Η 11η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, και για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Επιπλέον, με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην επιστημονική σταδιοδρομία, έχουν προκύψει διάφορες καμπάνιες, όπως αυτή που δημιουργήθηκε το 2021 με την ονομασία “No More Matildas”. Ο στόχος της καμπάνιας είναι να επιστήσει την προσοχή στην έλλειψη γυναικείων προτύπων στις επιστήμες και στην επιμονή των στερεοτύπων.
Η Matilda Joslyn Gage ήταν η πρώτη ακτιβίστρια στον κόσμο που κατήγγειλε την κοινωνική αδικία που πάντα έβλεπε τις γυναίκες να υποεκπροσωπούνται στους επιστημονικούς κύκλους. Ο αγώνας της πήρε το όνομα «Matilda Effect», ένα κίνημα που δίνει έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων των γυναικών. Εξυψώνοντας την ιστορία και τους αγώνες της, η μη κερδοσκοπική οργάνωση AMIT (Association of Women Researchers and Technologists), με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιούργησε μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Έχει τίτλο «No More Matildas» και στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής κλίσης των εφήβων και των κοριτσιών.
Οι γυναικείες παρουσίες στο χώρο των επιστημών καλύπτουν το 1/4 των θέσεων στα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι υποχρέωση όλων μας να αυξήσουμε το ενδιαφέρον εφήβων και νέων γυναικών για τις επιστήμες, ενδυναμώνοντας τους με κατάλληλα προγράμματα.
Σημαντική είναι η παρουσία γυναικών που αποτελούν πρότυπα στους
τομείς του STEM, όπως η Rosalind Franklin (Science), η Amelia Earhart (Technology), η Hedy Lamarr (Engineering), η Gerda Taro (Arts) και Katherine Johnson (Μαθηματικά).
Περισσότερες ιστορικές γυναίκες που ασχολήθηκαν με τεχνολογίες STEM:
- Ada Lovelace (έγραψε τον πρώτο αλγόριθμο για τον υπολογισμό των αριθμών Bernoulli),
- Rachel Carson (έγραψε το βιβλίο “Silent Spring” – υποκινώντας το περιβαλλοντικό κίνημα του 20ου και 21ου αιώνα),
- Rear Admiral Grace Murray Hopper (ανέπτυξε γλώσσες υπολογιστών γραμμένες στα αγγλικά),
- Mary Eagle Pennington (χημικός που πρωτοστάτησε στην έρευνα για την επεξεργασία, την αποθήκευση και την αποστολή τροφίμων),
- Edith Clarke (πρώτη γυναίκα ηλεκτρολόγος μηχανικός που ασχολήθηκε επαγγελματικά),
- Ruth Rogan Benerito (ανακάλυψε μια διαδικασία για την παραγωγή βαμβακερού υφάσματος χωρίς ρυτίδες, λεκέδες και ανθεκτικό στη φλόγα),
- Barbara McClintock (κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ικανότητας των γονιδίων να αλλάζουν θέσεις στο χρωμόσωμα),
- Vera Rubin (αποκάλυψε το πρόβλημα της περιστροφής των γαλαξιών), κλπ.
και μία σύγχρονη υποστηρικτής της τεχνολογίας STEM, η Ayah Bdeir.
My message to girls who want to be scientists.
(Jane Goodall, primatologist)
Η Τζέιν Γκούνταλ θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα. Η Goodall είχε ένα όνειρο στα πρώτα της χρόνια: να ταξιδέψει από την πατρίδα της την Αγγλία στην Αφρική για να είναι κοντά στα ζώα και να γράψει για αυτά. Τα μάτια της λάμπουν καθώς μοιράζεται ιστορίες από το παρελθόν της, που γίνονται σπουδαία μαθήματα ζωής για την επιστήμη και την εκπαίδευση για το παρόν: «Να είσαι περίεργος και να κάνεις λάθη, να είσαι υπομονετικός και να μην τα παρατάς», επαναλαμβάνει αυτή η εξαιρετική γυναίκα.