Η Επίκουρη Καθηγήτρια, Λίζα Τσαλίκη, υπεύθυνη για την έρευνα στην Ελλάδα αναφέρει ότι η έρευνα του EU Kids Online διαπίστωσε ότι το 55% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών θεωρεί ότι υπάρχουν πράγματα στο διαδίκτυο που μπορεί να ενοχλήσουν παιδιά της ηλικίας τους. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, για εμάς να εστιάσουμε στις ανησυχίες των ίδιων των παιδιών σχετικά με το βίαιο ή επιθετικό περιεχόμενο, μεταξύ άλλων πραγμάτων που τα ενοχλούν.
«Υπάρχουν σελίδες με κακά πράγματα, όπως αυτά που έχουν βία και σκοτώνουν ζώα!» (Αγόρι, 10 ετών)
Τα παιδιά εκφράζουν αποστροφή και φόβο
Ο φόβος φάνηκε να εκφράζεται πιο συχνά σχετικά με το τρομακτικό περιεχόμενο (23% όσων αναφέρθηκαν σε τρομακτικό περιεχόμενο εξέφρασε επίσης φόβο). Μόνο το 5% από τα παιδιά που αναφέρθηκαν σε πορνογραφικό περιεχόμενο, εξέφρασε απέχθεια. Το εμπορικό περιεχόμενο χαρακτηρίσθηκε, ως επί το πλείστον, «ενοχλητικό» (15% όσων αναφέρθηκαν στο εμπορικό περιεχόμενο, φάνηκαν να είναι ενοχλημένοι). Είναι ενδιαφέρον ότι άλλα είδη περιεχομένου (για μίσος, ρατσισμό, βία, αυτοτραυματισμό κλπ) προκάλεσαν λιγότερο έντονα συναισθήματα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η κ.Τσαλίκη αναφέρει: “Τα παιδιά δεν είναι όλα τα ίδια. Η αντίληψη του κινδύνου διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, την ηλικία, το φύλο και κυρίως με βάση το γεγονός ότι κάτι που θεωρείται ριψοκίνδυνο για ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μη προβληματικό από άλλους. Έτσι λοιπόν, η πιο σημαντική σύσταση που έχουμε να δώσουμε είναι να ρωτάς τα ίδια τα παιδιά τι μπορεί να τα αναστατώσει στο διαδίκτυο, να ακούς τις απαντήσεις που δίνουν και να τους παρέχεις βοήθεια αναλόγως.”
Την ίδια στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι διάφορες εικόνες από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, κυρίως οι βίαιες, δημιουργούν φόβο και ανησυχία στα παιδιά. Επομένως, το διαδίκτυο φαίνεται να είναι ο χώρος όπου μεταφέρονται παλαιότερες προκλήσεις και ανησυχίες. Επιπλέον, κάποια από τα προβλήματα εκτός-διαδικτύου μπορούν να αναγνωριστούν πλέον και διαδικτυακά. Ειδικά για τα παιδιά, η διάκριση εκτός-εντός διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο θολή. Η πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι κατά συνέπεια ιδιαίτερα σημαντική.