ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΝ ΤΟ 2020

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΝ ΤΟ 2020
Σύμφωνα με άρθρο* στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature μερικά από τα γεγονότα αυτά είναι τα ακόλουθα:
a) Η προσγείωση τριών διαστημοπλοίων στον κόκκινο πλανήτη Άρη, η συλλογή δειγμάτων, η επιστροφή των διαστημοπλοίων και η ανάλυση των δειγμάτων.
b) Το τηλεσκόπιο (Event Horizon Telescope) αναμένεται να απελευθερώσει νέα αποτελέσματα, αυτή τη φορά για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία.
c) Το CERN ελπίζει να κατασκευάσει μηχάνημα μήκους 100 χιλιομέτρων το οποίο θα μπορούσε να είναι έως και έξι φορές πιο ισχυρό από το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων και θα κοστίσει έως και 21 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, μια επιτροπή θα αποφασίσει για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη σωματιδιακή φυσική. Στόχος του CERN είναι να συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της φυσικής υψηλών ενεργειών για δύο ακόμη δεκαετίας και με την κατασκευή του Υψηλής φωτεινότητας Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων (HL-LHC).
d) Η ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργίας οργανισμού σε συνθετικό γονιδίωμα, της ζύμης αρτοποιίας (Saccharomyces cerevisiae) μέσα στο 2020. Εξαιτίας αυτού του εντυπωσιακού επιτεύγματος θα τεθούν εκ νέου θεμελιώδη ερωτήματα για την προέλευση της ζωής.
e) Τον προσεχή Αύγουστο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον θα εκδώσει έκθεση σχετικά με τις επιστημονικές και τεχνικές πτυχές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
f) Επιστήμονες σχεδιάζουν να αναπτύξουν ανθρώπινα κύτταρα σε έμβρυα ποντικών και αρουραίων (Ονομασία Humice = άνθρωπο-ποντίκια). Στη συνέχεια θα μεταμοσχεύσουν αυτά τα υβριδικά έμβρυα σε υποκατάστατα ζώα, ώστε να δημιουργήσουν όργανα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.
g) Ερευνητές έχουν απελευθερώσει κουνούπια που μεταφέρουν βακτήρια Wolbachia – τα οποία εμποδίζουν την αναπαραγωγή των ιών που μεταδίδονται από κουνούπια που προκαλούν το δάγκειο πυρετό.
*Βιβλιογραφία. Davide Castelvecchi. The science events to watch for in 2020. Nature 577, 15-16 (2019). doi: 10.1038/d41586-019-03910-9