Την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, που αποτελείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΣΤ3, πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: “Ποδονίφτης: Η πορεία του νερού της περιοχής ως σήμερα και ο ρόλος του στον τόπο μας – Κίνδυνοι και δυνατότητες αξιοποίησης εν μέσω της κλιματικής αλλαγής”. Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε με την συνοδεία των εκπαιδευτικών του περιβαλλοντικού προγράμματος: Δέσποινα Μπαρμπαρή(εκπαιδευτικό Πληροφορικής και συντονίστρια του προγράμματος), Παναγιώτα Πανταζοπούλου(δασκάλα του ΣΤ3) και Θεοδώρα Τριγώνη(εκπαιδευτικό Αγγλικής Φιλολογίας).
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν η εξής(δείτε και την σχετική εικόνα από τον χάρτη όπου μια μαθήτρια ανέλαβε τον σχεδιασμό της):
Αφετηρία από το σχολείο μας, οδός Μουταλάσκη 68, μέσω της οδού Θεραπειών στην οδό Περγάμου και έγινε μια σύντομη στάση κάτω από την γέφυρα Κύμης-Βέικου όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον τρόπο στήριξης της γέφυρας(σύνδεση με το μάθημα Φυσικά του αναλυτικού προγράμματος).
1η στάση στο πάρκο του Αδριάνειου υδραγωγείου-στην περιοχή της Αλσούπολης-όπου είδαμε από κοντά το ιστορικό μνημείο της περιοχής για το οποίο διδάχθηκαν στο μάθημα Ιστορίας(τοπική Ιστορία). Πεζοπορία παράλληλα με την Λεωφόρο Καποδιστρίου.
Στην συμβολή με την οδό Λαυρίου είδαν τα απομεινάρια από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε τα λιγνιτωρυχεία Καλογραίζης με το Λαύριο(σύνδεση με τοπική Ιστορία) και το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Αμαρουσίου.
Σύντομη στάση στο ύψος του ιστορικού μνημείου “Μετόχι Αγίας Φιλοθέης” (κατά πολλούς Μετόχι Καλογραίζας από όπου πήρε και το όνομά της η περιοχή μας), όπου είδαν τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο ιερός ναός διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση από τον Δήμο Αμαρουσίου αλλά ο περιβάλλοντας χώρος, όπου υπάρχουν τα απομεινάρια του μοναδικού σωζόμενου στην Αττική βυζαντινού μοναστηριού της Αγίας Φιλοθέης, είναι σε άθλια κατάσταση.
Διασχίσαμε κάθετα την λεωφ. Καποδιστρίου από την διάβαση και βγήκαμε στο δημοτικό στάδιο “Στέλιος Κυριακίδης” του δήμου Φιλοθέης.
Στην συμβολή της οδού Γράμμου-Βίτσι με την οδό Αγίας Φιλοθέης έγινε η 2η στάση στην τοποθεσία όπου ο Ποδονίφτης αρχίζει να είναι ανοικτός. Εκεί είδαμε πώς είναι οι στοές με τις οποίες έχει σκεπαστεί το ρέμα στο οποίο έρεε άφθονο νερό.
Περάσαμε κάτω από την κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης και συνεχίσαμε επί της οδού Γράμμου-Βίτσι μέχρι το Νηπιαγωγείο Φιλοθέης στην συμβολή με την οδό Αρνέλου. Εκεί έγινε η 3η στάση, στο γεφυράκι που υπάρχει πάνω από τον Ποδονίφτη.
Επιστρέψαμε από την Γράμμου-Βίτσι και διασχίσαμε κατά μήκος το πάρκο Δημήτριου Κωστόπουλου(παλαιό Δήμαρχο Φιλοθέης) παράλληλα με την οδό Παπαφλέσσα.
Λίγα μέτρα πριν το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης έγινε η 4η στάση κάτω από την σκιά των δέντρων.
Στο τέλος του δρόμου, ανεβήκαμε αριστερά λίγα σκαλάκια και ακολουθήσαμε χωμάτινο μονοπάτι προς τα δεξιά το οποίο μας οδήγησε -μέσα από ολάνθιστα αγριολούλουδα-ακριβώς πάνω από το μνημείο του Αδριάνειου υδραγωγείου όπου και έγινε η 5η στάση. Θαυμάσαμε την θέα από ψηλά και κατηφορήσαμε από το μονοπάτι στην διασταύρωση Κύμης-Βέικου, κάτω από την γέφυρα.
Κατευθυνθήκαμε στην λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως(ή Αντισυνταγματάρχου Κιρκίδη) και στο δημοτικό ανοικτό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (περιοχή Περισσός δήμου Ν. Ιωνίας) έγινε η 6η και τελευταία στάση.
Κατόπιν, διασχίζοντας κάθετα την λεωφόρο από την διάβαση στην οδό Βιθυνίας, περπατήσαμε στην οδό Περμάτων. Εκεί, κάτω από τον Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής ήταν ο τόπος εκτέλεσης των 21 παλικαριών από το Μπλόκο της Καλογραίζας(σύνδεση με Ιστορία). Προχωρήσαμε δεξιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και φθάσαμε στο σχολείο μας. Ο περίπατος διήρκησε ακριβώς τρεις ώρες.
Σκοπός του εκπαιδευτικού περίπατου ήταν η διενέργεια μετρήσεων στις όχθες του ρέματος του Ποδονίφτη που διασχίζει την περιοχή μας. Έγιναν έξι στάσεις για μετρήσεις, τόσο σε τοποθεσίες όπου το ρέμα είναι ανοικτό όσο και σε τοποθεσίες όπου είναι σκεπασμένο. Οι μετρήσεις έγιναν με ρομποτάκι(χρήση του κιτ ρομποτικής S1) που συναρμολογήθηκε και προγραμματίσθηκε με το λογισμικό Mind+ από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες στο μάθημα ΤΠΕ(Πληροφορικής, ενότητα εκπαιδευτικής ρομποτικής, STEM). Περιελάμβανε αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας και αισθητήρα ήχου. Σε κάθε τοποθεσία οι μετρήσεις διαρκούσαν πέντε λεπτά και καταγράφονταν τα επιπέδα θερμοκρασίας, υγρασίας και ήχου. Ο μέσος όρος κάθε μεγέθους ανά τοποθεσία συμπληρώθηκαν σε φύλλο εργασίας από μαθητές που το ανέλαβαν(δείτε και την σχετική εικόνα).
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων ανέδειξαν αυτό που αναμενόταν: Όπου το ρέμα έχει σκεπαστεί και στον περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί το τσιμέντο, η έλλειψη δέντρων και σκιερών σημείων, η θερμοκρασία ήταν πολύ μεγαλύτερη, η υγρασία ήταν χαμηλή και η ηχορύπανση κυριαρχούσε. Ενδεικτικό είναι ότι τα επίπεδα ήχου επί της Λεωφόρου Καποδιστρίου στην συμβολή με την Λεωφόρο Κύμης ήταν σχεδόν τριπλάσια και στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος του ανοικτού θεάτρου “Μελίνα Μερκούρη” ήταν διπλάσια από τα αντίστοιχα επίπεδα ήχου στην περιοχή της Φιλοθέης όπου κυριαρχεί το πράσινο, τα δέντρα και το ρέμα είναι ακάλυπτο. Παρατήρηση: Η φασαρία των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέτρησης αλλοίωσαν την τιμή η οποία θα ήταν σαφώς μικρότερη.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια των μετρήσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέγραφαν στα σημειωματάριά τους όσα ερεθίσματα αντιλαμβάνονταν με τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Τα συγκριτικά αποτελέσματα από τις σημειώσεις τους θα ανακοινωθούν μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Επίσης, φωτογραφήθηκαν κατά μήκος όλης της διαδρομής, προβληματικά σημεία και χώροι που χρήζουν την παρέμβαση της τοπικής δημοτικής αρχής, οι οποίες ανέβηκαν στην εφαρμογή Novoville για γνωστοποίηση τις αρμόδιες αρχές και αναμένουμε τις ενέργειες επιδιόρθωσης.

Κατεστρααμμένη, επικίνδυνη πεζογέφυρα που οδηγεί στο ιστορικό μνημείο των στηλών του Αδριάνειου Υδραγωγείου -Πλατεία Αδριάνειου, Αλσούπολη
Όλοι οι μικροί πεζοπόροι αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί απολαύσαμε τον ιδανικό αίθριο ανοιξιάτικο καιρό, την επαφή με τη φύση και την Ιστορία της περιοχής μας αλλά δεν έλειψαν και μικρά ευχάριστα απρόοπτα. Όπως για παράδειγμα, η εμφάνιση μιας κίσσας στο Μετόχι Αγίας Φιλοθέης που έχει σπασμένο το ένα φτερό της αλλά, όπως ενημερωθήκαμε από περίοικο, οι κάτοικοι της περιοχής την προστατεύουν και την ταΐζουν καθημερινά!