STEM Module projects

Module 01:Συστήματα τροφίμων

Αυτή είναι μια ενότητα εισαγωγής προκειμένου οι μαθητές να αναπτύξουν ότι είμαστε ένα δυναμικό μέρος των συστημάτων τροφίμων. Σε αυτήν την ενότητα θα αναπτύξουν επίσης τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του συστήματος τροφίμων. Η αποστολή τους είναι να οργανώσουν μια εκστρατεία στην κοινότητά τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να συνδέσουν τις επιλογές διατροφής τους  τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις των συστημάτων τροφίμων.

Σχέδιο μαθήματος με χρήση της ιστοεξερεύνησης webquest: https://www.createwebquest.com/node/59658
Γενική παρουσίαση του module 1:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου;

https://essayland2020.wixsite.com/eatsmartsaveyourland/module-1

Module 02: Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Καθώς όλα τα επιστημονικά αποδεικτικά μέσα αποκαλύπτουν ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός οδηγείται σε μια μεγάλη μετεωρολογική καταστροφή, όλοι, ανεξάρτητα από τη θέση ή τον ρόλο μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκαλεί ατμοσφαιρικές ανισορροπίες. Δυστυχώς, η νεότερη γενιά πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη διόρθωση όλων αυτών που έκανε η γενιά μας και οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή, οπότε πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ενεργήσουν με πιο υπεύθυνο τρόπο από εμάς.

Τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν:
-Καιρός και Κλίμα
-Αιτίες της κλιματικής αλλαγής
-Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
-Κλιματική αλλαγή και επισιτιστική ασφάλεια
-Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις κοινότητές μας

Σχέδια μαθήματος που εφαρμόστηκαν:

    1.  https://v.gd/YcDE78
    2. https://v.gd/UuMRJ5
    3. https://v.gd/DWCxJK  
    4. https://v.gd/IKzFHz 
    5. https://www.createwebquest.com/impact-climate-change-soil

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου https://essayland2020.wixsite.com/eatsmartsaveyourland/module-2

Γενική παρουσίαση του module 2:

Module 03: Παραγωγή: στα αγροκτήματα

Σε αυτήν την ενότητα διερευνήσαμε τις προκλήσεις στη γεωργία ξεκινώντας από την ιστορία της γεωργικής τεχνολογίας και καταλήγοντας στις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για αυτόν τον τομέα. Ο στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα από πού προέρχονται τα τρόφιμά μας, πώς παράγονται και τις σχετικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και βιώσιμες προκλήσεις για τους αγρότες.

Εκτός από τη φυτική παραγωγή διερευνήσαμε την ζωική παραγωγή (κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά), ιχθυοκαλλιέργειες και μελισσοκομία, ώστε να εξετάσουμε διαφορετικά συστήματα εκτροφής. Εντοπίσαμε επίσης καινοτόμες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στους αγρότες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, έτσι ώστε οι μαθητές μας να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις αγροτικές προκλήσεις και πώς η γεωργία σχετίζεται με τα τρόφιμα στο πιάτο τους.

Μια εισαγωγή έγινε χρησιμοποιώντας δύο  ταινίες ντοκιμαντέρ: Farmland και Kiss the ground: How We Can Reverse Climate Change (είχαμε ήδη δει την αρχική ταινία στην αρχή της υλοποίησης του έργου μας). Στη συνέχεια εισήχθησαν τα θέματα και σχεδιάστηκαν οι δραστηριότητές μας ως εξής:

  1. Φυτική Παραγωγή
  2. Ζωική Παραγωγή
  3. Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιώσιμη γεωργική  ανάπτυξη
  4. Ο ρόλος της τεχνολογίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου https://essayland2020.wixsite.com/eatsmartsaveyourland/module-3?lang=el

Γενική παρουσίαση του module 3:

Module 04: Επεξεργασία: Από το χωράφι στο εργοστάσιο

Στόχος αυτής της ενότητας είναι να εξετάσει τις ιδιότητες των πρώτων υλών σε σχέση με την επεξεργασία τροφίμων και να σκιαγραφήσει κρίσιμες απόψεις για τις εργασίες χειρισμού, μεταφοράς, αποθήκευσης και προετοιμασίας πρώτων υλών μετά τη συγκομιδή, που συμμετέχουν στο χωράφι ή/και το εργοστάσιο, κατά την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών επεξεργασίας. Θα συζητήσουμε επίσης για τις αλλαγές που συμβαίνουν στις φυσικές, χημικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές ιδιότητες των υλικών και θα αντιμετωπίσουμε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη σύνδεση αυτού του σταδίου επεξεργασίας με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα εξερευνήσουμε ορισμένες σταδιοδρομίες STEM σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων.

Γενική παρουσίαση του module 4:  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου

https://essayland2020.wixsite.com/eatsmartsaveyourland/module4?lang=el

Module 05: Επεξεργασία: από το εργοστάσιο στους καταναλωτές