Καλοκαίρι χωρίς πλαστικά!

Καλοκαίρι σημαίνει παραλία, θάλασσα και ξέγνοιαστες, υπέροχες στιγμές! Για να συνεχίσει το περιβάλλον να μας κρατά ζωντανούς, πρέπει να μην ξεχνάμε να το προστατεύουμε καθημερινά και να μην το επιβαρύνουμε με τις συνήθειές μας.

Τα πλαστικά στις παραλίες και στη θάλασσα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Τεράστιος όγκος πλαστικών απορριμμάτων τις κατακλύζουν κάθε χρόνο.

turtle plastic

Τι οφείλουμε να κάνουμε;

save ocean 71. Αφήνουμε το πλαστικό μπουκάλι νερού σπίτι και πάμε παραλία. Γεμίζουμε το παγούρι μας με δροσερό νερό για να το πάρουμε μαζί!

2. Και με τον καφέ τι γίνεται; Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει παγωμένος απολαυστικός καφές! Αντιστεκόμαστε στο πλαστικό ποτήρι και όχι στον κρύο καφέ! Κυκλοφορούν ποτήρια και θερμός από μπαμπού ή γυαλί, σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Αν είναι εφικτό, ζητάμε από το cafe να μας σερβίρει σε αυτά!

save ocean 93. Το φαγητό μας, ας μας ακολουθήσει σε “ταπεράκι” κι όχι σε συσκευασίες μιας χρήσης.

4. Το καλοκαίρι, τα φρούτα και λαχανικά είναι σε αφθονία. Τα αγοράζουμε και  τα μεταφέρουμε όλα μαζί σε χάρτινη ή τσάντα πολλαπλών χρήσεων.

save ocean 85. Οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων, υπάρχουν σε διάφορα είδη και σχέδια και είναι αρκετά εργονομικές ώστε να χωράνε μέσα στην προσωπική μας τσάντα ή ακόμα και στην τσέπη μας.

6. Μόνοι ή με φίλους, φοράμε γάντια και μαζεύουμε σκουπίδια σε σακούλες, ώστε να τα μεταφέρουμε στους κατάλληλους κάδους. Πολλοί άγνωστοι θα μας ακολουθήσουν στην προσπάθειά μας, αρκεί να γίνει η αρχή.

7. It’s party time – Plastic-free ! Ας αποφύγουμε τα πλαστικά ποτήρια save ocean 10και καλαμάκια για τους χυμούς, τα κοκτέιλ και τα ποτά μας. Σε όμορφα γυάλινα ποτήρια ή σε χάρτινα  (με το όνομα κάθε προσκεκλημένου). Δεν χρειάζεται έτσι να υπολογίσουμε πενταπλάσια ποτήρια για όσους ξεχνάνε που το άφησαν. Αν το ποτό μας πίνεται χωρίς καλαμάκι, τότε το ξεχνάμε!

8. Αφήνουμε την παραλία, όπως την βρήκαμε ή καλύτερη – πιο καθαρή – αν γίνεται!  Στην αμμουδιά αφήνουμε μόνο … τις πατημασιές μας!

ocean pollution 2

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκπαιδευτικό υλικό “Ακαδημία Θαλάσσιου Πλαστικού” που έχει δημιουργηθεί από την Common Seas, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως αποστολή να επιτύχει την ταχεία και σημαντική μείωση της ποσότητας των πλαστικών απορριμμάτων και να σταματήσει την πλαστική ρύπανση σε θάλασσες και ποτάμια. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και διατίθεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας https://commonseas.com/el/countries/clean-
blue-paros.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *