«Δημιουργικές-συνθετικές εργασίες στην Βυζαντινή Ιστορία και στον αρχαίο Ελληνικό και Βυζαντινό Πολιτισμό».
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων. Σχολικό Έτος 2024-2025
(Κείμενα μαθητών/τριών-εκπαιδευτικό υλικό που προέκυψε από τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας)
Σχολικό Έτος 2024-2025
Τμήματα: Β1 & Β2 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
Αιτία και αφορμή για την εκπόνηση συνθετικών-δημιουργικών εργασιών στο μάθημα, υπήρξε το παραπάνω πολιτιστικό κίνητρο, δηλαδή η ανοιχτή, δημιουργική, αλληλεπιδραστική διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από προσωπική έρευνα και αναζήτηση, ποικίλους τομείς και διάφορες όψεις της βυζαντινής κοινωνίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του εναλλακτικού μαθήματος με στόχο την ελεύθερη επιλογή ενός θέματος προς διερεύνηση, παρακολούθησαν μια μικρή, σχετική παρουσίαση. Παράλληλα, με τη διαμόρφωση- δημιουργία ενός διαγράμματος-νοητικού χάρτη και τη «διαγραφή» εκ μέρους του των σημαντικότερων στοιχείων, οι μαθητές/τριες εκτιμούν, αξιολογούν, κρίνουν, σχολιάζουν, διατυπώνουν απόψεις, δικές τους και άλλων, παραθέτουν βιβλιογραφία, μ’ ένα λόγο εξασκούνται και μυούνται στην δημιουργική έρευνα και καταγραφή. Με όλους αυτούς τους τρόπους εμπλούτισαν τις βιωματικές, γνωσιακές αναπαραστάσεις τους για την εξελικτική πορεία της βυζαντινής κοινωνίας, Ιστορίας και Πολιτισμού, ακόνισαν την κριτική τους σκέψη και, εν τέλει, πολλαπλασίασαν τα θετικά αποτελέσματα στην ερευνητική, δημιουργική εργασία τους.
Παράλληλα, αισθητοποίησαν την αντίληψή τους για τις ιδέες, απόψεις, περιγραφές των Ιστορικών για διάφορα φαινόμενα και γεγονότα και συνειδητοποίησαν πως τα εκπαιδευτικά κίνητρα είναι «κατασκευασμένα» έτσι ώστε να «μεταφέρονται» εύκολα σ’ αυτούς και να παρουσιάζονται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Έτσι, κάθε δημιουργική-συνθετική εργασία αναφέρεται σε διαφορετικό θέμα και περιέχει «αντίγραφα» ιδεών, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία και εκπαιδευτικά περιοδικά στη βιβλιογραφία της.
Αναμφισβήτητα, ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκπαιδευτικό υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών/τριών και να προτρέψει τους μαθητές του να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίασή του. Εξάλλου, η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ της γραφής-παραγωγής κειμένων στο πλαίσιο του εν λόγω εκπαιδευτικού αντικειμένου σπουδών οφείλεται στο ότι η συγγραφή είναι μια σύνθετη ανθρώπινη συμπεριφορά, στην οποία εμπλέκονται ποικίλοι ατομικοί και κοινωνικοί παράγοντες: γνώσεις και δεξιότητες γλωσσικές, γνωστικές και μεταγνωστικές, εννοιολογικές, συνεπικουρούν με το στενότερο ή ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο, τις προσδοκίες, τις αξίες και τις αλληλεπιδράσεις του, με αποτέλεσμα η συγγραφή να καταλήγει σε μία από τις απαιτητικότερες νοητικές και επικοινωνιακές διαδικασίες στις οποίες επιδίδεται ο άνθρωπος.
Η πολυπλοκότητα της συγγραφής ως νοητικής-κοινωνικής δραστηριότητας καθιστά κατ’ επέκταση δυσχερή και τη διδασκαλία της. Για τους εκπαιδευτικούς της πράξης αποτελεί πρόκληση να μεταδώσουν και να καλλιεργήσουν στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και να τους δημιουργήσουν κίνητρα εμπλοκής στο «συγγραφικό έργο». Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαίο να διαθέτουν εργαλεία και στρατηγικές που θα τους καταστήσουν ικανούς να εισάγουν στην τάξη τους αποτελεσματικές εκπαιδευτικές πρακτικές.
Επομένως, ένας από τους βασικούς σκοπούς του μαθήματος της Ιστορίας ως προς τη συγγραφή κειμένων εκ μέρους των μαθητών/τριών είναι το πώς θα μπορέσει ο εκπαιδευτικός να διδάξει αποτελεσματικά τους μαθητές την παραγωγή γραπτού λόγου ως πολύπλοκη νοητική και κοινωνικο-πολιτισμική δραστηριότητα.
Στις ακόλουθες συνθετικές-δημιουργικές εργασίες οι μαθητές περιγράφουν, σχολιάζουν και εξηγούν ποιο από τα γεγονότα και τα ιστορικά φαινόμενα, με το έργο και τη «ζωή» των οποίων ήρθαν σε γνωστική επαφή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και που διάβασαν-μελέτησαν οι ίδιοι αποσπάσματα ιστορικής αφήγησης και ιστορικών πηγών, τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί.
Βλ. και διάβασε την συνέχεια στο:
https://blogs.sch.gr/ailiadi/files/2025/04/Synthetikes-dhmioyrgikes-ergasies-2025.pdf
https://blogs.sch.gr/ailiadi/files/2025/04/Ergasia-Sthn-Istoria.pptx
https://blogs.sch.gr/ailiadi/files/2025/04/Nikhforos-Fokas-Giannhs-Malikioshs-CHrhstos-Kissas-B2.pdf
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.