ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ

ΦΩΚΙΑ1

Η ζωή της φώκιας

Παλαιότερα ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής. Τώρα ο πληθυσμός της αποτελείται από ελάχιστες μικρές διάσπαρτες αποικίες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, και στις νότιες μεσογειακές ακτής της Τουρκίας, στις ακτές της Δυτικής Σαχάρας και της Μαυριτανίας, και τα τη Μαδέρα. Θεωρείται ότι μόνο δύο από αυτούς τους πληθυσμούς είναι βιώσιμοι, στην Ελλάδα και τη βορειοδυτική Αφρική. Από τη Μαύρη θάλασσα το είδος έχει εξαφανιστεί. Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις του συνολικού μεγέθους του πληθυσμού, πιστεύεται ότι είναι μεταξύ μόλις 400 με 500 άτομα, και μειώνεται.

Συνήθως βρίσκονται σε παράκτια ύδατα. Έχουν απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές αμμώδεις παραλίες λόγω του τουρισμού, και τείνουν πλέον να ζουν σε απομονωμένες, απομακρυσμένες σπηλιές.

Ζουν περίπου 20-30 χρόνια.

μονάχους μονάχους1

Διατροφή

Το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, όπου ζει , μεγάλη ποικιλία ειδών αλλά σε μικρούς σχετικά αριθμούς, φαίνεται να ευνοεί τη διατροφική προσαρμογή της φώκιας, η όποια τρέφεται με ποικιλία από μικρά ψάρια, όπως σαργούς, συναγρίδες, γόπες, μπαρμπούνια, και κεφαλοπόδων, όπως χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια, αλλά και καρκινοειδή , όπως καβούρια.

Αναπαραγωγή

Τα αρσενικά και τα θηλυκά ενηλικιώνονται μεταξύ 5 και 6 ετών, αν και μερικά θηλυκά ωριμάζουν στα 4 χρόνια. Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο. Τα μωρά γεννιούνται μαύρα με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ, σαν τις ενήλικες φώκιες.Τα μικρά τους μπορούν να κολυμπούν με ευκολία μόλις γίνουν δύο εβδομάδων και απογαλακτίζονται σε περίπου 16-17 εβδομάδες. Το θηλυκό φροντίζει το μικρό της για περίπου τρία έτη.

Απειλές

Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση είναι πολλοί. Η υπεραλιεία και η παράνομη αλιεία είναι δύο από αυτούς. Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει. Επίσης, την καταδιώκουν γιατί προκαλεί ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων, στην προσπάθειά της να βρει τροφή. Άλλες φώκιες πάλι παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται. Αυτά έχουν όσοι αναπνέουν με πνεύμονες! Ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί ευσυνείδητοι ψαράδες που ξέρουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών, που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες. Έτσι, λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία. Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα, παγιδεύουν ή σκοτώνουν την ίδια και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται.

Ήχοι μεσογειακής φώκιας

Βίντεο

Βασισμένο σε εργασία των μαθητών Β.Μ. και Κ.Μ. του τμήματος Ε2

Πηγές

http://www.monachoulis.gr/

www.arkive.org

http://el.wikipedia.org/