Αρχική » ΚΟΥΝΕΛΙ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΚΟΥΝΕΛΙ

ΓΕΝΙΚΑ

  Τελικά θα πάρετε κουνέλι?

Αποφασίσατε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζωάκι που να μη λερώνει, να είναι χαριτωμένο, να είναι γλυκό και αυτό που επιλέξατε είναι ένα κουνέλι! Και όμως ναι, τα κουνέλια έχουν γίνει σήμερα από τα πιο συμπαθή κατοικίδια. Η επιλογή ενός σωστού κουνελιού για το σπίτι σας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση.
Τα κουνέλια είναι μικρά θηλαστικά που ανήκουν στην οικογένεια των λαγοειδών και εντοπίζονται σε πολλά σημεία του κόσμου. Γενικά, τα κουνέλια ζουν για περίπου τέσσερα – δέκα έτη. Το μήκος του σώματός τους φτάνει από 40 έως 50 εκατοστά, έχουν κοντή ουρά, οι τρίχες του δέρματος είναι παχιές με διάφορα χρώματα, αυτιά μακριά και πόδια με νύχια. Το γνωστό σε όλους μας οικιακό κουνέλι προέρχεται από το άγριο κουνέλι, το οποίο συνήθισε να εκτρέφεται και να ζει σε κλειστό χώρο. Γενικά, το οικόσιτο κουνέλι είναι περισσότερο παχύσαρκο από το αγριοκούνελο. Η γονιμότητα του οικόσιτου κουνελιού διαρκεί περισσότερο από του άγριου, με τον εντυπωσιακό αριθμό των επτά – δέκα γεννήσεων το χρόνο.

Εκπαίδευση

Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιούν την άμμο που υπάρχει για γάτες, για τις ανάγκες τους. Τα κουνέλια είναι πραγματικά πολύ εκπαιδεύσιμα ζώα, αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή, ειδικά όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των βασικών τους αναγκών. Χρήσιμο είναι ένα μπολάκι με άμμο για γάτες μέσα στο κλουβί, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί την ώρα του φαγητού να κάνει την ανάγκη του, κάτι πολύ συνηθισμένο στα κουνέλια. Τα κουνέλια ανήκουν στο βασικό επίπεδο της τροφικής αλυσίδας και συνεπώς από τη φύση τους φοβούνται όταν κάποιος πάει να τα σηκώσει από το έδαφος.

Χάδια

Λατρεύουν όμως να τα χαϊδεύουν στο κεφάλι και γενικά τους αρέσουν πολύ τα χάδια, όμως δεν τους αρέσει καθόλου να αγγίζετε στην κοιλιακή χώρα γιατί γαργαλιούνται.

Χαρακτήρας κα προσοχή

Τα κουνέλια δεν είναι μοναχικά, αντιθέτως είναι ζώα παιχνιδιάρικα, κοινωνικά, πολύ δραστήρια και εξαιρετικά περίεργα· για το λόγο αυτό χρειάζονται μια μεγάλη ποικιλία από παιχνίδια για να ασχολούνται, να μην κάνουν ζημιές και να μην πλήττουν. Θέλουν απίστευτη προσοχή και πρέπει να είναι μακριά από καλώδια ή μικρά κομμάτια που μπορεί να καταπιούν.

Διάρκεια ζωής

Τα κατοικίδια κουνέλια μπορούν να ζήσουν για αρκετά χρόνια και να έχουν μια καλή υγεία αν η διατροφή τους είναι πλήρης και ισορροπημένη, δηλαδή να αποτελείται από ξηρά τροφή, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και άχυρο. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μέχρι το κουνέλι σας να συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Αυτό πρέπει να το τηρείτε αυστηρά, γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να χωνέψει αυτό το είδος τροφής. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών μπορεί να τρέφεται μόνο με ξηρά τροφή και άχυρο. Αργότερα, σταδιακά αρχίζουμε να αυξάνουμε τα λαχανικά, να μειώνουμε την ξηρά τροφή, χωρίς όμως ποτέ να τη διακόψουμε εντελώς. Τόσο τα λαχανικά όσο και η ξηρά τροφή πρέπει να χορηγούνται σε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε μέρα, ανάλογα με το μέγεθος, το φύλο και την ηλικία του κουνελιού.

Τροφή

Το άχυρο πρέπει πάντα να υπάρχει στο κλουβί, όπως επίσης πρέπει να υπάρχει πάντα και φρέσκο νερό. Τα φρούτα πρέπει να χορηγούνται καθημερινά σε καθορισμένες ποσότητες και επιλεκτικά, γιατί τα κουνέλια είναι επιρρεπή στο διαβήτη. Τα γλυκά φυσικά απαγορεύονται εντελώς, όπως και στα περισσότερα ζώα. Τέλος, απαγορεύονται και όλα τα προϊόντα και τα παραπροϊόντα κρέατος.

Κτηνίατρος

Όσοι έχετε στο σπίτι ένα κουνέλι για κατοικίδιο, θα πρέπει να το πηγαίνετε στον κτηνίατρο για τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις για τη διασφάλιση της υγείας του, όπως άλλωστε γίνεται και με όλα τα κατοικίδια ζώα. Πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Σε γενικές γραμμές τα κουνέλια είναι από τα ζώα εκείνα, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Το κακό όμως είναι ότι αυτές οι λίγες που τα προσβάλλουν, είναι στην πλειοψηφία τους θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Στείρωση

Τα κατοικίδια κουνέλια πρέπει να τα στειρώνουμε αφενός για να μην αναπαράγονται και αφετέρου για λόγους ψυχολογικής και σωματικής υγείας. Τα κουνέλια πρέπει να στειρώνονται στην ηλικία των τρεισήμισι έως έξι μηνών. Η στείρωση βοηθά στο να μειώνει την επιθετικότητα και την τάση τού να μασούν ό,τι βρίσκουν. Και φυσικά, αν το κουνέλι σας έχει στειρωθεί, δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την αναπαραγωγική του διάθεση.

ΡΑΤΣΕΣ

Κάποιες από τις ράτσες είναι:                            

Μικρές ράτσες

Havana:

Μέγεθος: Μικρό 2 με 3 κιλά.

Χρώμα: Μαύρο, Μπλέ, Σοκολά

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και την εποχή αλλαγή τριχώματος δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτήρας: Πολύ ευπαρουσίαστη ράτσα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήρεμα κουνέλια είναι άριστα κατοικίδια ζώα.

 

Ολλανδίας:

Μέγεθος: Μικρό. 1,5 με 2,5 κιλά

Χρώμα: Μαύρο, Μπλέ, Σοκολά, Χαλύβδινο και Γκρί με λευκούς χρωματισμούς.

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και την εποχή αλλαγή τριχώματος δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτήρας: Είναι γενικά αρκετά ήρεμα και απολαμβάνουν την προσοχή. Δημοφιλές κατοικίδιο ζώο για πολλά χρόνια.

 

Νάνος hotot:

Προέλευση: Γαλλία

Μέγεθος: Μικρό, ανώτατο βάρος 1,5 κιλό

Χρώμα: Λευκό με μαύρο περίγραμμα στα μάτια.

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και την εποχή αλλαγή τριχώματος δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτήρας: Είναι αρκετά ήρεμα και απολαμβάνουν την προσοχή. Έχουν περιέργεια και απολαμβάνουν τα παιχνίδια και ότι έχει να κάνει με διανοητική διέγερση. 

 

Μεσαίο μέγεθος

Ανγκόρα Γαλλίας:

Μέγεθος: Μικρό 2 με 3 κιλά.

Χρώμα: Μαύρο, Μπλέ, Σοκολά

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και την εποχή αλλαγή τριχώματος δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτήρας: Πολύ ευπαρουσίαστη ράτσα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήρεμα κουνέλια είναι άριστα κατοικίδια ζώα.

 

Αγγλίας με βούλες:

Το σώμα είναι μακρύ και τοξωτό. Είναι αρκετά λεπτό, και τα πόδια μεγάλα. Τα αυτιά είναι σε όρθια θέση. Το σώμα είναι λευκό και η μουσούδα έχει χρώμα σε σχήμα πεταλούδας, βούλα στο κάθε μάγουλο, κύκλους γύρω από κάθε μάτι, χρωματιστά αυτιά, μια γραμμή στη σπονδυλική στήλη και στο επάνω μέρος της ουράς, μια αλυσίδα από μικρά στίγματα σε κάθε πλευρά, και ένα στίγμα σε κάθε αγκώνα και στο πίσω μέρος του των πίσω ποδιών.

 Μέγεθος: Μεσαίο 2,3 με 3,6 κιλά

Χρώμα: Μαύρο, μπλε, σοκολάτα, Χρυσό, Γκρί, Λιλά, Tortoise. Λευκό με σημάδια.

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και την εποχή αλλαγή τριχώματος δύο φορές την εβδομάδα

 

Rex:

Μέγεθος: Μεσαίο, από 3,4 με 4,8 κιλά.

Χρώμα: Μαύρο, Μπλε, Castor, τσιντσιλά, Σοκολάτα, Ιμαλαΐων, Λιλά, Lynx, Opal, Κόκκινο, Seal, Tortoise, Λευκό

Καλλωπισμός: Το τρίχωμα είναι σε όρθια θέση, κοντό και πολύ βελούδινο. Οι πάνω τρίχες έχουν το ίδιο μήκος με το κάτω τρίχωμα, είναι παχύ δημιουργώντας μια πολυτελή, βελούδινη υφή. Mini Rex δεν πρέπει να τα βουρτσίζουμε μόνο αν υπάρχουν παράσιτα που χρειάζονται αφαίρεση. Αντ ‘αυτού, για την αφαιρέση του νεκρού τριχώματος, βρέξτε την παλάμη των χεριών με νερό έως ότου είναι υγρό αρκετά ώστε να είναι κολλώδης, στη συνέχεια χαίδεψτε σε αντίθετη φορά το τρίχωμα.

Χαρακτήρας: Είναι γενικά μια πολύ φιλική ράτσα. Έχουν μικρό έως μέτριο επίπεδο δραστηριότητας και μπορεί να είναι απολύτα ευτιχισμένο τόσο όταν παίζει όσο και όταν απλά κάθεται σε μια αγκαλιά και το χαιδεύουν.

 

Μεγάλο μέγεθος

Sable Αμερικής:

Μέγεθος: Μεγάλο: Αρσενικά 3 έως 4 κιλά, Θηλυκά 3,6 έως 4,5 κιλά

Χρώμα: Πλούσιο καφέ sepia στο σώμα με πιο σκούρο στα αυτιά, κεφάλι, πλάτη, πόδια και πάνω μέρος της ουράς.

Καλλωπισμός: Το τρίχωμα είναι μεσαίου μήκους, λεπτό, απαλό και πολύ πυκνό. Τα Αμερικάνικα Sable τείνουν να μαδάνε ανα μπαλώματα και η διάρκεια του είναι πολύ μεγάλη γιαυτό το λόγο απαιτείται μεγαλύτερη φροντίδα από άλλες ράτσες.

Χαρακτήρας: Είναι αρκετά φιλικά και λατρεύουν να έχουν την προσοχή.   

 

Καλιφόρνιας:

Πρωτοήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις Η.Π.Α το 1950

Μέγεθος: Μεγάλο 3.6 to 4.5 kg.

Χρώμα: Λευκό με μαύρη μουσούδα, αυτιά, πόδια και ουρά.

Τρίχωμα: Κοντή απαλή γούνα.

Χαρακτήρας: Είναι ήρεμα και έχουν πράο χαρακτήρα. Γίνονται υπέροχα κατοικίδια.

 

Cinnamon:

Μέγεθος: Μεγάλο, 3,9 με 5 κιλά

Χρώμα: Σκουριάς ή Κανέλας.

Καλλωπισμός: Κοντό τρίχωμα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα του. Απαιτείται εβδομαδιαίο βούρτσισμα και τις περιόδους αλλαγής τριχώματος 2 φορές την εβδομάδα.

Χαρακτήρας: Γενικά αρκετά ήρεμο. 

  

 

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση