Fairy Tales for a Fairer World – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

Το βιβλίο αυτό και ο σχετικός ιστότοπος φιλοδοξούν, με την καινοτόμο χρήση παραδοσιακών παραμυθιών, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των ανθρώπων στην προσπάθεια για επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν.

Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ιστορίες. Οι ιστορίες διαμορφώνουν τη σκέψη μας και οι σκέψεις αυτές καθοδηγούν τις πράξεις μας. Οι ιστορίες αποκαλύπτουν αλήθειες για τον εαυτό μας, τους ανθρώπους γύρω μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έχουν επίσης την ικανότητα να μας μεταφέρουν από την πραγματικότητα σε έναν κόσμο φαντασίας όπου γεννιούνται ιδέες και δημιουργικότητα, αποκαλύπτεται η αδυναμία και ενσταλάζεται η  καινούργια ελπίδα ότι εμείς είμαστε η αλλαγή. Μέσω των ιστοριών συνδεόμαστε με διαφορετικούς ήρωες, ζούμε μέσα από τις νίκες και τις δυσκολίες τους και τελικά αναπτύσσουμε μία μοναδική κατανόηση της ζωής πέρα από τη δική μας. Σε όλα τα είδη ιστοριών συμπάσχουμε με τις περιπέτειες  των άλλων, που, όπως οι δικές μας, δεν τελειώνουν πάντα με το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Τα παραμύθια περνούν από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες και έχουν γίνει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά κάποιον τρόπο, μας ενώνουν οι ιστορίες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Πολλά παραδοσιακά παραμύθια έχουν κοινή πλοκή, προσαρμοσμένα ωστόσο το καθένα στην περιοχή του. Υπάρχουν πολλά παραμύθια όπου η πριγκίπισσα πρέπει να παντρευτεί τον κατάλληλο πρίγκιπα και, παρόλο που υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ο κορμός παραμένει ίδιος. Μάθαμε όλοι μας αυτές τις ιστορίες και κάποια στιγμή τις ξαναδιαβάσαμε για να τις πούμε στα παιδιά μας. Συνειδητοποιούμε επίσης ότι κάποιες από αυτές τις ιστορίες ίσως χρειάζονται να γίνουν πιο σύγχρονες για να συνάδουν με τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Οι ιστορίες συνδέονται με διαφορετικούς Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προσφέροντας οδούς για διαδραστικές διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ αναγνωστών, εμπειρογνωμόνων, ειδικών και δημόσιων προσώπων.

Η σύλληψη αυτού του βιβλίου, καθώς και η συγγραφή και ο σχεδιασμός του αποτελούν μια προσπάθεια δημιουργικής προσέγγισης του Προγράμματος Perception Change του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Διαβάζουμε το παραμύθι: Fairy Tales for a Fairer World (English)