Αρχική » ΠΡΟΒΑΤΟ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΠΡΟΒΑΤΟ

Γενικά
Το οικόσιτο πρόβατο, είναι ένα μηρυκαστικό, τετράποδο ζώο, που πιθανότατα κατάγεται από τα άγρια πρόβατα mouflon της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασίας. Για την εξημέρωση των προβάτων υπάρχουν τεκμήρια στο Ιράκ που χρονολογούνται από το 9.000 π.Χ. Τα πρόβατα συνδέθηκαν με πολλούς πολιτισμούς, κυρίως στη Βρετανία και τη Μεσόγειο, όπου αποτελούν το πιο κοινό αντικείμενο της κτηνοτροφίας.
Χαρακτηριστικά 
Έχουν μέτριο σώμα που καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα, απαλό στην αφή, σγουρό ή ίσιο, μακρύ ή κοντό, λευκό, μαύρο, καστανό ή γκρίζο. Ζουν 10 έως 14 χρόνια.  Παραδοσιακά τρέφονται με νωπά και ξερά χόρτα, τα οποία καταπίνουν σχεδόν αμάσητα, ώστε να εξασφαλιστούν κατά τη διάρκεια της ημερήσιας βοσκής οι μεγάλες ποσότητες που απαιτούνται – αργότερα όταν αναπαύονται, η τροφή επανέρχεται στο στόμα και αναμασάται. Ταΐζονται επίσης με καρπούς ή άλευρα σιτηρών και ψυχανθών, και με υποπροϊόντα της επεξεργασίας τροφίμων.
Εγκυμοσύνη

 Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 150 μέρες. Ο πρώτος τοκετός γίνεται σε ηλικία 14-17 μηνών ή 2 ετών. Τα θηλυκά γεννούν 1-2 ή σπανιότερα 3-4 μικρά, ύστερα από κύηση 5 μηνών. Οι προβατίνες γεννούν μόνο μια φορά τον χρόνο, αν και βιολογικά έχουν τη δυνατότητα να γεννούν κάθε 6-7 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε προβατίνα αναγνωρίζει το δικό της μικρό, ανάμεσα σε πλήθος άλλων, βάσει της μυρωδιάς του. Τα πρόβατα ενηλικιώνονται σε 2 χρόνια αν είναι αρσενικά, και σε ένα χρόνο αν είναι θηλυκά.Εισέβαλαν σε οίκο ανοχής και βρήκαν… ένα πρόβατο - Aftodioikisi.gr

Ράτσες ή Φυλές Προβάτων

 

Παγκοσμίως υπάρχουν εκατοντάδες ράτσες προβάτων, που έχουν αναπτυχθεί ώστε να προσαρμόζονται στα διάφορα περιβάλλοντα ή στις ανάγκες του ανθρώπου (άλλες ράτσες για παραγωγή κρέατος, άλλες για παραγωγή γάλακτος ή μαλλιού).

Στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 20 αυτόχθονες φυλές προβάτων. Από αυτές οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό είναι οι παρακάτω

  • Φριζάρτα (Άρτας) Περιοχή εκτροφής Νομοί Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Μεγάλου μεγέθους βάρος 65-80.
  • Σφακίων Περιοχή εκτροφής Κρήτη (Σφακιά) Μέσου μεγέθους, βάρος 53-60.
  • Λέσβου. Λέσβος Λήμνος. Μέσου μεγέθους, βάρος 40-50.
  • Κεφαλληνίας. Κεφαλονιά. Μέσου μεγέθους, βάρος 31-40.
  • Καραγκούνικο. Θεσσαλία. Μεγάλου μεγέθους, βάρος 58-68.
  • Καρύστου. Εύβοια Μικρού μεγέθους, βάρος 20-30.
  • Χίου. Μακεδονία, περιοχές ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Μεγάλου μεγέθους,βάρος  50-60.

 

Αγκαλιάστε ένα πρόβατο»: Η πρόταση γερμανικής φάρμας σε όσους νιώθουν μοναξιά

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση