ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ

ΚΟΚΚΙΝΟ  ΕΛΑΦΙ

ΠΟΥ/ΠΟΣΟ ΖΕΙ

žΤο κόκκινο ελάφι ή έλαφος ο ευγενής, ζει στη Ευρώπη και σε πολλά μέρη της Ασίας. Στην Ελλάδα είναι ο πρωταγωνιστής της πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. žΖει και αναπαράγεται σε φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

žΓενικά στην χώρα μας έχουν μείνει μόλις δύο μεγάλοι πληθυσμοί του είδους αυτού, ένας στην Ροδόπη και ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην Πάρνηθα, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 άτομα.

ž Για την προστασία του είχε ιδρυθεί εκτροφείο στη θέση Παλαιοχώρι, έκτασης 300 στρεμμάτων, το οποίο όμως καταστράφηκε στη Μεγάλη Φωτιά.

Προτιμά τις ορεινές περιοχές και μάλιστα τις μεγάλες και δασώδεις, όπως τα ελατοδάση, κοντά σε πηγές και ρεματιές, που μπορούν να του εξασφαλίσουν τροφή και κρυσφήγετο.

Τα ελάφια ζουν  12-15  χρόνια.

ΤΙ ΤΡΩΕΙ

žΤα κόκκινα ελάφια είναι ζώα φυτοφάγα και μυρηκαστικά. Τρέφονται με χορτάρι, πόες, τρυφερούς βλαστούς δέντρων και θάμνων, καρπούς, άγρια φρούτα και μανιτάρια (η Πάρνηθα φημίζεται για τα μανιτάρια της).

žΤον χειμώνα κατεβαίνουν σε χαμηλότερες τοποθεσίες της Πάρνηθας, για να τραφούν στα δρυοδάση γύρω από το Κατσιμίδι, σε πευκοδάση και πυκνή μακία βλάστηση.

ž Το μεσημέρι μηρυκάζουν την τροφή τους. Βοσκάνε το πρωί και το απόγευμα κι αυτές είναι οι ώρες που μπορούμε να τα δούμε σε πολλές τοποθεσίες.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΑΕΙ/ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥ!

Η ελαφίνα κυοφορεί για περίπου 8 – 9 μήνες 2-3 μικρά, τα οποία γεννάει την Άνοιξη. Τα μικρά έχουν άσπρες βούλες, τις οποίες χάνουν μόλις μεγαλώσουν. Τα μικρά ενσωματώνονται στο κοπάδι δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, απογαλακτίζονται ύστερα από δύο μήνες ενώ μένουν κοντά στη μητέρα τους για περίπου έναν χρόνο. Αν τα ελαφάκια πάθουν κάτι κακό η μαμά τους στεναχωριέται τόσο πολύ, που τρέχουν δάκρυα από τα μάτια της!

 

6 download

 

Είναι έξυπνα ζώα, αθώα, άκακα αλλά πολύ δειλά. Μυρίζουν τον άνθρωπο από μεγάλη απόσταση. Με τον παραμικρό θόρυβο τρομάζουν και το βάζουν στα πόδια. Τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα και κάνουν μεγάλα πηδήματα ,που φτάνουν τα 8 μέτρα!

Οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν το ελάφι ιερό ζώο και το είχαν αφιερώσει στη θεά του κυνηγιού, την Άρτεμη.

ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ;

  • Το κόκκινο ελάφι κινδυνεύει από λαθροθηρία ,υπερβόσκηση από αγελαία ζώα οι δασικές , φωτιές αλλά και η γενετική του αλλοίωση από τον υβριδισμό του με άλλα υποείδη ελαφιών .
  • Εχθροί του είναι οι λύκοι, η καφέ αρκούδα και περιστασιακά ο ευρασιατικός  λύγκας, τα αγριογούρουνα και τα σκυλιά!!!

ΗΧΟΙ ΕΛΑΦΙΩΝ

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ…

ΠΗΓΕΣ

www.wikipedia.org

www.wwf.gr

www.atticapark.com

“ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Τα ζώα του δάσους”, Γιάννη Σμυρνιωτάκη, εκδ. Ιππόκαμπος