ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΡΕΦΗ: Παραβίαση ιατρικών και ηθικών αρχών

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΡΕΦΗ: Παραβίαση ιατρικών και ηθικών αρχών
Ο Κινέζος επιστήμονας που δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα μωρά καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, γιατί παραβίασε ιατρικές δεοντολογίες και ηθικές αρχές.
Ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι τιμωρήθηκε (30/12/2019) με τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 3 εκατ. γουάν ($ 429,000) από δικαστήριο της Σενζέν, της μητρόπολης της νότιας Κίνας, διότι “προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων”. Ο συνεργάτης του Zhang Renli έλαβε ποινή φυλάκισης 2 ετών και πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου γουάν, ενώ ο ‘έτερος συνεργάτης του, ο Qin Jinzhou, έλαβε ποινή 18 μηνών φυλάκισης με αναστολή 2 ετών και πρόστιμο 500.000 γιουάν.
Ο Κινέζος ερευνητής είχε προκαλέσει παγκόσμιο σκάνδαλο όταν ανακοίνωσε, τον Νοέμβριο του 2018, ότι κατάφερε να έρθουν στον κόσμο δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA της βλαστικής (γεννητικής σειράς) που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS, ενώ μια άλλη μητέρα γέννησε επίσης γενετικά τροποποιημένο μωρό. Σε προηγούμενη ανάρτηση μου είχα παρουσιάσει στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι η μεθοδολογία του Χε είχε ως αποτέλεσμα τροποποιήσεις σε πολλά μέρη του γονιδιώματος και ως εκ τούτου ίσως ήταν όχι μόνο πρόωρη, αλλά και επικίνδυνη για τα ΓΤ βρέφη.
Ο Χε, καθώς και άλλοι δύο συνεργάτες (Zhang Renli, Qin Jinzhou) καταδικάστηκαν γιατί σκόπιμα προέβησαν σε παράνομες ιατρικές πρακτικές, δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές και γενικά παραβίασαν τους κανονισμούς και τις ηθικές αρχές της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας.
Συμπερασματικά, πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση, μια και όλοι βγήκαν χαμένοι (ο Χε Τζιανκούι, η οικογένειά του, οι συνάδελφοί του και η χώρα του), αλλά το μόνο κέρδος είναι ότι ο κόσμος συζητάει πλέον τη σοβαρότητα των προχωρημένων γενετικών τεχνολογιών μας στην ανθρωπότητα