Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

 

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο, η βία κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική – λεκτική και οικονομική, βία που πλήττει την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όσων την υφίστανται, εξακολουθεί να είναι μια φρικτή πραγματικότητα για πολλές γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το κοινωνικό και μορφωτικό τους επίπεδο.

Το πορτοκαλί χρώμα και το σύνθημα «Όχι στη βία», που συμβολίζουν τον διαρκή αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προβλήθηκε το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2020 στην πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής.

Το παρακάτω video, μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξοι, ότι τα σημερινά αγόρια και κορίτσια – οι άντρες και οι γυναίκες της επόμενης γενιάς – δε θα ανέχονται και δε θα επιτρέπουν βίαιη συμπεριφορά με κανένα αποδέκτη!

 

“Slap her”: children’s reactions”
(What happens when you put a boy in front of a girl and ask him to slap her? Here is how children react to the subject of violence against women.)

 (Πηγή video: A Fanpage.it production / Luca Iavarone: creator, interviews, editing, coordination / Ivan Forastiere: photography/ camera operator / Giuliano Caprara: colorist /camera operator /Andrea Esposito: assistant / Roberto Porzio: music / Peppe Pace: audio)

Την 25η Νοεμβρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ετοίμασε 4 σποτ που αποτυπώνουν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης ή υγείας, όλες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά.
Στόχος αυτών των σποτ είναι να προσδιοριστεί η λεπτή γραμμή μεταξύ κομπλιμέντου και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σπότ ΓΓΙΦ για την Σεξουαλική Παρενόχληση_1
Σπότ ΓΓΙΦ για την Σεξουαλική Παρενόχληση_2
Σπότ ΓΓΙΦ για την Σεξουαλική Παρενόχληση_3
Σπότ ΓΓΙΦ για την Σεξουαλική Παρενόχληση_4

 

Πηγές: Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, womensos.gr, United Nations , SanSimera.gr

Φωτο Βουλής: www.skai.gr, www.newsit.gr