ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

Η ζωή των αγριόχοιρων

Ο αγριόχοιροι ζουν σε κοπάδια, στα δάση της  Ευρώπης και της  Ασίας. Στη χώρα  μας  ζουν στη Θεσσαλία, στην  Ήπειρο,  τη  Μακεδονία  και  τη  Θράκη. Προτιμούν τα δασωμένα και  δύσβατα  μέρη.  Επίσης  βρίσκονται  και  σε  βαλτώδη  μέρη, για να κυλιούνται στα νερά το καλοκαίρι και να δροσίζονται. Δεν φτιάχνουν  φωλιές.

Wild_Boar_Habbitat_2

Ζουν σε κοπάδια που αποτελούνται από θηλυκούς αγριόχοιρους, τα μικρά τους και μερικά νεαρά αρσενικά, τα οποία προστατεύουν το κοπάδι από τις επιθέσεις λύκων. Οι μεγάλοι αρσενικοί ζουν μόνοι τους και ενώνονται με το κοπάδι μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος.

Είναι πολύ δυνατό ζώο και όταν τρέχει μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 χλμ την ώρα, παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του.

Η διατροφή τους

Είναι λαίμαργα και παμφάγα ζώα. Τρώνε χόρτα, φύλλα,  καλαμπόκι, πατάτες, βολβούς, βελανίδια, αρουραίους, λαγούς, μικρά  ζαρκάδια  και  ρίζες  διάφορες, που τις βρίσκουν  σκάβοντας  το  χώμα  με  τις  σκληρές  μουσούδες  τους. Για την τροφή τους βγαίνουν τη νύχτα.

Τα μικρά τους

Το θηλυκό αγριογούρουνο  που  ονομάζεται  και  σκρόφα, γεννά σε μέρος του δάσους 4 ως 12 μικρά γουρουνάκια, τα οποία θηλάζει ώσπου να μπορούν να τραφούν μόνα τους.

assets_LARGE_t_183762_54197743

Απειλές

Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο λύκος. Επειδή το κρέας του είναι πολύ νόστιμο τους κυνηγά και ο άνθρωπος, ο οποίος χρησιμοποιεί και το δέρμα και τις τρίχες του αγριογούρουνου.  Όμως το κυνήγι του αγριογούρουνου είναι δύσκολο και επικίνδυνο.

Βίντεο

Πηγή

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα πουλιά», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος

http://el.wikipedia.org