Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος για το σχολ. έτος 2012-2013 με τίτλο “Πες μου την οδό σου να σου πω μια Ιστορία…” που εκπονήθηκε από τα τμήματα Δ1 και Δ2 του σχολείου μας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της κ. Μπαρμπαρή Δέσποινας – Ειδικότητα Πληροφορικής ΠΕ19 – σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των εργασιών των μαθητών μας που αφορούν την Ιστορία της Καλογρέζας αλλά και στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ιωνίας.
Τα βήματα που ακολουθήσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ Τάξης είναι με τη σειρά τα παρακάτω:
Διαχωρισμός σε ομάδες εργασίας ανάλογα με την οδό επιλογής των μαθητών/τριών.
Χάρτης της Καλογρέζας – α)εντοπισμός οδών διαμονής με τη χρήση προγράμματος πλοήγησης σε οδικούς χάρτες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. β) χρωματισμός της κάθε οδού σε χάρτη που εκτυπώσαμε, γ) χρωματισμός πλατειών και χώρων πρασίνου περιοχής καθώς και των σημαντικότερων σημείων της περιοχής.
Αναζήτηση, μελέτη, αξιολόγηση και καταγραφή σημαντικότερων πληροφοριών για κάθε οδονύμιο – Παρακαλούμε επιλέξτε την οδό που επιθυμείτε από την παρακάτω αλφαβητική λίστα οδονυμίων της Καλογρέζας και μάθετε την προέλευση της ονομασίας της:
- Ανδρέου Δημητρίου
- Βοσπόρου
- Βυζαντίου
- Εθνικής Αντιστάσεως
- Ηρώων Καλογρέζας
- Ζωοδόχου Πηγής
- Θεραπειών
- Κασταμονής
- Μουταλάσκη
- Οκτάβιου Μερλιέ
- Πέραν
- Περγάμου
Πηγές, Βιβλιογραφία & Βοηθήματα:
“Η Νέα Ιωνία του χθες και του σήμερα” του Χαρ. Δ. Σαπουντζάκη – Νέα Ιωνία 1980
“Ελλάδος Τοπωνύμια” του Σταύρου Ι. Σπυρώνη, Εκδόσεις ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΛΑ, Αθήνα 2004
“Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Νέα Ιωνία” των Χάρη Σαπουντζάκη & Μάκη Λυκούδη, 2η έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία 2008
“Μικρασιατικός Γλωσσικός Πλούτος” της Νίτσας Παραρά-Ευτυχίδου, 2η έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία 2008
“Νέα Ιωνία 1923 – 2003, 80 χρόνια” επετειακή έκδοση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνία
Παράλληλα, οι μαθητές/τριες συναντήθηκαν με τον κ.Χάρη Σαπουντζάκη και του κατέθεσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την Ιστορία της περιοχής μας στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία του και επικοινωνία με τα παιδιά, καθώς και την υπομονή του να απαντήσει εκτενώς και ευκρινώς σε όλες τις ερωτήσεις τους.
Δείτε εδώ το ερωτηματολόγιο από την συνέντευξη του κ. Χ. Σαπουντζάκη.
Ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Ν. Ιωνίας όπου τα παιδιά είδαν και έμαθαν πολλά για τους πρώτους κατοίκους της περιοχής της Ν.Ιωνίας καθώς και για τους πρώτους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ. Επίσης, είδαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ταπητουργίας. Μάλιστα, είχαν την τύχη να δουν και ακούσουν πως δούλευε μια από τις πιο παλιές μηχανές για χαλιά. Είδαν και την διαδρομή που ακολουθείται από την γέννηση του μεταξοσκώλυκα μέχρι και την παραγωγή μεταξωτού υφάσματος.
Συγχαρητήρια για την ενέργεια σας,αυτή…Ή ονομασία της Βυζαντίου προέρχεται από τον Στέφανο Βυζάντιο