Αρχική » ΧΑΜΣΤΕΡ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΧΑΜΣΤΕΡ

Γενικά

ο χάμστερ είναι το πιο σύνηθες κατοικίδιο τρωκτικό. Πατρίδα του είναι οι στέπες της ερήμου. Το γνωστότερο είδος είναι το Χάμστερ Γκολντ που κατάγεται από τη Συρία. Ένας καθηγητής πριν από 70 χρόνια το ανακάλυψε και το έφερε στη Δύση, σαν κατοικίδιο, όπου γρήγορα προσαρμόστηκε σ’ αυτόν τον καινούργιο του ρόλο. Δυστυχώς έχει εκλείψει από το φυσικό του περιβάλλον από τα τέλη του 80.

Τα χάμστερ είναι από τη φύση τους νυκτόβια. Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα είναι σε συνεχή κίνηση και την ημέρα χρειάζονται απόλυτη ησυχία. Όταν όμως είναι ξύπνια είναι τόσο ζωηρά και δημιουργούν τόσο κέφι, που συνεχώς ασχολείστε μαζί τους. Συνήθως δραστηριοποιούνται νωρίς τα ξημερώματα και αργά το απόγευμα.Τα πηγαίνουν καλά με τους ανθρώπους, είναι μια καθαρή προφύλαξη για να μεγαλώσουν. Με τον τρόπο αυτό θα επιβληθούν στους εχθρούς τους και θα τους τρέψουν σε φυγή. 

Ράτσες-Φιλές

Roborovski hamster
Τα Roborovski (Roborovski Phodopus), είναι τα μικρότερα χάμστερ που υπάρχουν και τα πιο γρήγορα.
Για την ακρίβεια, το μέγεθος τους φτάνει στο μέγεθος ενός αντίχειρα. Είναι μάλιστα και εκείνα που ζουν περισσότερο από κάθε άλλο ποντίκι, φτάνοντας συνήθως τα 3,5 χρόνια ζωής. Τα λεγόμενα και “νανάκια” χάμστερ, έχουν έμφυτη τάση για γυμναστική και παιχνίδι.

Russian dwarf hamster

Νάνος χάμστερ, του οποίου τα χρώματα κυμαίνονται σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι, από το άσπρο έως και το μαύρο και χαρακτηριστικό του είναι η σκουρόχρωμη λωρίδα που ξεκινάει από το κεφάλι και καταλήγει στη βάση της ουράς. Είναι πολύ κοινωνικά ζωάκια και μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα, σε ζεύγη ή σε μικρές ομάδες – καλό είναι πάντως να είναι του ίδιου φύλου.
Ζουν 1,5 με 2 χρόνια, φτάνοντας μέχρι και τα 10 εκατοστά σε μήκος.

 

Syrian hamster
Το συριακό χάμστερ ζει κατά μέσο όρο, 2,5 με 3 χρόνια. Τα συριακά χάμστερ είναι νυκτόβια, αλλά κάποιες φορές ξυπνούν για λίγο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι εγκάρδια και εύκολα στη φροντίδα τους, πολύ φιλικά προς τον ιδιοκτήτη τους εφόσον τους δοθεί λίγος χρόνος ώστε να γνωριστούν μαζί του.

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση