Χρήστος Ζορμπάς

Συνέντευξη Χρήστος Ζορμπάς Αντωνία
Αντωνία Γρίβα

Ο Χρήστος Ζορμπάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκιδική. Σπούδασε διατροφολογία στην Καρδίτσα αλλά προτίμησε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει tattoo artist. Έτσι, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 23 ετών, όπου συνεργάστηκε με διάφορα studio στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Πλέον, έχει δύο δικά του στούντιο, το Bloody Cherry στην Θεσσαλονίκη και το Bonnie Ink στην Ζυρίχη της Ελβετίας.

Πώς αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την τέχνη του τατουάζ;

Όταν ήμουν στο σχολείο υπήρχε στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό Soul, το οποίο είχε συχνά συνεντεύξεις από tattoo artists. Σε κάποιο τεύχος διάβασα μια συνέντευξη του Γιώργου Μαυρίδη, που περιέγραφε πως το τατουάζ δεν είναι απλά ζωγραφική στο δέρμα κάποιου ανθρώπου. Είναι η ευκαιρία που σου δίνει ο Θεός να δημιουργήσεις κάτι στο σώμα κάποιου, που θα μείνει εκεί μέχρι την ημέρα που θα πεθάνει. Και τότε αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου… Αρχικά, σκεφτόμουν πως θα ήταν αδύνατο, καθώς δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μου με τη ζωγραφική. Όταν, όμως, άρχιζα να ψάχνω σχέδια για τα πρώτα δικά μου τατουάζ είδα πως μπορούσα εύκολα να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κακό σχέδιο και ένα καλό. Εφόσον ήταν κάτι που μπορούσα να κατανοήσω, άξιζε μια προσπάθεια. Άρχισα σιγά σιγά να αγοράζω τα πρώτα μου εργαλεία και χρώματα και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο στυλ στα τατουάζ που κάνετε;

Προτιμώ γενικά τα ποπ χρώματα και τις έντονες αντιθέσεις. Το στυλ μου είναι κυρίως illustration realistic.

Υπάρχει κάποιο τατουάζ που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Έχω ένα τατουάζ από τον τότε αγαπημένο μου tattoo artist που θεωρώ αρκετά σημαντικό. Γενικότερα, όμως, η άποψη μου είναι ότι για να έχεις ένα αντικειμενικά ωραίο τατουάζ επάνω σου, θα πρέπει να είναι κάποιο που δεν συμβολίζει κάτι.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας στόχος, όσον αφορά το επάγγελμά σας;

Ο μεγαλύτερος μου στόχος είναι να συμμετάσχω στο London Tattoo Convension. Μέχρι τώρα έχω πάρει μέρος στο Milan Tattoo Convention, που είναι και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Θα λέγατε ότι τα τατουάζ αποτελούν «ταμπού» στην Ελλάδα;

Σίγουρα, η Ελλάδα δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με τα τατουάζ, ακόμη. Η νέα γενιά, όμως, είναι πολύ πιο ανοιχτή, δέχεται τα πιο εναλλακτικά σχέδια και έχει ξεφύγει από τον «κανόνα» ότι τα τατουάζ γίνονται μόνο για να συμβολίζουν κάτι, αποδεχόμενοι ότι αποτελούν μια μορφή τέχνης. Εγώ τα καλύτερα μου σχέδια τα έχω κάνει στην Ελλάδα.

Ποια πιστεύετε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος το πρώτο του τατουάζ;

Τα 18 είναι σίγουρα μια πολύ καλή ηλικία για να ξεκινήσει κανείς, προτιμώντας τα μικρά και διακριτικά σχέδια στην αρχή.

Ποιες είναι οι διαφορές του επαγγέλματός σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Έχει πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα χρήματα. Στο εξωτερικό, ο κόσμος εκτιμάει πολύ περισσότερο τη δουλειά μου και θεωρούν το τατουάζ κάτι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και δίνουν πολύ πιο εύκολα το χρηματικό ποσό που απαιτείται. Στην Ελλάδα, το παζάρι πάει σύννεφο…

Υπάρχει κάτι που δε σας αρέσει στο επάγγελμα του tattoo artist;

Ήταν αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Είναι τέλειο! Μου δίνονται πάρα πολλές ευκαιρίες, τόσο οικονομικά όσο και σε ό,τι αφορά νέες εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια που κάνω και τους ανθρώπους που συνεργάζομαι. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να πω είναι πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί να κάθεσαι για υπερβολικά πολλές ώρες και συνήθως σε μικρούς χώρους.

Απόσπασμα συνέντευξης: «…το τατουάζ δεν είναι απλά ζωγραφική στο δέρμα κάποιου ανθρώπου.»