είχαν κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, ούτε είχαν οριστεί τα σύνορα της Αλβανίας. Επιπλέον η Βουλγαρία εποφθαλμιούσε τα ελληνικά εδάφη, και γι’ αυτό άρχισαν στα σύνορα να κατασκευάζονται οχυρά.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των Μ. Δυνάμεων στην Ευρώπη, ο έλεγχος του εμπορίου και η κυριαρχία στα Βαλκάνια, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο το καλοκαίρι του 1914. Τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ) με τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Ιταλία).

Η Ελλάδα αρχικά θέλησε να διατηρήσει ουδετερότητα, όμως οι πιέσεις των βενιζελικών την έκαναν να ενταχθεί στο πλευρό της Αντάντ (1917). Η Βουλγαρία και η Τουρκία πήγαν με το μέρος των Κεντρικών Δυνάμεων και έτσι άρχισαν σκληρές μάχες, που έληξαν με ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων το 1918 και υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920). Η συνθήκη όριζε ότι κατοχυρώνονται τα νησιά του Αιγαίου, η Δυτική και Ανατολική Θράκη (εκτός Κων/πολης) και ανέλαβε τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης για 5 χρόνια.

Αναπτύγματα κύβου-ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου

Παρακάτω μπορείτε να ‘κατεβάσετε’ και να κόψετε τα αναπτύγματα του κύβου και του ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.

αναπτυγμα κυβου

αναπτυγμα ορθογωνιου

Βόρεια Αμερική

NAG_GN_2

Αρχικά χρησιμοποιούμε το Google Earth για να δείξουμε την Β.Αμερική και να ζουμάρουμε σε κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα υπάρχει και σε offline αλλά και online έκδοση χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση του προγράμματος, μέσω του Google Maps στην επιλογή Earth.

Αμερικη

Ανάλογα το χρόνο που διαθέτουμε, κάνουμε μια εικονική περιήγηση στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

αγ ελευθ

Όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστούμε κατά τη παρουσίαση της Βόρειας Αμερικής στη παρακάτω ιστοσελίδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Στη συνέχεια πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι με τη σύντομη εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα και οδήγησαν στην ίδρυση της Β.Αμερικής από τους πρώτους προσκυνητές μέχρι και τη σημερινή εποχή. Το βίντεο προέρχεται από τη γαλλική τηλεόραση και είναι από τη σειρά ‘Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος”

Οι κάτοικοι της Β.Αμερικής

Ωραία και η εξήγηση του τρόπου λειτουργίας του καναλιού στο Παναμά.

Δείτε τέλος μια εικόνα για το πως είναι πραγματικά το σχήμα της γης χωρίς τους ωκεανούς.

1-thepotsdamgr