Το ιστορικό Ναύπλιο επισκέφθηκαν την Παρασκευή 26 Μαϊου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης. Αρχικά βρέθηκαν στο Παλαμήδι και ξεναγήθηκαν σε ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας.
Το κάστρο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο.
Tο Παλαμήδι όμως εκτός από σπουδαίο φρούριο αποτέλεσε και τόπο περιβόητων φυλακών. Το 1834 φυλακίζεται στο Παλαμήδι για 11 μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, για εσχάτη προδοσία (!) από το καθεστώς της Αντιβασιλείας. Ο θεωρούμενος ως χώρος της φυλακής του Κολοκοτρώνη σήμερα έχει λάβει θρυλικές διαστάσεις και δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για ένα θεοσκότεινο βαθύ μπουντρούμι – αποθήκη, 1,05Χ0,69, μέσα στο βράχο, στο οποίο μπήκαν όλοι οι μαθητές της έκτης σκυφτοί.




Έπειτα περιηγηθήκαμε στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου κι επισκεφθήκαμε την Παλιά Βουλή και τον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.




Στο τέλος καταλήξαμε για φαγητό κι αναψυχή στο χωριό Κεφαλάρι.










