ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑ

Ζει στην Ελλάδα και σε όλη την  Ευρώπη, την Ασία και Αφρική μέσα σε στοές, τις οποίες έχει ανοίξει στο έδαφος. Οι άνθρωποι τον βλέπουν σπάνια, γιατί βρίσκεται συνεχώς μέσα στο έδαφος. Εκεί γεννιέται, εκεί αναζητά την τροφή του, εκεί πεθαίνει.

Τις στοές τις ανοίγει σκάβωντας με τα μπροστινά του πόδια. Καθημερινά σκάβει στοές προς διάφορες κατευθύνσεις και έτσι δημιουργεί έναν μικρό υπόγειο λαβύρινθο. Μέσα στις στοές αυτές κατασκευάζει τη φωλιά του, την οποία στρώνει με χόρτα και φύλλα.

ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ1  ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ2

Τα μάτια του δεν έχουν καμία χρησιμότητα, και γι’ αυτό έχουν ατροφήσει. Φαίνεται και περπατά σαν τυφλός, γι’ αυτό ονομάζεται τυφλοπόντικας. Οι αισθήσεις που τον καθοδηγούν είναι δύο: η πολύ λεπή όσφρηση του και η πολύ δυνατή ακοή του.

ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ1

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Ο τυφλοπόντικας είναι πολύ λαίμαργο ζώο και θέλει να τρώει συνέχεια. Αναζητά την τροφή του τη νύχα, που αποτελείται από σκουλήκια, πάρα πολλά έντομα, άλλα και κάμπιες, φίδια, σαλιγκάρια και βατράχους.

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ

Εκεί, ο θηλυκός γεννά, συνήθως, 3 έως 5 μικρά.Σε  ηλικία 5 εβδομάδων εγκαταλείπουν τα μικρά τη φωλιά και κάνουν δική τους. Μετά από έξι μήνες είναι ικανά να γεννήσουν και τα ίδια.

ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΠΗΓΗ

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα ζώα του δάσους», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος