Αρχική » ΠΤΗΝΑ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΠΤΗΝΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Τα ερπετά και τα πτηνά παρουσιάζουν πολλές μορφολογικές ομοιότητες, οι οποίες επέτρεψαν τη συνένωσή τους σε μια ομάδα με το όνομα σαυροψίδια. Η συγκριτική ανατομία και η παλαιοντολογία συμφωνούν ότι τα πτηνά προήλθαν από τα ερπετά. Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά, που το δέρμα τους είναι λεπτό και καλύπτεται από φτερά.

Πτήση

Τα πτηνά έχουν προσαρμοστεί στην πτήση, με εξαίρεση μερικά τα οποία έχασαν αυτή την ικανότητα, όπως η στρουθοκάμηλος. Το πρώτο ζεύγος των άκρων τους έχει μετατραπεί σε όργανα πτήσης, τις πτέρυγες ή φτερούγες. Τα πτηνά που ζουν συνεχώς στον ίδιο τόπο λέγονται καθιστικά. Αποδημητικά ή μεταναστευτικά λέγονται τα είδη που μεταναστεύουν κατά σμήνη σε θερμότερες περιοχές για να περάσουν τον χειμώνα και επανέρχονται την άνοιξη. Άλλα πτηνά, τα διαβατικά, κατά τις μεταναστεύσεις τους διέρχονται από έναν τόπο και τέλος, τα ενδημικά ζουν συνεχώς σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή. 

 

Μετανάστευση

Ο τόπος στον οποίο ένα μεταναστευτικό πτηνό γεννά είναι η πατρίδα του. Η μετανάστευση είναι κληρονομικό ένστικτο, οφειλόμενο σε παλιές συνήθειες, όταν εξαιτίας κλιματολογικών ή γεωλογικών δυσμενών μεταβολών του περιβάλλοντος αναγκάζονταν να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην οποία ζούσαν σε άλλη, για την ανεύρεση ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης και κυρίως τροφής. Οι μεταναστεύσεις επιτελούνται κατά ομάδες, αποτελούμενες και από τα δύο φύλα ενός είδους ή από το ένα φύλο ή από άτομα ορισμένης ηλικίας ή από άτομα πολλών ειδών και τα πτηνά ακολουθούν συνήθως την ίδια πορεία.

Σκελετός

Ο σκελετός των πτηνών είναι λεπτός αλλά ισχυρός, οστεοποιημένος και στερεός. Τα οστά για να είναι ελαφριά περιέχουν εσωτερικά πολλές κοιλότητες γεμάτες με αέρα, τα καλούμενα πνευματικά οστά, τα οποία συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν συμπαγές και στερεό σύνολο, ικανό να αντιστέκεται στην πίεση του αέρα κατά την ταχεία πτήση. Τα πουλιά στερούνται δοντιών και χειλιών. Οι γνάθοι καλύπτονται από κεράτινες πλάκες και αποτελούν το ράμφος, το οποίο χρησιμεύει για τη συλλογή ή σύλληψη της τροφής, την τακτοποίηση των φτερών, τη συλλογή, μεταφορά και τοποθέτηση του υλικού της φωλιάς, για την άμυνα και πολλές άλλες εργασίες. Η μορφή του ράμφους έχει σχέση με το είδος της τροφής, με την οποία τρέφεται το πτηνό.

Ικανότητες

Η αίσθηση της όσφρησης είναι ελάχιστα αναπτυγμένη και της γεύσης είναι υποτυπώδης, ενώ η ακοή και η όραση είναι πολύ αναπτυγμένες. Οι οφθαλμοί των πτηνών είναι ισχυρότεροι των θηλαστικών. Το χελιδόνι, το οποίο πετά ταχύτατα, συλλαμβάνει με απαράμιλλη ευστοχία ιπτάμενα έντομα. Τα πτηνά έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ από τον άνθρωπο. Επίσης, με το μεγάλο άνοιγμα της κόρης των πτηνών, οι εικόνες καθίστανται φωτεινότερες. Τέλος, εκτός από τα νυκτόβια αρπακτικά, όπως η κουκουβάγια κ.ά., τα οποία έχουν στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού τα μάτια, τα άλλα πτηνά έχουν γωνία ορατότητας αρκετά ευρεία, έως 300 μοίρες, χωρίς να κινούν το κεφάλι τους.

Τα πτηνά και ο κόσμος

Τα πτηνά είναι γνωστά εδώ και 200 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Αριθμούν 8.700 περίπου είδη και ο πληθυσμός τους σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια περίπου άτομα. Στην Ευρώπη έχουν παρατηρηθεί περίπου 475 είδη πτηνών, ενώ στη χώρα μας απαντάται η συντριπτική πλειοψηφία, 436 είδη, από τα οποία τα 2/3 φτιάχνουν τις φωλιές τους εδώ. Στην Πάρνηθα πιστεύεται ότι είναι παρόντα 131 είδη πουλιών.

ΕΙΔΗ

Κάποια από τα είδη πουλιών είναι:

Παπαγάλοι:

Με το όνομα «παπαγάλος» είναι γνωστά διάφορα είδη πουλιών κυρίως δενδρόβια. Πρόκειται για πουλιά που σχηματίζουν τη τάξη των Ψιττακόμορφων , η οποία χωρίζεται σε 3 οικογένειες: Κακατουίδες , Ψιττακίδες  και Γλαυκοπίδες. Υπάρχουν σήμερα 386 ταξινομημένα είδη παπαγάλων, που ανήκουν σε 88 γένη και τα συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της Γης.Το μήκος των παπαγάλων μαζί με την ουρά τους ποικίλλει από 8 περίπου εκ. μέχρι 1 μέτρο. Το φτέρωμά τους είναι κατά κανόνα πολύχρωμο με έντονα και εντυπωσιακά χρώματα.Οι παπαγάλοι παρέχουν εξαιρετική συντροφιά σαν κατοικίδια, λόγω της ικανότητάς τους να μαθαίνουν να μιλούν και να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους. Τα μεγάλα είδη παπαγάλων είναι κατά κανόνα μακρόβια, κάποια ζουν ως και 80-90 χρόνια, αλλά και τα μικρότερα έχουν μεγάλο μέσο όρο ζωής μερικά ως και 35 χρόνια.

 

 

Καναρίνι:

Το καναρίνι είναι ωδικό πτηνό της τάξης των στρουθιομόρφων και ανήκει στην οικογένεια των φριγγιλιδών. Η επίσημη ονομασία του εξημερωμένου καναρινιού είναι sirinus canaria domesticus.Όλα τα αρσενικά καναρίνια τραγουδούν, αρχίζοντας από τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους. Αν το αρσενικό καναρίνι αρρωστήσει, παύει να τραγουδάει μέχρι την επόμενη άνοιξη, ακόμα κι αν έχει θεραπευτεί από την αρρώστια. Τα καναρίνια δεν είναι κοινωνικά πουλιά,  είναι καθαρά και ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, προσοχή όμως, καθώς δεν τους αρέσει να τα πιάνουμε. Τα καναρίνια ζουν οκτώ με δέκα χρόνια, αν και κάποιες φορές φτάνουν μέχρι και τα δεκαπέντε χρόνια ζωής.

 

Παραδείσια πουλιά:

Τα παραδείσια πουλιά δεν θα αναζητήσουν την επαφή μαζί σας, εκτός και μόνο αν τα ταΐζετε με το χέρι σας, θέλουν ειδική μεταχείριση και λεπτούς χειρισμούς ! Τα παραδείσια πουλιά χρειάζονται ανάπαυση από 9 έως 12 ώρες και θα πρέπει αυτές τις ώρες να μην ανάβετε το φως στο δωμάτιο που βρίσκονται.

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση