ΕΝΥΔΡΙΔΑ

Ενυδρίδα

Η ζωή της ενυδρίδας

Η ευρωπαϊκή ενυδρίδα είναι το ευρύτερα απαντώμενο είδος ενυδρίδας στην Ευρώπη, ενώ τη συναντάμε και σετμήματα της Ασίας και της Αφρικής. Είναι πολύ συνηθισμένο θηλαστικό για τη χώρα μας.

Είναι υδρόβιο ζώο. Προτιμά ρηχά ποτάμια με κατάφυτες όχθες και βάλτους με πλούσια βλάστηση. Αναζητά για την διαμονή της γλυκά πεντακάθαρα νερά, πλούσια σε ψάρια και όχθες με πυκνή βλάστηση ώστε να της παρέχετε επαρκή κάλυψη. Επίσης μπορεί να ζήσει και σε αλμυρό νερό, γι’ αυτό συναντάται και σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες όμως διαθέτουν πρόσβαση σε γλυκό νερό, καθώς τους είναι απαραίτητο για να καθαρίζουν τη γούνα τους.

Μπορεί να κολυμπήσει κάτω από το νερό για εκατοντάδες μέτρα. Η φωλιά της βρίσκεται κοντά στο νερό, είναι υπόγεια πολύ καλά κρυμένη, και έχει πάντα δύο ανοίγματα. Στην Ελλάδα η βίδρα φωλιάζει κατά μήκος των όχθων και ζει μέσα στα ποτάμια.

Διατροφή

Η διατροφή της συνίσταται κυρίως σε ψάρια, αλλά συμπεριλαμβάνονται επίσης πτηνά έντομα, βάτραχοι και μικρότερα θηλαστικά. Τους αρέσει να περιπλανώνται, ιδίως τη νύχτα, κυνηγώντας τη λεία τους και αναζητώντας νέους ψαρότοπους. Την ημέρα της την περνάσε λαγούμι με υποβρύχια είσοδο.Πολλές φορές παίζουν γλιστρώντας στη λάσπη των όχθεων ή στο χιόνι.

Αναπαραγωγή

Η κύρια εποχή αναπαραγωγής είναι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 58-62 ημέρες. συνήθως γεννά από ένα έως τέσσερα μωρά, τα οποία γεννιούνται τυφλά, ζυγίζουν περίπου 80 έως 100 γραμμάρια και έχει μήκος σώματος, το οποίο σπάνια υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Τα μικρά ανοίγουν τα μάτια τους νωρίτερα από 30 μέρες και την πρώτη απόπειρα να κολυμπήσουν την κάνουν από την έκτη εβδομάδα της ζωής τους. Αρχικά θηλάζουν από 8 έως 14 εβδομάδες και παραμένουν υπό την προστασία της μητέρας τους περίπου 14 μήνες μέχρι να μάθουν να κυνηγούν μόνα τους.

Απειλές

Οι εχθροί της Βίδρας είναι ο λύκος, ο λύγκας, οι αετοί και τα ελεύθερα σκυλιά . Ιδιαίτερα οι νεαρές Βίδρες πέφτουν εύκολα θύματα στους παραπάνω εχθρούς. Ωστόσο ο πιο επικίνδυνος εχθρός της ενυδρίδας, είναι ο άνθρωπος. Η καταστροφή και η ρύπανση των υδάτων, η διατάραξη του φυσικού περιβάλοντος τα μολυσμένα ψάρια, είναι ο κύριος λόγος που οι ενυδρίδες δεν θα καταφέρουν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία.

Βίντεο

Πηγές

http://www.katakali.net/

http://el.wikipedia.org/

Μία σκέψη στο“ΕΝΥΔΡΙΔΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.