Δημοσιεύθηκε στην ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Δ΄, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί

Ο κοτσυφας απαιτείΤο βιβλίο που διαβάσαμε και μελετήσαμε στο Εργαστήρια Δεξιοτήτων , ήταν “Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί” , τουΒαγγέλη Ηλιόπουλου , από τη σειρά – ΟΙΚΟλογήματα, των εκδόσεων Πατάκη. 

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές ο Κότσυφας αναλαμβάνει δράση για να ξαναγεννηθούν και να προστατευτούν τα δάση. Ακολουθεί τη συμβουλή της Λευκής Παπαρούνας και, για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους, προτείνει σε όλα τα πουλιά να σταματήσουν το κελάηδημα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν γιατί τα πουλιά κάνουν αυτή την πρωτότυπη απεργία και αποφασίζουν να βοηθήσουν να σωθούν τα δάση! Αλλά ποιο πουλί είναι ο κότσυφας ;

Ο κότσυφας

kotsyfasΟ κότσυφας είναι ένα απ’ τα πιο κοινά πουλιά στην περιοχή μας. Το αρσενικό έχει μαύρο χρώμα, ενώ το ράμφος του είναι κίτρινο (σχεδόν πορτοκαλί). Το θηλυκό, αντιθέτως, είναι καφέ και συχνά έχει καφέ πιτσιλιές στο στήθος. Είναι μεσαίου μεγέθους πουλί με σχετικά μακριά ουρά, την οποία πολλές φορές ανασηκώνει. Έχει ράμφος λεπτό και μακρύ και τρέφεται με σκουλήκια, έντομα και καρπούς. Έχει πολύ μελωδικό κελάηδημα, το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικός ήχος της άνοιξης. Αυτό το είδος αναπαράγεται στους κήπους ή στα δάση, κατασκευάζοντας μία τακτοποιημένη, καλλυμένη με λάσπη και με σχήμα μπολ φωλιά. Γεννά 3-5(το πολύ 9) γαλαζοπράσινα αυγά με καστανοκόκκινες κηλίδες .Μπορεί να γεννήσει έως και 5 φορές το χρόνο. Το θηλυκό κλωσά τα αυγά του για 12 έως 15 ημέρες. Τα μικρά εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου στην ηλικία των 2 εβδομάδων. Τα ζευγάρια θα μείνουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γαιοσκώληκες, καρπούς και φρούτα. Έχει μήκος 23 με 29 εκατοστά, μακριά ουρά και βάρος 80 με 120 γραμμάρια. Το αρσενικό έχει πολλά διαφορετικά μελωδικά καλέσματα.

Υπάρχουν πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές σχετικά με το είδος, συχνά σχετιζόμενες με το τραγούδι του. Θεωρείται από τα πλέον «έξυπνα» πουλιά, για την εξυπνάδα ή τη πονηριά του και σπουδαίος μαχητής !

Δείτε τώρα τις εκπαιδευτικές δράσεις , που προτείνει το βιβλίο :



Λήψη αρχείου

Δείτε τώρα δυο βίντεο , με ήρωα τον λαγό τον Παντελή .

Ο Παντελής Πουαρό, ο λαγός-ήρωας της ιστορίας υποδύεται τον ντετέκτιβ και αναζητά στοιχεία με σκοπό να προστατέψει το δάσος – σπίτι του από τις δασικές πυρκαγιές. Με τη βοήθεια και τις μαρτυρίες άλλων ζώων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις πυρκαγιάς στο δάσος, εντοπίζει τα αίτια και ανακαλύπτει την ‘πρόληψη’ ως καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή τους. Τα βίντεο  αποτελούν  μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που έχει δημιουργηθεί από το WWF Ελλάς, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την κινητοποίηση των μαθητών.

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

IMG 20231030 155524
Η ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Η πρώτη δραστηριότητα φιλαναγνωσίας με τα παιδιά της Δ΄τάξης , για τη σχολική χρονιά 2023-24 ήταν η ανάγνωση , ακρόαση και οι δημιουργικές  δραστηριότητες βασισμένες στο υπέροχο 
παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου “Ο ραφτάκος των λέξεων”

Οι μαθητές Ηλίας Μ . και Γιάννης Π , μας διάβασαν το βιβλίο μέσα  στη τάξη !  «Ο Ραφτάκος των λέξεων», ενθουσίασε τους μαθητές με την απλότητά του και την τρυφερότητά του .  Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων!  Μιλάει για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Οι μαθητές / μαθήτριες αγάπησαν τον ραφτάκο και το μοναδικό τρόπο του να ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων .

Στη συνέχεια , στο μεταναγνωστικό στάδιο,  κάθε μαθητής έγραψε τις δικές του ” ζεστές” λέξεις που δείχνουν αγάπη . Τις ράψαμε με προσοχή και πολύ αγάπη και δημιουργήσαμε την « κουβέρτα της αγάπης ». Την βάλαμε στην είσοδο της τάξης μας για να “ζεσταίνει τις καρδιές μας”  και να μας θυμίζει τα όμορφα λόγια που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σχολείο !

IMG 20231030 155318

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

28 Οκτωβρίου … στη βιβλιοθήκη !

28 oktwbriou6Με αφορμή την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940, η σχολική βιβλιοθήκη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας,  οργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές του σχολείου . Πρώτοι επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ,  οι μικροί μας μαθητές της Α΄τάξης .

Με τους μαθητές της Α΄1 και Α΄2 τάξεων, μιλήσαμε για την ελληνική σημαία ,διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το αφήγημα « Ασπρογάλανο πανί », της Γαλάτειας Σουρέλη. Στο τέλος κάναμε τις δικές μας σημαιούλες και βροντοφωνάξαμε : ” ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ , ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ “

IMG 20231026 130326 IMG 20231026 130344

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη πρώτα οι μαθητές της Γ΄1 τάξης. Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το αφήγημα « Ασπρογάλανο πανί » , της Γαλάτειας Σουρέλη και στη  συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι  « Ο σπόρος της Ειρήνης » . Οι μαθήτριες και οι  μαθητές έκαναν τις δικές τους σημαιούλες και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας για την ΕΙΡΗΝΗ και τον ΠΟΛΕΜΟ .

ο καιρός της σοκολάταςΤην ίδια μέρα επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη η Δ΄τάξη .  Διαβάσαμε αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο , « Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ» της  Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Μέσα στα διηγήματα της συγγραφέας , κρύβεται ένα κομμάτι της νεότερης Ιστορίας μας και τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε  στα παιδιά. Οι μαθητές μας προσπάθησαν να καταλάβουν πως ζούσαν οι άνθρωποι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου και να συνειδητοποιήσουν τα δεινά που περνούσαν οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα παιδιά . Τα συναισθήματα τους ήταν έντονα και οι ερωτήσεις τους για τα δύσκολα αυτά χρόνια , πάρα πολλές . Στο τέλος συμπλήρωσαν δυο φύλλα εργασίας . Το πρώτο με σκέψεις και συναισθήματα για τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και το δεύτερο με λέξεις για τον Πόλεμο και την ΕΙΡΗΝΗ! 

 

Δημοσιεύθηκε στην 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΓΛΩΣΣΑ

To σχολείο γιορτάζει την ελευθερία και τη δημοκρατία

28 Οκτωβρίου 1940

Χρόνος: Οκτώβρης 1940

Ξημερώματα  της 28ης Οκτωβρίου.

Τόπος: η Αθήνα.

Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι, αποδίδει στον Έλληνα πρωθυπουργό Ι. Μεταξά ένα αλαζονικό τηλεγράφημα που μιλούσε για «άνευ όρων» υποταγή της  χώρας μας στους Ιταλούς, ενώ οι ιταλικές μεραρχίες αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει το αλβανικό έδαφος, ήταν ήδη παραταγμένες  κατά μήκος των ελληνικών συνόρων και περίμεναν ετοιμοπόλεμες το σύνθημα. Ο ελληνικός λαός όμως απάντησε λιτά κι αγέρωχα με μια μονάχα λέξη: «ΟΧΙ»

ΟΧΙ, όπως «Μολών Λαβέ».

ΟΧΙ, όπως «Ελευθερία ή Θάνατος»

ΟΧΙ, όπως προστάζει η περηφάνια, η λεβεντιά, η ιστορία μας.

ΟΧΙ

Ημερολόγιον από τον πόλεμον του 1940

Η πορεία προς το μέτωπο

Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου φορές, εκατοβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μία-μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα. Ή φορές πάλι, αν ήταν βολετό, λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ώρες πολλές, όσο να τρέξουν τα αίματα. Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ’ την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ’ αεροπλάνα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως τόχει συνήθειό του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως. Τότες, χωμένοι μες στις ρεματιές, γέρναμε το κεφάλι από το μέρος το βαρύ, όπου δε βγαίνουνε όνειρα. Και τα πουλιά μάς θύμωναν, που δε δίναμε τάχα σημασία στα λόγια τους -ίσως και που ασκημίζαμε χωρίς αιτία την πλάση.

(Οδυσσέας Ελύτης, ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, στο: Χατζηπατέρα-Φαφαλιού, Μαρτυρίες 1940-1941, Αθήνα, Κέδρος, 1982, σ. 168)

“Το κρύο ήταν φοβερό, αφάνταστο”

Καθόμασταν εκεί, δίπλα στ’ απομεινάρια της παγωμένης χτεσινής φωτιάς και περιμέναμε ν’ ακούσουμε το σάλπισμα. […] Το κρύο ήταν φοβερό, αφάνταστο. Από το κρύο αυτές τις ώρες σού πονούσε κυριολεκτικά η ψυχή και σου ‘ρχόταν, σα μωρό, να μπήξεις τα κλάματα, έτσι χωρίς να ξέρεις κι εσύ τι ζητάς και τι θα βγάλεις μ’ αυτό. Απ’ το περιορισμένο του χώρου δεν μπορούσες να κάνεις δυο βήματα και καθόσουν εκεί ακίνητος, ξυλιασμένος, έτσι σα να ‘χει παγώσει κι αυτό το ίδιο το μυαλό σου, χτυπώντας μόνο από καιρό σε καιρό το ‘να σου χέρι με τ’ άλλο, έτσι σαν στο στίχο της απελπισίας του Σολωμού. Αν πεις πια για τα πόδια σου εκείνα δεν ήξερες αν τά ‘χεις πια.

(Γ. Μπεράτης, Το πλατύ ποτάμι, Αθήνα, Ερμής, 1992, σ. 145)

Δείτε ένα βίντεο με το χρονικό του Ελληνοιταλικού πολέμου και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής . 

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Νέες αποικίες των Ελλήνων

ΚαταγραφήOι μετακινήσεις στον ελληνικό χώρο έφεραν πολλές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων. Πολλοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπου μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα και με περισσότερη ασφάλεια. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πόλεις-κράτη.

ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ2

Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη ,στο πιο ψηλό σηµείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των θεών και τα δηµόσια κτίρια. Γύρω από αυτή χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων. Όλος αυτός ο χώρος προστατευόταν από ψηλά τείχη. 

ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ

Η ζωή στην πόλη έγινε καλύτερη και όλοι ένιωσαν περισσότερο ασφαλείς. Κάποιοι έμεναν στα χωριά καλλιεργώντας τη γη. Σιγά σιγά όµως ο πληθυσμός αυξήθηκε και η γη δεν έφτανε να τους θρέψει όλους. Μερικοί τότε αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να πάνε αλλού να ζήσουν.

ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ3

 Η μετακίνηση αυτή τη φορά έγινε οργανωμένα. Η πόλη ρωτούσε το μαντείο των ∆ελφών για το κατάλληλο µέρος όπου θα γινόταν η εγκατάσταση. Η τελετή της αναχώρησης, στην οποία έπαιρναν µέρος όλοι οι πολίτες, ήταν συγκινητική.

Με δάκρυα στα μάτια οι άποικοι αναχωρούσαν για τη νέα πατρίδα. O αρχηγός τους έπαιρνε το « ιερόν πυρ » µε το οποίο θα άναβε το βωµό της αποικίας. Αυτό συμβόλιζε τους στενούς δεσμούς που θα υπήρχαν ανάµεσα στη μητρόπολη και την αποικία.

ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ4

Τα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου γέµισαν από αποικίες.

ΑΠΟΙΚΙΕΣOι πιο πολλές δηµιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, έτσι που η περιοχή να ονοµαστεί Μεγάλη Ελλάδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στις αποικίες οι Έλληνες προόδευσαν. Έχτισαν ναούς και έκαναν μεγάλα δημόσια έργα. Γνώρισαν άλλους λαούς και ανέπτυξαν με αυτούς σχέσεις, χωρίς όµως να ξεχάσουν την καταγωγή τους. ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ5

Oι σχέσεις ανάµεσα στη μητρόπολη και την αποικία ήταν πάντα στενές. Ήταν μάλιστα μεγάλο κακό να πολεμήσει η μια εναντίον της άλλης.

 

ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

https://www.slideshare.net/mankost/5-86083992

ΤΙ ΕΜΑΘΑ ; 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

« Ο Ραφτάκος των λέξεων », είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που κερδίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων! Τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο παραμύθι που μιλά για τη δύναμη των λέξεων,  για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Κάποια ρούχα είναι ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, άλλα είναι μάλλινα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ανάλαφρα. Υπάρχουν όμως και κάποια ρούχα βολικά πολύ, που είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Ποιος ράφτης ξέρει να τα ράβει και πού θα τον βρούμε;

Πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε το παραμύθι ,

artworks 000116622907 pw1ny2 t500x500

 

ή ακούστε το , εδώ :  https://soundcloud.com/metaichmio/raftakos_ton_lexeon_ixo_paramithia !

Παίξε ένα παιχνίδι με λέξεις ζεστές και δροσερές ! 

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Η τέχνη και η γραφή

Μετά την κάθοδο των ∆ωριέων σταμάτησε να αναπτύσσεται η μυκηναϊκή τέχνη.

ΚΤΙΡΙΑ

ΚΤΙΡΙΟ

Oι άνθρωποι όμως δεν έπαψαν να κτίζουν σπίτια ή να κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα που τους ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή. Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα κτίρια ήταν μικρά και απλά. Τα θεμέλια τα έχτιζαν με πέτρες, ενώ για το υπόλοιπο μέρος χρησιμοποιούσαν άλλα υλικά.

ΑΓΑΛΜΑΤΑ 

ΑΓΑΛΜΑΤΑΤα πρώτα αγάλΜατα ήταν ξύλινα και παρίσταναν θεούς. Απ’ αυτά δε σώθηκε κανένα. Και είναι φυσικό αυτό, αφού το ξύλο καταστρέφεται εύκολα. Αργότερα άρχισαν να φτιάχνουν μικρά αγάλµατα από μέταλλο.

ΑΓΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΙΟ2

Όλες τότε οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν διάφορα αγγεία για τις καθημερινές τους ανάγκες. Σ’ αυτά αποθήκευαν λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα. Oι τεχνίτες συνήθιζαν να ζωγραφίζουν πάνω σ’ αυτά κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήµατα. Γι’ αυτό και η τέχνη ονομάστηκε γεωμετρική. 

Στην αρχαιότητα υπήρχαν πολλά είδη αγγείων που εξυπηρετούσαν τις καθηµερινές ανάγκες του νοικοκυριού αλλά και τις θρησκευτικές ανάγκες των ανθρώπων.

ΑΓΓΕΙΑta eidh tov aggeion

ΕΜΠΟΡΙΟ 

Αυτή την εποχή οι Έλληνες άρχισαν τα θαλασσινά ταξίδια πουλώντας και αγοράζοντας προϊόντα. Κατάφεραν µάλιστα να πάρουν και πάλι το εμπόριο της Μεσογείου στα χέρια τους που το είχαν χάσει μετά την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισµού.

ΓΡΑΦΗ

ΦΟΙΝΙΚΕΣΉρθαν σε επαφή με έναν άλλο λαό, τους Φοίνικες, από τους οποίους πήραν το αλφάβητο. Σ’ αυτό πρόσθεσαν φωνήεντα κι έφτιαξαν έτσι δικό τους αλφάβητο. Στην αρχή μάλιστα οι Έλληνες έγραφαν από τα δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς να χωρίζουν τις λέξεις.

ΓΡΑΦΗ

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

World Animal Day

 

(Πατήστε στην εικόνα και δείτε έν υπέροχο βίντεο με τους φίλους μας τα ζώα !)

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης Άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων   θεσπίστηκε το 1931 , στη Φλωρεντία, με σκοπό  την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων , για τα υπό εξαφάνιση ζώα.  Το 1978, θεσπίστηκε και η διεθνής διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων, με 14 άρθρα στο σύνολό της.

Σύμφωνα με αυτήν όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και όχι να την απειλεί, να την εκμεταλλεύεται, να την εξοντώνει, αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
  • Στα άγρια ζώα θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στο φυσικό τους χώρο, αλλά και το δικαίωμα στην αναπαραγωγή.
  • Να μην στερούνται την ελευθερία τους για οποιοδήποτε λόγο.
  • Να μην εγκαταλείπονται, να μη γίνονται αντικείμενο πειραμάτων, να μην υπόκεινται σε σωματικό ή ψυχικό πόνο, αν και όταν χρειαστεί να θανατωθούν, αυτό να γίνεται δίχως πρόκληση πόνου ή αγωνίας.

 Δείτε το παρακάτω βίντεο με τα δικαιώματα των ζώων .