ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025:
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ : ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ :1η Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2024
2o EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ :ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: 2 Δεκεμβρίου 2024 έως 31 Ιανουαρίου 2025
Στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες στα πλαίσια των εργαστηρίων ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024
1 εργαστήριο:
ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥ ΖΗΝ
Κοινωνική και συναισθηματική ενδυνάμωση και πρόληψη
Τα παιδιά με πολύ χαρά παρουσίασαν το αγαπημένο τους αντικείμενο που είχαν από το σπίτι φέρει. Στη συνέχεια δημιούργησαν τον ήλιο με τα αγαπημένα αντικείμενα μέσα στην τάξη, έπαιξαν και χόρεψαν με τη βοήθεια της ηλιαχτίδας τους!
2o Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, Εθελοντισμός
Το σχολείο μου φροντίζω με δικά μου έργα το γεμίζω
3 Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Steam / Εκπαιδευτική ρομποτική: ο κύκλος του νερού
1 εργαστήριο δεξιοτήτων 2024-2025
Τον Κ.Ο.Κ. αγαπώ με ασφάλεια κυκλοφορώ
Με τη βοήθεια του βιβλίου του κυρίου Κ.Ο.Κ. μάθαμε τα σήματα και συζητήσαμε τη χρησιμότητά τους. Μάθαμε ποιο χρώμα απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται αλλά και τι σημαίνουν τα σχήματα στα σήματα. Συζητήσαμε για τις λευκές γραμμές και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πεζοί όταν τις βλέπουμε. Ζωγραφίσαμε έναν φωτεινό σηματοδότη. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με καινούργιες λέξεις όπως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος κ.α.
Διαβάσαμε το παραμύθι ” Ο ποδηλατάκιας”. Το παραμύθι μας έδωσε την αφόρμηση να συζητήσουμε και να διατυπώσουμε ερωτήματα.
- Τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε ποδήλατο;
- Τι εξοπλισμό πρέπει να έχουμε;
- Υπάρχουν επαρκείς ποδηλατόδρομοι στην πόλη μας;
Ζητήσαμε από τα παιδιά να φωτογραφίσουν μαζί με τους γονείς τους σήματα οδικής κυκλοφορίας που συναντούν στη διαδρομή για το σχολείο. Την επόμενη μέρα συζητήσαμε τα σήματα και όποιο δεν γνωρίζαμε το ψάξαμε στον υπολογιστή.
Με τη βοήθεια της junior academy μετατρέψαμε την αυλή μας σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα πραγματοποιώντας δραστηριότητες προγραμματισμού σε αυτοσχέδια πίστα πόλης. Οι μαθητές έπρεπε να λάβουν υπόψη τα σήματα που είχαν μάθει και να σχεδιάσουν διαδρομές ώστε να προγραμματίσουν τη beebot να εκτελέσει διαδρομές σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.
2 Εργαστήριο δεξιοτήτων
Κι αν ήμουν εγώ
Η αφορμή για το συγκεκριμένο εργαστήριο δόθηκε από μια αψιμαχία μεταξύ δυο παιδιών. Στην ολομέλεια συζητήθηκαν και θεσπίστηκαν κανόνες συμπεριφοράς με λέξεις όπως ”τι είναι καλύτερο να κάνουμε”. Τους παραπάνω κανόνες τα παιδιά τους δραματοποίησαν ενώ η νηπιαγωγός τράβηξε φωτογραφίες. Έπειτα οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν σε ένα χαρτόνι και από κάτω καταγράφηκαν οι κανόνες συμπεριφοράς.
Βρίσκω τις ομοιότητες: Σε αυτό το παιχνίδι η εκπαιδευτικός καλεί να σηκωθεί όρθιος όποιος-α π.χ. έχει μακριά μαλλιά, φοράει γυαλιά, έχει πράσινα μάτια κ.α. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγράφισαν τι τους αρέσει να κάνουν. Κάθε παιδί κόλλησε τη ζωγραφιά του στο δέντρο της τάξης μας.
Ανταλλάσσοντας εικόνες: Πρόκειται για μια κινητική δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης. Η εκπαιδευτικός μοίρασε εικόνες από γνωστούς πίνακες με προσωπογραφίες. Έπειτα δόθηκε η οδηγία ”κινούμαι με τη μουσική ανάμεσα στους άλλους χωρίς να τους αγγίζω”. ”Όταν συναντάω κάποιον ανταλλάσσω την εικόνα μου με τη δική του”. Στόχος είναι οι πίνακες να περάσουν από όλα τα παιδιά. Η μουσική κάνει παύσεις και τα παιδιά παρατηρούν την εικόνα του πίνακα που έχουν στα χέρια τους .
Επόμενη οδηγία: ”Μένω ακίνητος ή ακίνητη. Κοιτάζω την εικόνα και λέω τι σκέφτομαι.
Στην τελευταία παύση της μουσικής οι εικόνες τοποθετούνται στο πάτωμα.
Τα παιδιά παρατηρούν τα ιδιαίτερα πρόσωπα, λένε τι τα εντυπωσιάζει
και συζητούμε πόσο διαφορετικοί ή ίδιοι είμαστε μεταξύ μας.
Εμπνευστήκαμε από τους πίνακες του Πικάσο και δημιουργήσαμε προσωπογραφίες με μοναδικά χαρακτηριστικά…
Διαβάσαμε το παραμύθι ”Το κάτι άλλο”. Στο τέλος της ανάγνωσης κάναμε ερωτήσεις όπως:
Θα ήταν ωραίο εάν:
-τα ζώα και τα φυτά ήταν όλα ίδια;
-φορούσαμε τα ίδια ρούχα;
– ήμασταν όλοι ίδιοι;
Ορισμένες από τις απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται παρακάτω:
-θα μας μπέρδευαν οι μαμάδες
-δεν θα μπορούσαμε να βρούμε τον φίλο μας
-θα ήταν χάλια
-δεν θα μπορούσαμε να βρούμε τη μαμά μας στις κούνιες
-θα ήταν βαρετά
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν καθόλου ωραίο να ήμασταν όλοι ίδιοι και για αυτό δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του επειδή είναι διαφορετικός από εμάς.
Διαβάσαμε το βιβλίο ”Το παγκάκι της φιλίας” και αποφασίσαμε να κάνουμε στην αυλή το δικό μας παγκάκι της φιλίας όπου θα μπορεί να πηγαίνει όποιο παιδί αισθάνεται μόνο του, χωρίς φίλο ή φίλη.