cropped IMG 2546

Κατηγορία: Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σελίδα 1 από 2

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Lesvos_Plastic_Free» μαθητές του σχολείου μας βοήθησαν στον καθαρισμό τοπικής παραλίας από μικροπλαστικά και ενημερώθηκαν για τις έννοιες της δίνης απορριμμάτων και τις μεθόδους ανακύκλωσης πλαστικού.

285640818 440588991150153 330456918808548562 n 285986442 1010142619706256 7092987760458111801 n 294569438 410755311012657 1137462084978400199 n 1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ!!!

Οι μαθητές του Ε1 του σχολείου μας γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα νερού στις 22 Μαρτίου 2022 με δράσεις σχετικές με την αξία τη ζωτική σημασία του νερού σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα.ww1 ww2 ww3

Tαξιδευτές στο Γεωπάρκο Λέσβου.Μια ιστοεξερεύνηση στο νησί και στους ανθρώπους του



Λήψη αρχείου

Η “Λεσβούλα” μιλάει για τα παιδιά της. Οικότοποι του γεωπάρκου Λέσβου



Λήψη αρχείου

Ο ΛΙΓΩΝΗΣ ΓΥΡΙΖΕΙ … ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Οι υδρόμυλοι στην περιοχή “Λιγώνα” του γεωπάρκου Λέσβου



Λήψη αρχείου

Στην Αμαλή!!!

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου μας “γιόρτασαν” την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Πραγματοποίησαν επίσκεψη στο λόφο της Αμαλής! Και εκεί μέσα στα πεύκα και στην απλοχεριά της φύσης οι μεγάλοι έμαθαν στους μικρούς πώς να αφουγκράζονται τη φύση, να την αγαπούν και να την προστατεύουν. Μοναδικές στιγμές ξενοιασιάς και δημιουργίας πραγματικών δεσμών ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές.

Βράβευση του σχολείου μας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 το σχολείο μας βραβεύτηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “I AM A GEOPARKER” καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα θηριάκια του Β2 συναντούν τα δεινοθηριάκια”.

Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Καρέκος, για τη στήριξη τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών στη συμμετοχή των δράσεων του Μουσείου.

Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε στο πλευρό μας έναν δυναμικό Σύλλογο Γονέων που λειτουργεί υποστηρικτικά σε όλες μας τις προσπάθειες.

Ένας κήπος ,μέσα σε λάστιχα!

Ένας ευωδιαστός κήπος ,στήθηκε μέσα σε λάστιχα από τους δασκάλους και τα παιδιά του σχολείου. Αποτέλεσμα; Η αυλή μας θα είναι πιο όμορφη και τα παιδιά μαθαίνουν πως ακόμη και στα πιο άχρηστα υλικά κρύβεται ομορφιά, αν αξιοποιηθούν σωστά!DSCN0762 DSCN0768

Το ΚΠΕ Ευεργέτουλα μας ξεναγεί στο νησί μας!

Στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονεί φέτος το Β2 , για τα δεινοθήρια και την κλιματικά αλλαγή, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα , με οδηγό τον κ. Παναγιώτη Βρικέλλη ,ο οποίος είναι περιβαντολλόγος, διοργάνωσαν μία υπέροχη εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα και στις ιαματικές πηγές Πολιχνίτου. Ο κ. Βρικέλλης εξηγούσε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής τις γεωλογικές μεταβολές που έχουν συμβεί στο ανάγλυφο του νησιού μας, από την έκρηξη του ηφαιστείου στο Σίγρι. Στη Βρίσα , είχαν και την ευκαιρία να δουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο ζωικό και φυτικό κόσμο του νησιού.

DSCN0519 DSCN0521 DSCN0524 DSCN0525 DSCN0536 DSCN0572 DSCN0577 DSCN0598

Ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή

Η τελευταία μέρα πριν τις πασχαλινές διακοπές ,ήταν ιδιαιτέρως ενημερωτική για τα παιδιά της Στ’ τάξης , καθώς τους επισκέφτηκε ο κ. Μάντζαρης για να τους μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.Τα παιδιά και οι δάσκαλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον.

DSCN0467 DSCN0468 DSCN0469 DSCN0470 DSCN0471

 

Οι Πράκτορες του Πλανήτη στο σχολείο μας!!!

Μια καταπληκτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2017. Ένας “πράκτορας” από την περιβαλλοντική οργάνωση “Πράκτορες του πλανήτη” συνάντησε με πλήρη μυστικότητα τους μαθητές και τους μύησε στα μυστικά της οργάνωσης που έχει ως αποστολή της να δραστηριοποιήσει τα παιδιά προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους που απειλούν τη γη μας.  Τα παιδιά είναι έτοιμα  να αναλάβουν την πρώτη τους αποστολή…

IMG_0458IMG_0512IMG_0518

Βράβευση του σχολείου μας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης βραβεύτηκε  από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την πρωτοβουλία του να υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μέλη του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου. Το 9ο Δ.Σ Μυτιλήνης ανήκει στο δίκτυο των Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet) και συμμετέχει στο νέο διετές πρόγραμμά της για την Κλιματική Αλλαγή.

IMG_0433

 

Υιοθεσία χελωνίτσας

Μια χαριτωμένη χελωνίτσα,ο Εξυπνούλης,ήρθε να αναστατώσει ευχάριστα τους μαθητές του Γ2. Η δασκάλα της τάξης κ.Άννα,θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα κάνει πιο υπεύθυνα απέναντι στα ζώα,έφερε το μικρό ζωάκι.Καθημερινά το φροντίζουν όλοι μαζί και το Σαββατοκύριακο το παίρνει το κάθε παιδί στο σπίτι του με την αλφαβητική σειρά.Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους ,που γίνονται ένα σπουδαίο παράδειγμα μίμησης!

DSCN9637

DSCN9636

Τα helmepakia καθάρισαν!

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ,η Β΄ μαζί με τη Γ1 τάξη προχώρησαν σε συμβολικό καθαρισμό της ακτής πριν την πλαζ του ΕΟΤ,στα πλαίσια της εβδομάδας Περιβαλλοντικών Δράσεων.
unnamed

Το ταξίδι στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Λέσβου συνεχίζεται…

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 οι μαθητές της Στ΄τάξης και στο πλαίσιο του προγράμματος για το Γεωπάρκο Λέσβου που υλοποιούν, επισκέφτηκαν το βόρειο μέρος του νησιού. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες γεωμορφές του νησιού μας, σύμφωνα με όσα μελέτησαν όλη τη σχολική χρονιά που πέρασε: Το ρήγμα της Λάρσου, την ηφαιστειακή φλέβα στο Αυλάκι, τον ηφαιστειακό λαιμό στην Πέτρα, τον ηφαιστειακό δόμο που πάνω του δεσπόζει το κάστρο της Μήθυμνας. κατά την επίσκεψή τους στο κάστρο της Μήθυμνας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους μαθητές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου μας τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα, δίνοντας τους την σκυτάλη για να το συνεχίσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Επισκέφτηκαν, επίσης, τις θερμές πηγές Εφταλούς.

SAM_4304

SAM_4313

Επίσκεψη των μαθητών της Στ΄ τάξης στον καταρράκτη της Πέσσας και στα θερμά λουτρά Πολιχνίτου

Στις 19 Απριλίου 2016 οι μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος “Στα μονοπάτια του Γεωοπάρκου Λέσβου”  τον καταρράκτη της Πέσσας στο δάσος της Αχλαδερής.

Κατά την επίσκεψή μας στην Πέσσα ενημερωθήκαμε, από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, για τη Μεγάλη Λίμνη, μια περιοχή μεταξύ Βασιλικών και Αγιάσου που κάποτε ήταν λίμνη και αποξηράνθηκε. Μάθαμε πώς αξιοποιήθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κατοίκων της Λέσβου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφού το πλούσιο υπέδαφος της Λίμνης ήταν ιδανικό για καλλιέργειες.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τις θερμές πηγές Πολιχνίτου, που θεωρούνται η πιο θερμή φυσική πηγή στην Ευρώπη με θερμοκρασία που φτάνει τους 87,6 βαθμούς Κελσίου. Τα παλιά κτίσματα των λουτρών στην περιοχή μαρτυρούσαν τη σημαντικότητα των συγκεκριμένων υπόγειων υδάτων για τους κατοίκους της περιοχής από παλαιότερες εποχές. Τα χάλκινα χρώματα στα πετρώματα γύρω από τις πηγές και η έντονη μυρωδιά του θείου αποτυπώθηκαν σε όλες μας τις αισθήσεις.

20160419101624

20160419112939

SAM_4231

 

 

Στα μονοπάτια του γεωπάρκου Λέσβου

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής  για το σχολικό έτος 2015-2016 με τίτλο «Στα μονοπάτια του γεωπάρκου Λέσβου»  θα υλοποιηθεί από τα τμήματα Στ1 και Στ2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Πετρά Λεμονιά, τη Μαρία Τραπουζανλή  και την Ζερβού Ελένη.

Σχολείο-Φύση-Δημιουργία

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο “Σχολείο-Φύση-Δημιουργία” για το σχολικό έτος 2015-2016 θα υλοποιηθεί από τα τμήματα Ε1 και Ε2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Τηλέμαχο Μουστάκα και τον Γέγο Γεώργιο.

Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου

Το ταξίδι μας  στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Λέσβου ξεκίνησε με την επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος στη δυτική Λέσβο. Η γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου μας ξενάγησε στο χώρο του μουσείου και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς δημιουργήθηκαν τα απολιθώματα καθώς και οι ιδιαίτερες γεωμορφές του νησιού μας. Μας εντυπωσίασαν τα έργα της λάβας από τα αποτυπώματα των φύλλων των δέντρων στην ηφαιστειακή στάχτη μέχρι το απολίθωμα μιας τεράστιας ρίζας κανέλας, αδιάψευστοι μάρτυρες μιας μακρινής εποχής.  Ο πλούτος των απολιθωμάτων δεν περιοριζόταν στη χερσαία περιοχή του Σιγρίου αλλά και στη θαλάσσια περιοχή καθώς και στο νησάκι Νησιώπη. Η επίσκεψη στη Νησιώπη ήταν μεγάλη πρόκληση για μας, επειδή θα χρησιμοποιούσαμε για τη μετακίνησή μας ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο που μας έδινε τη δυνατότητα να δούμε τους απολιθωμένους κορμούς στο βυθό. Ο καιρός όμως είχε άλλα σχέδια για μας. Φούσκωσε το αεράκι και πήρε μαζί του το ενδεχόμενο της ξενάγησης στη Νησιώπη. Περιοριστήκαμε λοιπόν να δούμε απλά τον πυθμένα του λιμανιού.

SAM_3616


SAM_3628

SAM_3654

SAM_3676

Εντυπώσεις των μαθητών της Στ’ Τάξης από την επίσκεψη τους στο απολιθωμένο δάσος Σιγρίου

 

 

Σελίδα 1 από 2

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση