ailiadi's blog

"Ποίηση, ζωγραφική, ιστορία, πολιτισμός ως έννοιες αδιαπραγμάτευτες"

Μέρες Οικολογικών Δράσεων  στο 5ο  ΓΕΛ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κάτω από: ΓενικάΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ στις 9:07 μμ στις 18 Ιανουαρίου, 2019  Με ετικέτα

 

Μέρες Οικολογικών Δράσεων  στο 5ο  ΓΕΛ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στο πλαίσιο της εβδομάδας εθελοντισμού «Let’s do it Greece» η παιδαγωγική ομάδα του Erasmus+ του 5ου ΓΕΛ διοργάνωσε στις 25 & 26 /4/2018 ημέρες καθαρισμού, δενδροφύτευσης, ευτρεπισμού και καλλιέργειας οικολογικής αισθητικής του αύλειου χώρου του σχολείου αλλά και της κοίτης του Ληθαίου ποταμού στα σημεία που «συνορεύει» με το σχολείο μας, ενστερνιζόμενη τις αρχές του προγράμματος το οποίο υλοποιούμε με θέμα  

“ Λιγότερα χημικά, καλύτερη ποιότητα ζωής”. Εξάλλου, η μύηση των μαθητών στις οικολογικές αξίες αποτελεί τον απώτερο σκοπό του προγράµµατος, το οποίο προσπαθεί  να συµβάλλει στην επανασύνδεση των παιδιών, ιδιαίτερα όσων ζουν στις σύγχρονες µεγαλουπόλεις, µε το φυσικό περιβάλλον. Είναι καιρός πια να υπηρετήσουμε τη φύση και τα όντα της στην ανάκτηση της παραδεισένιας εδεμικότητας με το μέγιστο οφειλόμενο σεβασμό. Κάθε τέχνη οφείλει να συμβάλλει σε αυτό. Εξάλλου, ιστορικά, η καλλιτεχνική και, συνεπώς, η ποιητική αναφορά στο περιβάλλον και τη φύση είναι το πιο αρχέγονο αφετηριακό πεδίο αισθητικής και νοηματικής δημιουργίας. Η άµεση επαφή µε τη φύση, που θα επιτευχθεί µέσα από τη δηµιουργία και συντήρηση ενός σχολικού κήπου, πιστεύεται ότι θα έχει θετική επίδραση στη γνωστική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης και στη δηµιουργία οικολογικής συνείδησης. Πιο συγκεκριµένα το πρόγραµµα στοχεύει πρωτίστως:
• στην εξοικείωση των παιδιών µε τα µεσογειακά φυτά και στη συνειδητοποίηση της σηµασίας τους για το οικοσύστηµα,
• στην ανάπτυξη της συµµετοχής των µαθητών σε ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Το όλο πρόγραμμα εκπονείται με τη χρήση της μεθόδου project:
Προϋποθέσεις της: Σχεδιασμός, έρευνα, ομαδικότητα, διαδραστική μάθηση, έμπνευση, ανάπτυξη πρωτοβουλίας μαθητών, συλλογική προσπάθεια. Ο στόχος μας ένα δημιουργικό, ευχάριστο και βιωματικό σχολείο που ικανοποιεί τη διάθεση για εργασία, για αλληλεγγύη, για αλληλοκατανόηση, για δημιουργία επικοινωνίας σχολείου – σπιτιού. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σκοπεύει στο να ξεδιπλώσει ο μαθητής την προσωπικότητά του, να ενισχύσει την αντίληψη και την επιχειρηματολογία του, να δρα δημιουργικά, να αυξάνει την κριτική του ικανότητα, να αποκτά αυτοεκτίμηση και να διατυπώνει τη σκέψη του με σαφήνεια και καθαρότητα.

Με μεγάλη προθυμία και ευαισθησία εκ μέρους των μαθητών μας, με την αμέριστη ηθική συμπαράσταση και άψογη συνεργασία εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων και με την καθοδήγηση των καθηγητριών-καθηγητών: Ηλιάδη Αμαλίας, φιλολόγου, Καραθανάση Σταματίας, Αγγλικών,  Μουζακιάρη Γεώργιου, φιλόλογου, Γεωργόπουλου Ιωάννη, φυσικής αγωγής, Γραδούλα Αλεξάνδρας, μηχανικού ΑΣΕΤΕΜ και Σταμάτη Λαμπρινής, κοινωνιολόγου, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ανέλαβαν να καταστήσουν τον περιβάλλοντα χώρο καθαρότερο με την ευγενική xορηγία της Sanitas Hellas σε γάντια και σακούλες απορριμμάτων. Επίσης, με μεγάλη έμπνευση αποτύπωσαν τις ιδέες τους για καλύτερο περιβάλλον ζωγραφίζοντας τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν.

Ημέρες δράσεων, λοιπόν, για τον εξωραϊσμό του σχολικού χώρου του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων. Ευχαριστούμε πολύ τις επιχειρήσεις Σουλιώτης Στέφανος, Χρώματα, Βερνίκια, Καλαμπάκας 22 και την επιχείρηση “AGRO- αναπτυξιακή- ΜΟΡΑΚΗΣ” για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των πολυποίκιλων περιβαλλοντικών και οικολογικών μας δράσεων και φυσικά τους μαθητές μας για την εξαιρετική προθυμία και διάθεση με την οποία ασχολήθηκαν με το περιβάλλον που τους περιστοιχίζει στην σχολική τους καθημερινότητα.

 

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων,

Καραθανάση Σταματία, καθηγήτρια Αγγλικών στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση