(Δεν) είμαι όλα αυτά

Είμαι και δεν είμαι όλα αυτά.

Στην δεύτερη εβδομάδα στο ολοήμερο τμήμα ασχοληθήκαμε με την φιλία, να γνωρίσουμε τους φίλους μας .Έτσι λοιπόν ο καθένας πήρε μαζί του στο σπίτι του την χαρτοσακούλα του, αφού πρώτα διαβάσαμε το παραμύθι το κουτί της Νέλλης

 

αυτά 1

Την άλλη μέρα λοιπόν τα πακέτα μας ήρθαν γεμάτα. Οι γονείς είπαν ότι τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα να γεμίζουν την σακούλα τους και ανυπομονούσαν να τα δείξουν στους φίλους τους. Και εμείς θέλαμε να δούμε τι έχει το κάθε πακέτο!!!

αυτά 2

Πρώτα ξεκίνησε ο Δημήτρης με δύο όμορφα αρκουδάκια, παιχνίδια από πυτζαμοήρωες, paw patrol και gormiti.αυτα 3

Έπειτα ο Γιάννης ο αδερφός του μας έφερε τους πυτζαμοήρωες, τον σπάιντερμαν και τον κούκλο Μίκυ του .

αυτά 4

Έπειτα ο Μιχάλης τον Transformer του ρομπότ που γίνεται φορτηγό.

αυτά 5 αυτά 6

Η Μικαέλα μας έφερε το κλαψουλίνι της που της το έφερε ο Άη Βασίλης.

αυτά 7

Ο Εφραίμ μας έφερε τους υπερήρωές του , όμορφα παραμύθια και το γρήγορο κίτρινο αυτοκίνητο του.

αυτά 8 αυτά 9

Ο Γιάννης ο Καλαμιώτης μας έφερε την αεροπορική του συλλογή. Αεροπλάνο, σκάλα για να ανεβαίνουν οι επιβάτες και λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο.

αυτά 10

Η Ασπασία ένα ωραίο παραμύθι για το ασχημόπαπο, τον αγαπημένο της μαρκαδόρο, ένα κομποσκοίνι από το μαγαζί του μπαμπά της , ένα κολιέ που της το πήρε η μαμάς της και ένα ανεμιστηράκι για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

αυτά 11

Η Μαριάνα το αρκουδάκι της τον Tendy, που τον έχει από πολύ μικρή και ένα pop-it δεινόσαυρο.

αυτά 12

Ο Γιώργος μας έφερε μία μηχανάρα και μία μπάλα ποδοσφαίρου, γιατί του αρέσει το ποδόσφαιρο.

αυτά 13

Η Ιωάννα το γλυκό της κούκλο τον Πίκατσου.

14 1

Η Άννα –Μαρία τα δύο κουκλάκια της, που όπως μάθαμε η μαμά της την ξυπνάει με το γλυκό της ελεφαντάκι.

15

Η Κέισι μας έφερε ένα ωραίο παραμύθι με την Barbie που το διαβάσαμε, δύο όμορφα αρκουδάκια, το δαχτυλίδι της, έναν φιόγκο και μια όμορφη φωτογραφία με την αδερφή της που πολύ αγαπάει.

16

Και εγώ έφερα αγαπημένα μου βιβλία, ένα γλυκό γιατί μου αρέσουν τα γλυκά, έναν μισκοτένιο , έναν χιονάνθρωπο και τα δώρα που έφεραν τα παιδιά και τα αγαπάω, ένα γούρι για το 2022 που μου έφερε πολύ γούρι, ένα αναμνηστικό μαγνητάκι από το Ναύπλιο και ένα όμορφο κολιέ. Και φυσικά cd με παραμύθι και ένα χνουδωτό φλαμίγκο. Α! και μία φωτογραφία με τις συναδέλφους που αγαπώ την κ. Ελένη και την κ. Σούλα. Πρέπει να βάλω και μία με την κ. Βαρβάρα.

αυτά 14

Όλα αυτά λοιπόν και όχι μόνο αυτά, είναι πράγματα που αγαπάμε και ,όχι μόνο, αυτά που μας χαρακτηρίζουν.

Την άλλη μέρα διαβάσαμε ένα παραμύθι που μας έφερε η φίλη μας Ασπασία «Το αρκουμπάκι» που πήγαινε νηπιαγωγείο και δεν ήξερε πώς να κάνει φίλους.

17

Ζωγραφίσαμε λοιπόν τι μας άρεσε και φυσικά φτιάξαμε όλοι μαζί μία αφίσα για να δείξουμε στο αρκουμπάκι πως πρέπει να είναι ένα καλός φίλος.

18 19 21

Και για να γίνουμε καλοί φίλοι πρέπει να μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Έτσι παίξαμε ένα παιχνίδι συνεργασίας. Ποιο ζευγάρι θα προχωρήσει και θα επιστρέψει στην αρχική του θέση χωρίς να του πέσει το μπαλόνι;;;

22 23 24 25

Και περάσαμε όμορφα και αυτήν την εβδομάδα!!!!

Με πολλή αγάπη τα παιδάκια του ολοήμερου και η κ. Ανδριάνα

Να είστε όλοι καλά και με πολλά χαμόγελα.

Η τάξη μας (2ο τμήμα)

Αγαπητοί γονείς

Σκοπός του νηπιαγωγείου είναι η ολόπλευρη (σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική) ανάπτυξη του παιδιού, η ευημερία του και η διαμόρφωση της ταυτότητας του δημοκρατικού πολίτη. Η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, προάγει την ανάπτυξη ικανοτήτων που βοηθούν το παιδί να ανταποκριθεί με κριτικό και δημιουργικό τρόπο στις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Θέτει τις βάσεις για το μέλλον και εδραιώνει θεμελιώδεις αξίες που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ατομική και συλλογική υπευθυνότητα σε μία ενταξιακή προοπτική. (Φεκ τευχος ΄β 5961/17.12.2021 σελ 76264)

Σας παραθέτω μια σειρά από δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην τάξη μας την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα στο 8ο Νηπιαγωγείο Χίου!!!!

1η Ομαδική εργασία

Ο Τσέστερ το μικρό ρακούν η μασκότ της τάξης μας θέλησε να μας αφηγηθεί την ιστορία του  στο παραμύθι The kissing Hand, (Το μαγικό φιλάκι ) . Μας εξιστορήθηκε για το πόσο ανήσυχος ένιωθε που θα πήγαινε για πρώτη φορά στο σχολείο ενώ η μαμά του τον καθησύχαζε λέγοντας του για ένα μαγικό φιλάκι στο χεράκι του που κάθε φορά που το ακουμπούσε στο μάγουλο θα ένιωθε την ζεστασιά της μαμάς του!

Viber 2022 09 26 15 35 09 015 2 1

Η ομαδική μας εργασία ήταν να φτιάξουμε την «καρδιά της τάξης μας» αποτελούμενη από τα παλαμοχεράκια μας ! Ο σκοπός ήταν το δέσιμο της τάξης μας και να νιώσουμε δημιουργικοί!!!!

3 1 4 1

η Δραστηριότητα!!!!

«Το όνομά μου, το όνομά σου, το όνομά μας»

Στόχοι 1) Να αναγνωρίζουν το αρχικό γράμμα του ονόματό τους

2)Να πειραματιστούν με διάφορα υλικά για να αποδώσουν το όνομά τους και το αρχικό του ονόματός τους.

3)Να ταυτίζουν το όνομά τους.

6 7 8 5

Ταύτιση του ονόματός μας.

.jpg

Τα σουπλά  για την πλαστελίνη μας με το όνομά μας.

10 11

3η δραστηριότητα Ομαδικά Παιχνίδια

Στόχοι:

1)Να αναγνωρίζουν τα μέλη του σώματος και τις κινητικές  τους δυνατότητες.

12

2)Να αναγνωρίζουν βασικές έννοιες του χώρου σε σχέση με  την κατεύθυνση (πίσω, μπρος, πάνω, κάτω, πλάγια) και τις διαδρομές (ευθεία, ζικ-ζακ, κύκλος).

13 14

Και εις άλλα με υγεία

Μπαλάφα Βαρβάρα

Νηπιαγωγός

Η τάξη μας (1ο τμήμα)

 

Η δεύτερη εβδομάδα μας βρίσκει να γνωρίζουμε την τάξη μας να ανοίγουμε τις γωνίες της, να παίζουμε στην αυλή και να εξοικειωνόμαστε με τις ρουτίνες και το καθημερινό μας πρόγραμμα.

Παράλληλα τα παιδιά παίζουν με σκοπό να διασκεδάσουν και να ενισχύσουν τη συνοχή της ομάδας .

Δημιουργούν τον ιστό της ομάδας με κλωστούλα . Προσπαθούν η κλωστή να μην μπερδευτεί όταν στο τέλος μαζευτεί.

1

Περπατούν και τραγουδούν σε τρενάκι μέσα στην τάξη ενώ προσπαθούν να μην τους κοπεί το χαρτί που κρατάνε .

2

Περπατούν και τραγουδούν σε τρενάκι μέσα στην τάξη ενώ προσπαθούν να μην τους κοπεί το χαρτί που κρατάνε .

3 4

25

Τα παιδιά περιγράφουν τον υπολογιστή. Συνεργάζονται σε μικρές ομάδες για να ζωγραφίσουν και να γράψουν τα μέρη του.

6

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την αυλή του σχολείου μας στην οποία έχουμε κανόνες όπως και μέσα στην τάξη. Τα παιδιά παίζουν στην τσουλήθρα και προσπαθούν να διατηρήσουν σειρά προτεραιότητας.

7 8

Και συνεχίζουμε …

Ολοήμερο τμήμα

Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και το ολοήμερο τμήμα μας. Ποιος είναι ο σκοπός του ολοήμερου τμήματος;

Σκοπός του ολοημέρου νηπιαγωγείου είναι η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής και η ολοκληρωμένη προετοιμασία των νηπίων για το δημοτικό σχολείο, η ενίσχυση του ρόλου της κρατικής μέριμνας, με στόχο τη μείωση των μορφωτικών και των κοινωνικών διακρίσεων, καθώς και η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων (ν.2525/1997,άρθρο 3).

Το ολοήμερο νηπιαγωγείο στοχεύει ακόμα στη νοητική , στη γλωσσική , στη συναισθηματική, στην κοινωνική, στην κινητική και στην αισθητική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας (Ντολιοπούλου,1999).

Αναλυτικότερα στοχεύει :

  • Σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που να εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών και να υποστηρίζει τις ανάγκες τους για δράση και παιχνίδι.
  • Στο σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων, που να λαμβάνουν υπόψη τους όλους τους τομείς ανάπτυξης των νηπίων :φυσικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, γλωσσικό, αισθητικό και νοητικό.
  • Στην ανάπτυξη διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών διαφορετικής κουλτούρας καθώς επίσης και την ανάπτυξη της θετικής αυτοεκτίμησης.

Πολλά λοιπόν τα οφέλη του ολοήμερου τμήματος, το οπίο αποτελεί συνέχεια του κλασσικού, του πρωϊνού προγράμματος και δεν εργάζεται διακριτά, μόνο του δηλαδή.

Δραστηριότητες ενδυνάμωσης ομάδας

Έτσι ξεκινήσαμε με το δέσιμο της ομάδας μας, κάνοντας το παιχνίδι του ιστού της αράχνης. Όπως ο ιστός της αράχνης έτσι και εμείς είμαστε δεμένοι μεταξύ μας γερά. Έτσι  όλα τα μέλη ακολουθούν την κίνηση και τη διάθεση κάθε μέλους, και όλοι μαζί στηρίζουμε ο ένας των άλλων.

2 1 1

Παιχνίδι «τοίχος προστασίας» :

Τα παιδιά κινούνται στον χώρο και η εμψυχώτρια λέει τους εξής στίχους : «Πάω, πάω, πάω ποτέ δεν σταματάω μονάχα σας πεινάω τριγύρω μου κοιτάω και τότε θε να φάω….» και λέει το όνομα ενός παιδιού. Τότε τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν έναν τοίχο προστασίας μπροστά στο παιδί που ακούστηκε το όνομά του για να το προστατεύσουν ώστε να μην το «φάει» η εμψυχώτρια. Γνωρίζουν τα ονόματά τους και μαθαίνουν να προστατεύουν τους φίλους τους. Γινόμαστε έτσι όλοι μια δυνατή ομάδα.

προστασίας 2 1προστασίας 1

Το όνομα της ομάδας μας.

Ύστερα από συζήτηση και ψηφοφορία αποφασίσαμε η ομάδα μας να λέγεται «πυτζαμοήρωες». Έτσι για να μαζευτούμε και να κάνουμε μετάβαση σε άλλο χώρο, αυλή , μεσαία αίθουσα, τουαλέτα, απλά να λέμε την φράση «1,2,3, πυτζαμοήρωες εν δράση». Εκτός του ότι είναι ένα αγαπημένο κινούμενο σχέδιο για τα παιδιά, το να έχουμε μια ομάδα δυνατή , με δικό της όνομα μας δένει ακόμα πιο πολύ.

Ο κήπος μας.

Ώρα να περιποιηθούμε τον κήπο μας. Την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά περιποιούνται και ποτίζουν τα λουλούδια που φύτεψαν τον Ιούνιο στην αυλή μας. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και τους δημιουργεί την ευθύνη να προστατεύουν το πράσινο. Κάθε φορά ανυπομονούν πότε θα έρθει η σειρά τους να γίνουν κηπουροί για να ποτίσουν. Συνεργάζονται να γεμίσουν τα νερά και να βοηθήσει ο ένας τον άλλον όταν είναι βαρύ το ποτιστήρι.

1

Ώρα για φαγητό.

Αφού πλύνουμε τα χέρια μας παίρνουμε την τσάντα του μεσημεριανού. Το κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του. Την τσάντα του ,την πετσέτα του και το φαγητό του. Λέμε την προσευχή μας και ξεκινάμε όλοι μαζί. Η κοινωνικοποίηση την ώρα του φαγητού συνεχίζεται, μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας χαμηλόφωνα σεβόμενοι τους φίλους μας. Παρατηρούμε τις υγιεινές μας διατροφικές συνήθειες και βλέπουμε πολλούς φίλους μας που τρώνε το ίδιο φαγητό με εμάς ή έχουν το ίδιο αγαπημένο φαγητό. Όποιος τελειώνει περιμένει υπομονετικά και τους συμμαθητές του, έπειτα μαζεύουμε και πάμε στην αίθουσα χαλάρωσης.

2 11

Ώρα για χαλάρωση.

Τα παιδιά μετά το μεσημεριανό ετοιμάζονται για την ξεκούραση. Κάθε μέρα τέσσερα παιδιά αναλαμβάνουν να τοποθετήσουν τα κρεβατάκια στην σειρά. Το κάθε παιδί παίρνει τα σεντονάκια του και στρώνουν το κρεβατάκι τους με την βοήθεια ενός συμμαθητή τους. Έπειτα για μισή άρα ηρεμούμε και όποια παιδιά επιθυμούν μπορούν να κοιμηθούν. Μετά το πέρας της μισής ώρας σηκωνόμαστε και δύο δύο τα παιδάκια διπλώνουν όπως μπορούν τα σεντονάκια τους και τα βάζουν στα ντουλάπια με το όνομά τους. Πολλά τα οφέλη της ώρας της χαλάρωσης . Τα παιδιά ηρεμούν μαθαίνουν να σέβονται την ώρα της ξεκούρασης. Εκτός αυτού μαθαίνουν να συνεργάζονται στο να βάζουν τα κρεβατάκια τους, να τα στρώνουν καθώς επίσης και να τα διπλώνουν βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Μαθαίνουν να φροντίζουν τους φίλους τους που κοιμήθηκαν και να τους ξυπνάνε όμορφα. Τέλος μαθαίνουν να βγάζουν και να βάζουν τα παπούτσια τους μόνοι τους και να τα τακτοποιούν.

1

2 1 3 1

Τα παπούτσια μας

Τα παπουτσάκια μας τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε στο διάδρομο, έξω από την πολυαισθητηριακή αίθουσα. Καμιά φορά βέβαια η κυρία ,τους κάνει ένα παιχνίδι για να τους πειράξει… την γνωστή μας «παπουτσοσαλάτα»…. Οι πυτζαμοήρωες με το 1,2,3,…… ξεκινάνε ψάχνουν τα παπούτσια τους και κάθονται να τα βάλουν… ποιος θα τα βάλει πρώτος;;;

1

2 1 3 1
Πήρατε μια ιδέα πόσο όμορφα περνάμε στο ολοήμερό μας!!Και ευχαριστιούνται αυτόν τον χρόνο και τα παιδιά και η κυρία τους!!!Και έτσι να μην έχετε άγχος γλυκύτατοι γονείς για τα υπέροχα παιδιά σας , και το πρωί και το απόγευμα είναι σε πολύ καλά χέρια!!!!

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!!!

Πρώτη εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας.

Κι έτσι ξεκινήσαμε την πρώτη μας εβδομάδα στο νηπιαγωγείο. Με αγιασμό και πολλά παιχνίδια γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν να μοιράσουμε στα οποία υπήρχε σε ίδιο χρώμα ανά δύο και προσπαθώ να βρω τον φίλο μου με το ίδιο χρώμα. Έπειτα παίζω μαζί του σύμφωνα με το παράγγελμα της κυρίας, να ακουμπήσω την κάρτα μου στο αυτί του φίλου μου στο χέρι του , στο πόδι του ….

Viber 2022 09 19 15 21 10 288 1 Viber 2022 09 19 15 29 38 315 1

Έπειτα κάθομαι με το ζευγάρι μου και του κάνω ερωτήσεις για να τον γνωρίσω καλύτερα.

Viber 2022 09 19 16 23 14 087 1

Αποκτήσαμε έναν νέο φίλο τον Τσέστερ, που μας έμαθε το μυστικό για το μαγικό φιλάκι. Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του πατώντας εδώ .

Έτσι φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας χεράκια με το μαγικό μας φιλάκι για να το κάνουμε δώρο στους γονείς μας , για να μας σκέφτονται όταν είμαστε στο νηπιαγωγείο.

Viber 2022 09 19 15 17 21 648 1 Viber 2022 09 19 15 17 32 741 1

Ο φίλος μας ο Τσέστερ μας βοήθησε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας κανόνες, τους οποίους τους γράψαμε και τους υπογράψαμε για να τους τηρούμε όλοι ακόμα και οι κυρίες.

Viber 2022 09 19 16 27 01 405 1 Viber 2022 09 19 16 28 08 860 1

Οι κανόνες μας στολίζουν τη τάξη!!!!

Viber 2022 09 19 16 31 27 885 1

Ήταν μια όμορφη πρώτη εβδομάδα, που αποκτήσαμε καινούργιους και παίξαμε πολλά όμορφα παιχνίδια!!!

Viber 2022 09 19 16 31 54 780 1

 

Καλή μας αρχή !!!!