Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τμημάτων παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος από την κ. Ιωάννου Διαμάντω επισκέπτρια Υγείας από το Π.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνης στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης.

1

Κείμενο από τη μαθήτρια του ΣΤ’2 Κατώγια Ειρήνη με στοιχεία και εικόνες που βρήκε από το Διαδίκτυο:

“Στις 10-3-2015 ήρθε η κ. Ιωάννου Διαμάντω και μίλησε στις Στ’ και στις Ε’ τάξεις για το κάπνισμα. Μας είπε ότι όλο το σώμα μας μπορεί να βλαφτεί από το τσιγάρο. Μια πολύ συνηθισμένη αρρώστια είναι ο καρκίνος. Κάποιος που καπνίζει δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο αλλά θα υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι καπνιστές δημιουργούν και σε αυτούς που είναι κοντά τους προβλήματα. Οι πνεύμονες στους καπνιστές παίρνουν σκούρο χρώμα και φαίνονται σαν να είναι καμένοι ενώ οι πνεύμονες των μη καπνιστών είναι υγιείς.

2

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν από:

  1. περιέργεια
  2. επειδή μπορεί να μην έχουν επαρκή ενημέρωση
  3. από μαγκιά
  4. από μια διαφήμιση
  5. εύκολη πρόσβαση
  6. ή να μιμούνται κάποιον γνωστό  

Προσοχή! Το κάπνισμα δεν είναι:

  1. Στυλ/Μόδα
  2. ένδειξη ότι μεγάλωσαν
  3. τρόπος να εντυπωσιάζουν
  4. δείγμα αυτοπεποίθησης
  5. ένδειξη απελευθέρωσης

Δεν καπνίζουμε ποτέ γιατί θα έχουμε δυσάρεστη πνοή , κίτρινα δόντια, μας κάνει να κουραζόμαστε εύκολα. Είναι μύθος ότι τα ”Ελαφρά” τσιγάρα δεν βλάπτουν. Η αλήθεια είναι ότι κατά την καύση κάθε τσιγάρου παράγονται 4000 βλαβερές ουσίες από τις οποίες οι 40 είναι καρκινογόνες. Επίσης μύθος είναι ότι το τσιγάρο όποτε θελήσει κανείς το κόβει αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολη η διακοπή του και για να το κόψει κάποιος μπορεί να χρειάζεται ψυχολόγο. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες και τις αντιστάσεις του οργανισμού ενός ατόμου.

Το τσιγάρο περιέχει βουτάνιο, κάδμιο, πίσσα, τολουόλιο, νικοτίνη, αμμωνία, μπογιά, μεθανόλη, μονοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό (δηλητήριο), μεθάνιο κ.ά.”

3