Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, τα παιδιά γνώρισαν τη θαυμαστή ζωή της μέλισσας και τη σημασία της για το περιβάλλον και τη διατροφή μας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παρατηρήσεις, κατασκευές και παιχνίδια ρόλων, τα νήπια έμαθαν:
Τον ρόλο της μέλισσας στην επικονίαση και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Τα βασικά προϊόντα της μέλισσας: μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί.
Τη διαδικασία παραγωγής μελιού και την εργασία του μελισσοκόμου.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση διαφόρων ειδών μελιού, κηραλοιφών και δημιουργία έργων των παιδιών, αναδεικνύοντας τη γνώση και τον ενθουσιασμό τους για τις μέλισσες.
Τα νήπια δημιούργησαν ένα τρυφερό δώρο για τη μαμά τους, ζωγραφίζοντας το πορτρέτο της πάνω σε λευκό χαρτί. Το πορτρέτο στερεώθηκε σε καλαμάκι, το οποίο τοποθετήθηκε σε βάση από πηλό σε σχήμα καρδιάς. Τα παιδιά έπλασαν την καρδιά, την άφησαν να στεγνώσει και στη συνέχεια τη χρωμάτισαν σε ροζ ή κόκκινες αποχρώσεις. Ένα δώρο φτιαγμένο με αγάπη, φαντασία και προσωπική πινελιά από κάθε παιδί
Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών και καλλιτεχνικών δράσεων του σχολείου μας, υλοποιήσαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το δημιουργικό πρόγραμμα «Dust Bowl Musical Instruments – Ας γίνουμε μικροί οργανοποιοί ανακυκλώνοντας!», ένα ταξίδι στη μουσική και την οικολογία με αφετηρία την τέχνη της οργανοποιίας.
Τα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης γνώρισαν τον κόσμο των αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, εμπνευσμένων από την εποχή του Dust Bowl στην Αμερική, όπου οι άνθρωποι, σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, κατασκεύαζαν μουσικά όργανα από υλικά που είχαν πρόχειρα. Μέσα από φωτογραφίες, ηχητικά αποσπάσματα και βιωματικές αφηγήσεις, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την έννοια της επανάχρησης και της δημιουργικότητας.
Στη συνέχεια, με πολύ μεράκι και φαντασία, τα νήπια κατασκεύασαν το δικό τους έγχορδο μουσικό όργανο με απλά και ανακυκλώσιμα υλικά:
Μολυβοθήκες (ως ηχητικός αντηχείο)
Ξύλινες βέργες (για τον λαιμό του οργάνου)
Χορδές από ανακυκλωμένα υλικά (για τις χορδές)
Διακοσμητικά από αυτοκόλλητα που ζωγράφισαν τα παδιά με μαρκαδόρους
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά: 🎵 ανέπτυξαν τη λεπτή κινητικότητα και τη συνεργατικότητα μέσα από τη χειροτεχνία, 🎵 πειραματίστηκαν με ήχους και δονήσεις, ανακαλύπτοντας πώς λειτουργεί ο ήχος στα έγχορδα όργανα, 🎵 συμμετείχαν σε ένα μικρό μουσικό δρώμενο με τα όργανα που κατασκεύασαν, νιώθοντας περήφανοι για τη δημιουργία τους, 🎵 καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τη σημασία της ανακύκλωσης και επανάχρησης στην καθημερινή μας ζωή.
Η δράση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο του σχολείου μας για την καλλιέργεια υπεύθυνων πολιτών με καλλιτεχνικές ανησυχίες και οικολογική ευαισθησία. Με χαρά διαπιστώσαμε πως το ταξίδι αυτό στους ήχους και στα υλικά ενίσχυσε τη δημιουργικότητα, την αυτενέργεια και τη φαντασία των παιδιών
Οι ημέρες πριν το Πάσχα στο νηπιαγωγείο μας ήταν γεμάτες χρώματα, μυρωδιές και δημιουργία! Τα παιδιά, με ενθουσιασμό και φαντασία, συμμετείχαν σε μια σειρά από πασχαλινές δραστηριότητες και χειροτεχνίες που στόχο είχαν όχι μόνο τη διασκέδαση, αλλά και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους, την ενίσχυση της συνεργασίας και την επαφή με τα ήθη και έθιμα της παράδοσής μας.
🎨 Κάρτες με Πασχαλινούς Λαγούς Χρησιμοποιώντας χαρτόνια, νερομπογές, και χάρτινη αυγοθήκη, τα παιδιά έφτιαξαν μοναδικές πασχαλινές κάρτες διακοσμημένες με λαγουδάκια. Η κάθε κάρτα είχε το δικό της προσωπικό μήνυμα, γραμμένο με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, γεμάτο ευχές και αγάπη!
🐰 Καλαθάκια-Λαγουδάκια με Γλυκίσματα Με απλά υλικά (χαρτόνια, ψαλίδια,και μαρκαδόρους) τα παιδιά έφτιαξαν χαριτωμένα καλαθάκια σε σχήμα λαγού, τα οποία γέμισαν με μικρές λιχουδιές. Ένα όμορφο δωράκι γεμάτο από το χαμόγελό τους!
🐣 Κοτούλες-στολίδια για το σπίτι Με χαρτόνια, ματάκια ξυλάκια και χόρτο, κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του πασχαλινή κοτούλα. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, δουλέψαμε την αναγνώριση σχημάτων και τη λεπτή κινητικότητα.
🍪 Λαζαράκια – Παραδοσιακά Κουλουράκια Μιλήσαμε για το έθιμο του Λαζάρου και, με τη βοήθεια και την επίβλεψη της νηπιαγωγού, τα παιδιά ζύμωσαν και έπλασαν τα δικά τους “λαζαράκια”. Το άρωμα από τα γαρίφαλα και την κανέλα πλημμύρισε την τάξη μας!
🥚 Βάψιμο Πασχαλινών Αυγών με Παραδοσιακό και Δημιουργικό Τρόπο Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το βάψιμο των αυγών! Δοκιμάσαμε δύο τεχνικές:
Αρχικά, μιλήσαμε για τον παραδοσιακό τρόπο βαφής με κόκκινη μπογιά, τον οποίο εφαρμόσαμε με προσοχή.
Στη συνέχεια, παίξαμε με μια πιο δημιουργική τεχνική: τα παιδιά χρωμάτισαν κομμάτια απορροφητικού χαρτιού με μαρκαδόρους, τύλιξαν τα αυγά με αυτό το χαρτί και τα ψέκασαν με νερό. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό – κάθε αυγό έγινε μικρό έργο τέχνης!
Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν ήταν απλώς κατασκευές, αλλά στιγμές χαράς, μάθησης και μοιράσματος. Σας ευχαριστούμε που είστε πάντα δίπλα μας και στηρίζετε με τόση αγάπη τις προσπάθειες των παιδιών.
Ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα με υγεία, φως και οικογενειακή ζεστασιά!
Με αγάπη, Οι Νηπιαγωγοί σας 💛
Κόβοντας ένα ένα τα ποδαράκια της Κυρά Σαρακοστής μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα!Λαγός με κεφάλι χάρτινης συσκευασίας αυγοθήκης..Βάψαμε με μαρκαδόρους άσπρο κομμάτι από χαρτί κουζίνας και τυλίξαμε τα βρασμένα αυγάΨεκάσαμε τα αυγά όπως ήταν τυλιγμένα με διάλυμα ξιδόνερου …Τοποθετήσαμε τα βρεγμένα από το ξιδόνερο αυγά σε πιατέλα και περιμέναμε μέχρι την άλλη μέρα για να βαφτούν !Βάψαμε τα αυγουλάκια μας και με παραδοσιακό τρόπο με κόκκινη μπογιά όπως το αίμα του Χριστούλη !Με πολλή χαρά πλάσαμε λαζαράκια !!Τα λαζαράκια μας περιμένουν να ψηθούν !!κι εδώ γράψαμε ευχές για το Πάσχα μέσα στην κάρτα μας..Οι κοτούλες μας ψάχνουν κοτέτσι για να γεννήσουν τα αυγουλάκια τους !
Με αφορμή τις πρόσφατες βροχές ασχοληθήκαμε με τις 3 μορφές του νερού και τις ιδιότητές του.
Αρχικά γεμίσαμε ένα ποτήρι με νερό και παρατηρήσαμε ότι είναι υγρό και άχρωμο. Έτσι σκεφτήκαμε να του δώσουμε λίγο χρώμα…
Πείραμα Νο1. Το νερό αλλάζει μορφή και γίνεται στερεό. (Φαινόμενο Πήξης)
Υποθέσαμε τι θα συμβεί στο νερό εάν το βαλουμε στο ψυγείο
αλλά και στην κατάψυξη
Την επόμενη μέρα κάναμε έλεγχο των υποθέσεων που διατυπώσαμε και κατανοήσαμε ότι το νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία αλλάζει φυσική κατάσταση και γίνεται στερεό (φαινόμενο πήξης).
Πείραμα No2. Ας λιώσουμε τον πάγο.
Στους μαθητές τέθηκε το ερώτημα εάν ο πάγος μπορεί από στερεή μορφή να γίνει πάλι υγρό. Όλοι απάντησαν θετικά αλλά στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτούν και να υποθέσουν που θα λιώσει πιο γρήγορα.
Οι απαντήσεις των μαθητών καταγράφηκαν σε έναν πίνακα μονής εισόδου και αμέσως μετά τοποθετήσαμε τον πάγο στα 3 διαφορετικά σημεία. Ύστερα από λίγη ώρα συγκεντρώσαμε τα ποτήρια σε ένα σημείο για να τα παρατηρήσουμε και να ελεγξουμε τις υποθέσεις μας.
Ζωγραφική με τα παγάκια.
Το πείραμά μας είχε τελειώσει και εμείς είχαμε μια φανταστική ιδέα! Να ζωγραφίσουμε με τα παγάκια!
Πείραμα Νο 3. Ο πάγος που κολλάει.
Σε ένα ποτήρι βάλαμε νερό και πάγο και ύστερα ρίξαμε αλάτι. Τοποθετήσαμε έναν σπάγγο μέσα στο ποτήρι και μετά από μερικά δευτερόλεπτα ανασηκώσαμε την κλωστή. Το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε!
Η ανακύκλωση των μπαταριών, ένα μικρό βήμα για εμάς – μια μεγάλη προστασία για τις θάλασσές μας! 🌊🔋
Στο 9ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης, οι μικροί μας μαθητές έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ‘Make-A-Wish – Ζωγράφισε το δικό σου αστέρι’, με έμπνευση από την ανακύκλωση και την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση.
Οι μπαταρίες που δεν ανακυκλώνονται σωστά μπορούν να μολύνουν το νερό και να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Όμως, με υπευθυνότητα και σωστή διαχείριση, μπορούμε να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και να τις διατηρήσουμε καθαρές για τις μελλοντικές γενιές!
Μπράβο στα παιδιά μας που, μέσα από την τέχνη τους, έστειλαν ένα τόσο σημαντικό μήνυμα! 💙♻️✨”
Ο Μάρτης, ο πρώτος μήνας της άνοιξης, είναι γνωστός για την ασταθή και απρόβλεπτη φύση του. Στη λαϊκή παράδοση, αποτυπώνεται μέσα από τη φράση «Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει», περιγράφοντας τις εναλλαγές του καιρού από ηλιόλουστες μέρες σε ξαφνικές βροχές και κρύο. Αυτή η αστάθεια έχει εμπνεύσει παροιμίες, δοξασίες και έθιμα, όπως το «Μαρτάκι», το κόκκινο και λευκό βραχιολάκι που φορούν μικροί και μεγάλοι για να προστατευτούν από τον ήλιο. Ο Μάρτης, λοιπόν, είναι ένας μήνας μεταβατικός, γεμάτος ελπίδα για την άνοιξη, αλλά και με τα τελευταία αγγίγματα του χειμώνα.
Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που συνδέεται με τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι ένα συμβολικό ημερολόγιο που βοηθούσε τους ανθρώπους να μετρούν τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Παριστάνεται ως μια χάρτινη ή ζυμωτή γυναικεία μορφή με σταυρωμένα χέρια (δείγμα προσευχής), χωρίς στόμα (γιατί νηστεύει) και με επτά πόδια, που αντιπροσωπεύουν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι, και το τελευταίο έπεφτε το Μεγάλο Σάββατο.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το τελευταίο πόδι το έκρυβαν σε ένα ψωμί και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή