Η μαθησιακή και κοινωνική εξέλιξη των μαθητών ευνοείται ιδιαίτερα από την ύπαρξη ενός θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος, βασική συνιστώσα του οποίου είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται πρότυπα συμπεριφοράς και συνεργασίας στην κοινή σχολική ζωή. Οι μαθητές χρειάζονται ένα θετικό ψυχολογικό κλίμα που να ευνοεί την μάθηση, ενώ ο εκπαιδευτικός επιθυμεί να εργάζεται και να δημιουργεί σε μια φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Χαρακτηριστικά των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων είναι ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον, η ενσυναίσθηση, η έμφαση στις θετικές ενέργειες παρά στα λάθη, η αποδοχή των αδυναμιών, η συνεργασία, η ανταλλαγή ιδεών και η αμοιβαία έκφραση συναισθημάτων.
Κάθε χρόνο στο σχολείο μας θέτουμε κάποιους στόχους στα πλαίσια του σχεδίου δράσης που δουλεύουμε καθ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Φέτος ήταν :
-Η ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας και ευχάριστου κλίματος και
-Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών μέσα από έναν κύκλο δραστηριοτήτων που θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν, να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τα συναισθήματα τους.
Βασική μέθοδος επίτευξης των παραπάνω στόχων ήταν τα παιχνίδια που παίζαμε μαζί με τα παιδιά με κάθε ευκαιρία και όχι μόνο στην αρχή της χρονιάς. Ένα αγαπημένο παιχνίδι μας, που παίξαμε ήταν η γέφυρα συνεργασίας. Κολλάμε χαρτοταινία στο πάτωμα σχηματίζοντας μια γέφυρα, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στέκονται το ένα πίσω από το άλλο και στη συνέχεια ένα ένα πρέπει να πάει στο πίσω μέρος της γέφυρας, χωρίς να βγει εκτός γιατί χάνει. Έτσι όλοι οι παίκτες πρέπει να βοηθήσουν είτε κάνοντας άκρη το σώμα τους, είτε πιάνοντας τον συμμαθητή τους από το χέρι για να μην «πέσει».

Παιχνίδι ερωτήσεων
Τα παιδιά χωρίζονται σε 2-4 ομάδες και κάθονται ανά ομάδα στο πάτωμα. Ιδανικά έχουμε ένα μεγάλο ζάρι για κάθε ομάδα.
Ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε δημιουργούμε στον διαδραστικό πίνακα μία διαδρομή με εκκίνηση και τερματισμό και με αριθμημένα κουτάκια. Για μία διδακτική ώρα περίπου 30 κουτάκια είναι αρκετά.
Ένας παίκτης κάθε ομάδας στέκεται κοντά στον πίνακα και χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό χρώμα για να «προχωράει» τα πιόνια της ομάδας του. Έχει ενδιαφέρον η κάθε ομάδα να έχει παραπάνω από ένα πιόνι, όπως ο «γκρινιάρης». Στόχος είναι να τερματίσουν όλα τα πιόνια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Με τυχαίο τρόπο (πχ. κλήρωση, «πέτρα ψαλίδι χαρτί») ορίζεται η σειρά με την οποία παίζουν οι ομάδες.
Ο εκπαιδευτικός έχει συγκεντρώσει και καταγράψει ερωτήσεις σχετικές με το θέμα που ασχολούμαστε εκείνες τις μέρες (πχ. Τρεις Ιεράρχες, Χριστούγεννα, Καθαρά Δευτέρα, Διατροφή, Ανακύκλωση , Εργαστήρια δεξιοτήτων, κλπ)
Το παιχνίδι ξεκινάει με την πρώτη ερώτηση. Οι ομάδες αφού συσκεφθούν δίνουν την απάντησή τους. Αυτές που θα δώσουν σωστή απάντηση έχουν δικαίωμα να ρίξουν το ζάρι και να προχωρήσουν ένα πιόνι τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τερματίσουν όλα τα πιόνια των ομάδων.

Επιτραπέζια παιχνίδια με…γνωστικό στόχο
Το μάθημα στην τάξη ενδείκνυται για παιχνίδια που έχουν γνωστικό στόχο. Μέσα από ένα παιχνίδι μπορεί να δοθεί αφορμή για συζητήσεις που αφορούν συναισθηματικές ή και κοινωνικές έννοιες. Κατασκευάσαμε δύο επιτραπέζια παιχνίδια από κουτιά πίτσας τα οποία μπορούν να δώσουν ιδέες για ακόμη περισσότερες δημιουργίες.
“Ποια ομάδα θα νικήσει;”: Ένας εναλλακτικός “γκρινιάρης”. Παίζεται από ομάδες 2-4 παιδιών τα οποία πρέπει να συνεργάζονται και να παίρνουν σωστές αποφάσεις για την ομάδα τους. Η κάθε ομάδα παίρνει ένα όνομα πχ. Ελπίδα, Αγάπη, Υπομονή, Συμπόνια. Ποια ομάδα θα κερδίσει; Στο τέλος ακολουθεί αναστοχασμός. Πώς συνεργάστηκε η ομάδα; Τι σημαίνει η νίκη πχ της Αγάπης.

Από το “εγώ” στο “εμείς”. Ένα διαφορετικό “φιδάκι”: Οι παίκτες ακολουθούν τη διαδρομή με στόχο να φτάσουν στο “εμείς”, δηλαδή στη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Ανεβαίνουν τις σκάλες της αγάπης, της αποδοχής, της συμπόνιας, της καλοσύνης, του σεβασμού, της συγχώρησης και της υπομονής. Προσπαθούν να περνούν τα εμπόδια της κατάκρισης, της υπεροψίας, του εγωισμού, της μνησικακίας και του θυμού που τους γυρίζουν πίσω. Ένα παιχνίδι αφορμή για συζήτηση αλλά και διασκέδαση.

Φυσικά τα περισσότερα παιχνίδια, τα παίζουμε όλοι μαζί έξω στην αυλή του σχολείου. Τις πιο πολλές ιδέες τις πήραμε από το εξαιρετικό ELNIPLEX
https://www.elniplex.com/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA/