ΤΡΥΓΟΝΙ

ΤΡΥΓΟΝΙ

Που ζει

Το τρυγόνι ζει στη ΝΑ. Ευρώπη, τη ΒΔ. Ασία και τη ΒΔ. Αφρική. Από τη χώρα μας περνάνε κατά σμήνη το φθινόπωρο και την άνοιξη καθώς μεταναστεύουν.

Μερικά τρυγόνια την άνοιξη και το καλοκαίρι παραμένουν στην χώρα μας, στα ορεινά μέρη, κυρίως στα δάση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, για να γεννήσουν εκεί τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Όμως και αυτά το χειμώνα ενώνονται με τα σμήνη που μεταναστεύουν από την Βόρεια Αυρώπη προς την Αφρική, και φεύγουν από την χώρα μας.

TRYGONI TRYGONI

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα τρυγόνια εγκαταλείπουν το δάσος και πηγαίνουν στις ακροποταμιές, όπου φτιάχνουν την φωλιά τους. Η φωλιά χτίζεται από το θηλυκό ενώ το αρσενικό μαζεύει μικρά κλαδιά από το έδαφος. Δεν φροντίζουν τόσο για την καλή κατασκευή της φωλιάς, όσο για την ασφάλεια της. Γι’ αυτό τη φτιάχνουν σε μέρος απόμερο και δυσκολοδιάβατο, ώστε να μην τη βρίσκουν οι άνθρωποι, αλλά και τα φίδια και οι χελώνες που τρώνε τα αυγά τους.

ΤΡΥΓΟΝΙ1  TRYGONI2

Τα μικρά τους

Το θηλυκό τρυγόνι γεννά, κατά τον Μάιο, 4 έως 5 αυγά, που τα κλωσούν διαδοχικά και οι δύο γονείς. Ύστερα από 20 μέρες βγαίνουν τα μικρά, που είναι στην αρχή γυμνά και τυφλά.

Διατροφή

Τα τρυγόνια τρώνε σκουλήκια, έντομα και μικρά σαλιγκάρια και σπόρους, κυρίως από τα ζιζάνια, καθώς και ηλιόσπορούς που τους έχει αδυναμία. Συνηθίζει να κουρνιάζει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες και να μετακινείται νωρίς τα πρωί και το απόγευμα για εύρεση τροφής.

Κίνδυνοι

Εκτός από τους ανθρώπους κινδυνεύει και από τα αρπακτικά πουλιά, από τις χελώνες και τα φίδια, που τρώνε τα αυγά τους. Είναι δειλά ζώα, και ο μόνος τρόπος να αποφύγουν τους εχθρούς τους, είναι να πετούν γρήγορα και με ελιγμούς.

Βίντεο

Πηγή

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα πουλιά», Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος

Μία σκέψη στο“ΤΡΥΓΟΝΙ

  1. Το θηλυκό εναποθέτει 2 αβγά, σπανιότερα μόνον ένα (1), διαστάσεων 30,7 Χ 23,0 χιλιοστών και βάρους 8,2 γραμμαρίων, εκ των οποίων ποσοστό 6% είναι κέλυφος. [61] Η επώαση πραγματοποιείται και από τους δύο γονείς και διαρκεί 15-16 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι φωλεόφιλοι και χρήζουν της απόλυτης προστασίας των γονέων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.