Ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά – europeana

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο, αποτελεί ο ιστότοπος Europeana.

Η Europeana παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα από ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και γκαλερί. Αυτή η τεράστια βάση δεδομένων αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα μέσων, εικόνες / κείμενα / ήχος / βίντεο / τρισδιάστατο περιεχόμενο στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, τους χάρτες, τις ταινίες, τη φυσική ιστορία, τη μόδα σε περισσότερες από 37 γλώσσες. Μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου διαθέτει άδεια, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία ερευνητικών και μαθησιακών έργων.
Η αποστολή της Europeana είναι να μεταμορφώσει τον κόσμο με τον πολιτισμό, να ξεκλειδώσει θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς και να τους διαθέσει στο διαδίκτυο, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για ψυχαγωγικούς, επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το έργο Europeana DSI4, το οποίο υλοποιείται και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (www.eun.org), στοχεύει να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Εστιάζει σε τρεις βασικές πτυχές:

1) διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και προώθηση της αίσθησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του πολιτισμού,

2) παροχή υποστήριξης στους εκπαιδευτικούς και

3) προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή (παιδαγωγικές δυνατότητες αξιοποίησης της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση καλλιέργεια των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα)

Σημαντική πηγή υλικού (φωτογραφίες, κείμενο, βιντεο) για την εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το blog της Europeana, οι συλλογές/θέματα και οι galleries φωτογραφιών.

 

Πηγή: https://elearning.iep.edu.gr/study/pluginfile.php/186742/mod_resource/content/13/fp2_paradeigmata.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *