ΑΛΕΠΟΥ

Η ΠΟΝΗΡΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΑΛΕΠΟΥ

Που ζει

Ζει σε δάση όχι μακριά από χωριά. Κατοικεί  σε υπόγεια φωλιά που φτιάχνει μόνη της, ή σε φωλιά  άλλου ζώου ιδίως του ασβού που τον αναγκάζει να την εγκαταλείψει λερώνοντας τη με ακαθαρσίες. Φροντίζει η φωλιά της να είναι μεγάλη με πολλές εισόδους και εξόδους, ώστε να μπορεί να ξεφύγει σε περίπτωση κινδύνου.

Leaping red fox  alepoy1

Διατροφή

Είναι νυχτόβιο, σαρκοφάγο και αρπακτικό ζώο, αρκετά λαίμαργο. Βγαίνει τη νύχτα για αναζήτηση της τροφής του. Τρώει κότες, λαγούς,  μικρά  ζαρκάδια, άγρια κουνέλια, ποντίκια, σκαντζόχοιρους, πουλιά, διάφορους καρπούς και φρούτα. Επιθέσεις σε κοτέτσια κάνει κυρίως τη νύχτα σε ώρες κακοκαιρίας. Της αρέσουν πολύ τα σταφύλια.
alepoy

Τα μικρά της

Η  θηλύκια, κατά τον μήνα Μάιο, γεννά  3 έως 6 μικρά, τα οποία είναι τυφλά. Τα περιποιείται με στοργή και τα τρέφει με στοργή και τα τρέφει  με το γάλα της . Όταν μεγαλώσουν λίγο, τα εκπαιδεύει, για να μπορούν να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους.

ALEPOY   EXCLUSIVE: This playful cub, like any young child, pushes the boundaries and tests the patience of his dad by clamping his jaws around his tail.  His courage only lasted for a moment though, as the tiny fox cub sensibly released the tail before his father got annoyed. The one month old cub also frolicked around with his siblings who all seemed equally as energetic. At one point he even tugged along the wing of a perished seagull, a trophy belonging to his mother.   Photos taken at Kronotsky Nature Reserve in Kamchatka - a remote peninsula in the Russia. Pictured: Fox cubs  Ref: SPL487724  280113   EXCLUSIVE Picture by: Solent News / Splash News Splash News and Pictures Los Angeles:	310-821-2666 New York:	212-619-2666 London:	870-934-2666 photodesk@splashnews.com

Απειλές

Ο άνθρωπος κυνηγά την αλεπού όχι μόνο για τις ζημιές που του προξενεί, αλλά και για την γούνα της. Το κυνήγι της είναι δύσκολο. Ξεγλιστρά σαν χέλι από τα δόντια του σκύλου. Αλλά και τις παγίδες, που της στήνει ο άνθρωπος, τις αντιλαμβάται και δεν πέφτει εύκολα σε αυτές.

Βίντεο

Πηγές

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα ζώα του δάσους», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ