Mother Earth Day 2021 – #RestoreOurEarth – 22 Απριλίου 2021

Ημέρα της Γης 2021 – Restore our earth
(Αποκαταστήστε τη Γη μας!)

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22 Απριλίου
ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. (earthday.org)

 

Η Ημέρα της Γης 2021, γιορτάζεται από τη Google με το Doodle*: Ας φυτέψουμε ένα δέντρο!

(Doodle Artist: Sophie Diao / Additional Tree Animation: Helene Leroux, Ben Tobias)

*Τα doodles είναι ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές δημιουργίες της Google και φιλοξενούνται στην αρχική της σελίδα καθημερινά για να γιορτάσουν σημαντικά γεγονότα, παγκόσμιες και εθνικές επετείους, γενέθλια και πράξεις ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Δείτε και προηγούμενα Doodles για την Ημέρα της Γης εδώ.

Ημέρα της Γης 2021 (Google Doodle)– Όλοι μπορούμε να φυτέψουμε το σπόρο για ένα φωτεινότερο μέλλον! Ένα δέντρο τη φορά!

Ο πλανήτης, που αποκαλούμε σπίτι μας, συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζωή και να εμπνέει τα θαύματα. Το περιβάλλον εργάζεται σκληρά για να μας συντηρήσει και μας ζητά να του επιστρέψουμε τη φροντίδα.

Το σημερινό βίντεο Doodle της Google δείχνει μια ποικιλία δέντρων που φυτεύονται σε φυσικούς βιότοπους, έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να παίξουμε ρόλο ώστε να διατηρήσουμε τη Γη μας υγιή για τις μελλοντικές γενιές.

Κάθε χρόνο στην Ημέρα της Γης – και καθημερινά – ενθαρρύνουμε όλους να βρουν μια μικρή πράξη που μπορούν να κάνουν για να κάνουν τον πλανήτη μας βιώσιμο.

Είναι απαραίτητο να βάλουμε τους σπόρους, ώστε κάτι όμορφο να ριζώσει και να ανθίσει στη ζωή μας.

Χαρούμενη Ημέρα της Γης!

Perky Duck – Εφαρμογή για γραφή braille

Δίνουμε την επιλογή στα παιδιά με προβλήματα όρασης να γράψουν σε
braille χρησιμοποιώντας την ελεύθερη εφαρμογή perky duck
και να μας στείλουν το αρχείο *.dxb που θα δημιουργήσουν.

Η Duxbury Systems πρωτοστατεί στον κόσμο σε λογισμικό μπράιγ. Ο Duxbury Braille Translator (DBT) χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους κορυφαίους εκδότες braille στον κόσμο. Το DBT υποστηρίζει πάνω από 170 γλώσσες σε braille.

Computer Masti – Πληροφορική για παιδιά

Η προσέγγιση της σειράς βιβλίων Computer Masti για την εισαγωγή στην Πληροφορική για παιδιά είναι ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσουν οι μαθητές Δημοτικού να μαθαίνουν για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

Computer Masti 1 Computer Masti 5
Computer Masti 2 Computer Masti 6
Computer Masti 3 Computer Masti 7
Computer Masti 4 Computer Masti 8

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου, έχει μεταφράσει στα ελληνικά 2 βιβλία δραστηριοτήτων

“Computer Masti” Βιβλίο δραστηριοτήτων Ι

“Computer Masti” Βιβλίο δραστηριοτήτων ΙΙΙ

 

REVELATION NATURAL ART

Το λογισμικό Revelation Natural Art (RNA) αποτελεί ένα εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες, δυνατότητες δημιουργικής γραφής, σύνθεσης πρωτότυπων ιστοριών και παραγωγή κινούμενων σχεδίων, που μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών του Δημοτικού.

Το λογισμικό Natural Art αποτελεί ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό εργαλείο με τα εποικοδομητικά κριτήρια ενός εκπαιδευτικού λογισμικού (αυθεντικότητα, πολλαπλότητα, πλαίσιο στήριξης) που μπορεί να γίνει πολύτιμο γνωστικό εργαλείο στα χέρια του δημιουργικού δασκάλου. Ο ίδιος σε συνεργασία με τους μαθητές του, μπορεί να το αξιοποιήσει στην τάξη για την καλλιέργεια της δημιουργικής έκφρασης, του οπτικού αλφαβητισμού, στα πλαίσια της οπτικής και της συναισθηματικής εκπαίδευσης, για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το εκπαιδευτικό μπορεί να λειτουργήσει ως γνωστικό εργαλείο εποικοδομητικής μάθησης.

Revelation Natural Art Εγχειρίδιο Χρήσης

Καθημερινή Φυσική – Δίνει απαντήσεις στις “απορίες” μας!

Στο youtube εμφανίζονται συνεχώς νέες σελίδες στα προτεινόμενα video και πολλά από αυτά απορείς που ξετφύτρωσαν! Μια από αυτές ήταν και η Καθημερινή Φυσική, που δίνει “απαντήσεις” σε απορίες που πολλοί από εμάς έχουν, αλλά δεν ξέραμε -αν έπρεπε να ρωτήσουμε!

Το παράδοξο της ταυτότητας (Τι σημαίνει να είσαι “εσύ”; Η ζωή είναι μια διαρκής διαδικασία αλλαγής και θανάτου. Πώς τα πράγματα παραμένουν τα ίδια αν μεταβάλλονται συνεχώς;)

Το πείραμα του Ερατοσθένη (Πώς ένας βιβλιοθηκάριος υπολόγισε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας ένα ραβδί και λίγη γεωμετρία.)

 

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida)

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida) είναι ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και περιλαμβάνει ποικίλες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δημιουργήθηκε από περίπου 700 παραγωγούς με συλλογική χρηματοδότηση (crowdfunding – χρηματοδότηση από το πλήθος).

Το σχολείο υπάρχει ήδη για περισσότερα από 200 χρόνια και εξακολουθεί να θεωρείται η κύρια μορφή πρόσβασης στην εκπαίδευση. Σήμερα, το σχολείο και η εκπαίδευση είναι έννοιες που συζητούνται ευρέως σε ακαδημαϊκά φόρουμ, δημόσιες πολιτικές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα μέσα ενημέρωσης και στις κοινωνικές μας συζητήσεις. Από την προέλευσή της, η εκπαίδευση έχει χαρακτηριστεί από δομές και πρακτικές που σήμερα θεωρούνται ως επί το πλείστον ξεπερασμένες και αναχρονιστικές και δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Δεν λαμβάνουν υπόψη τη φύση της μάθησης, την ελευθερία επιλογής ή τη σημασία της αγάπης και των ανθρώπινων δεσμών στην ατομική και συλλογική ανάπτυξη. Για τους λόγους αυτούς, έχουν προκύψει προτάσεις και πρακτικές που προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Στην «Απαγορευμένη Εκπαίδευση» παρουσιάζονται περισσότερες από 90 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, συγγραφείς, γονείς, σε μια περιοδεία σε 8 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Kahoot … και η μάθηση γίνεται παιχνίδι!

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-21, δοκιμάσαμε πολλά ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο ενδιαφέρουσα! Η μάθηση μέσω παιχνιδιού (gamification) ενθουσιάζει τους/τις μαθητές/μαθήτριες και ενεργοποιεί τη συμμετοχή τους.

Το kahoot είναι ένα εύκολο εργαλείο για δημιουργία ψηφιακών δραστηριοτήτων, με τη βασική του έκδοση να προσφέρει δυνατότητα για ερωτήσεις απλής επιλογής, σωστού λάθους . Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να “παίξουν” το quiz ασύγχρονα ή σε πραγματικό (real time) χρόνο, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, με συναγωνισμό και “βάθρο νικητών” για τους πιο σωστούς και πιο γρήγορους.

Στην ιστοσελίδα kahoot.com/ απαιτείται σύνδεση (sign up) για να δημιουργήσουμε τα quiz μας. Επιλέγουμε ανάμεσα σε teacher/student/personal/professional, δίνουμε ένα email εγγραφής και password ή επιλέγουμε να συνδεθούμε μέσω του λογαριασμού μας google, microsoft ή apple.

Ρυθμίζουμε τα settings για τα προσωπικά μας στοιχεία.
Στην επιλογή Discover από το Μενού, μπορούμε να αναζητήσουμε έτοιμα kahoot και να τα επεξεργαστούμε για τις ανάγκες των μαθημάτων μας (edit).

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο kahoot, επιλέγουμε από το μενού Create.

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης κάποιων έτοιμων template, αλλά είναι απλό να δημιουργήσουμε το δικό μας, άρα επιλέγουμε New Kahoot.

Επιλέγουμε ανάμεσα σε ερωτήσεις απλής επιλογής και Σωστό-Λάθος (αυτά είναι δωρεάν) και διαφάνειες (slides) παρουσιάσεων και δημιουργούμε το kahoot μας!

Σε κάθε ερώτηση δίνουμε χρόνο εμφάνισης και αν θέλουμε να δίνουν απλούς, διπλούς ή καθόλου πόντους.

Δίνουμε τίτλο στο kahoot και από την επιλογή Settings ρυθμίζουμε περιγραφή, εικόνα υποδοχής, μουσική ή video υποδοχής και επιλέγουμε γλώσσα περιεχομένου.

Όταν ολοκληρώσουμε το kahoot μας, επιλέγουμε πάνω δεξιά DONE!

Μπορούμε να δοκιμάσουμε το kahoot (Test this kahoot) όπως θα το δουν οι μαθητές/μαθήτριές μας, με ρυθμίσεις για την τυχαία εμφάνιση ερωτήσεων και απαντήσεων και την εμφάνιση – όχι μόνο χρωμάτων, αλλά και των – ερωτήσεων και απαντήσεων.

Με την επιλογή Play now, επιλέγουμε αν θα παίξει σε πραγματικό χρόνο (Δίνουμε στα παιδιά το link (https://kahoot.it/) και το 7ψήφιο GamePin για να συνδεθούν) με την επιλογή Teach. Αν θέλουμε να το αναθέσουμε στους /στις μαθητές/μαθήτριές μας για να το δοκιμάσουν όταν θέλουν (δίνοντας ημερομηνία λήξης), επιλέγουμε Assign.

Τέλος, αν θέλουμε να το μοιραστούμε σαν link με τους συναδέλφους μας, ώστε να είναι διαθέσιμο για επεξεργασία, επιλέγουμε Share it with others.
https://create.kahoot.it/share/kahoot/152f9414-3a57-4483-8cb2-5351d7f3ba27

Στο τέλος, εμφανίζονται τα ονόματα των 3 πρώτων και των 2 επόμενων!

Τα παιδιά ενθουσιάζονται, συναγωνίζονται για την πρώτη θέση και θέλουν νέο σε κάθε μάθημα! Είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο για επανάληψη και αξιολόγηση των γνώσεων των μαθητών/μαθητριών μας, γιατί μας δίνει στο τέλος αναλυτικά ποιες ερωτήσεις τους δυσκόλεψαν και ποιο ήταν το σκορ τους, ώστε να προετοιμάσουμε την ανατροφοδότησή μας.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου 2021

Hans Christian Andersen statue, Central Park, New York City, USA

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα.Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία,από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

«Με τη φροντίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Απόδοση του μηνύματος στα ελληνικά Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου» #ICBD2021 #Greekibby #hfc #ibby.international #USBBY

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥΚύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.  

International Children’s book day 2021 (poster, message)

Η “Μουσική των Λέξεων” 2021 “The music of words”
από το Ελληνικό Κέντρο Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Animotica – Επεξεργασία Βιντεο

Στα Windows 10, μπορούμε να κατεβάσουμε το Animotica και να επεξεργαστούμε εύκολα video (Instal free).
Προσθέτουμε video, εικόνες, ήχους και παρουσιάσεις για να δημιουργήσουμε ένα τελικό αποτέλεσμα με αρκετά διαθέσιμα εφέ και φίλτρα. Στο τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται ένα logo, εκτός κι αν αγοράσουμε την εφαρμογή και “ξεκλειδώσουμε” κι άλλες δυνατότητες.