Αρχική » 2019

Αρχείο έτους 2019

Καλώς ήρθατε!

Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του 7ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς. Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα δύο τμήματα του σχολείου μας, να διαβάσετε ανακοινώσεις, και να μάθετε για εκδηλώσεις που θα πάρουμε μέρος ή που θα πραγματοποιήσουμε στο Νηπιαγωγείο. Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

ΟΔΗΓΟΣ ΓΟΝΕΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΟΝΕΑ
ΟΔΗΓΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Kατηγορίες

Καλές Γιορτές!

Τελευταία μέρα πριν κλείσουμε για τις διακοπές κάναμε και τα 2 τμήματα μαζί ένα πάρτι με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χριστουγεννιάτικα εδέσματα, κέικ, κορμό, μελομακάρονα, μπισκότα που μας έφεραν οι μανούλες! Να έχετε όλοι Καλές Γιορτές!

Δανειστική βιβλιοθήκη (Π.1)

H δανειστική βιβλιοθήκη ξεκίνησε την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων με ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο για κάθε παιδί. Τα νηπιάκια ζωγράφισαν την πάνινη τσάντα μέσα στην οποία θα παίρνουν το βιβλίο τους.

Ευωδία Χριστουγέννων! (Π.2)

Τα Χριστούγεννα είναι συνδυασμένα με τα γλυκά! Τα παιδιά έφτιαξαν Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια και έγραψαν την συνταγή!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Η παπλωματού! (Π.2)

Η Χριστουγεννιάτικη παράσταση μας φέτος ήταν «Το δώρο της παπλωματούς». Τα παιδιά ζωγράφισαν το πάπλωμα που στόλισε την παράσταση .

 

Ο Άγιος Βασίλης έχει την τιμητική του! (Π.2)

Ο Άγιος Βασίλης έχει την τιμητική του! Γι αυτό του γράφουμε γράμματα, γινόμαστε μικροί Αι-Βασίληδες και φτιάχνουμε κατασκευή με πολλά-πολλά γλυκάκια!

 

Στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες και κατασκευές! (Π.2)

Τα παιδιά στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο , απόλαυσαν την παραμυθού να αφηγείται  το παραμύθι   « Το έλατο» και έπαιξαν μαζί της, έγραψαν και έπαιξαν με τη λέξη Χριστούγεννα, ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας κατασκευάζοντας, σκέφτηκαν δώρα που θα ήθελαν να χαρίσουν σε όλο το κόσμο, έγραψαν και φιλοτέχνησαν τις  λέξεις, έφτιαξαν με πηλό σπιτάκια-ημερολόγια του 2020.

 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ-ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (Π.1)

Τα παιδιά μαθαίνουν για τα κάλαντα μέσα από τους ομότιτλους πίνακες ζωγραφικής του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιώργου Σικελιώτη. Τους παρατηρούν με μεγεθυντικό φακό και λένε τι μπορεί να σκέφτονται τα παιδιά, βρίσκουν τι κρατάνε, αν υπάρχει κάποιος κρυμμένος στον πίνακα του Λύτρα, ποιος είναι πιο σύγχρονος πίνακας και ποιος πιο παλιός, ποιος ζωγράφισε τον κάθε πίνακα και εστιάζοντας στην τεχνοτροπία τους βρίσκουν ποιους άλλους πίνακες έχει ζωγραφίσει ο κάθε ζωγράφος και τους βάζουν στη σωστή θέση. Στη συνέχεια φτιάχνουν ευχετήριες κάρτες με τους 2 πίνακες.

.

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες από την φοιτήτρια μας (Π.1)

1.Η φοιτήτρια μας Ελευθερία ζήτησε από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Και τι δεν ήρθε! Αρκουδάκια, κουκλίτσες, φιγούρες και βιβλίο! Αφού κάθε παιδί παρουσίασε το αγαπημένο του αντικείμενο, έφτιαξαν όλοι μαζί ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο συγκεντρώνοντας ότι πράσινο βρήκαν μέσα στην τάξη. Εκεί τοποθετήθηκαν ως στολίδια, τα παιχνίδια τους!

2. Ανταλλαγή χειροποίητων δώρων. Τα παιδιά έβαψαν από ένα λουλούδι-στολίδι φτιαγμένο από άχρηστο ρολό και το έβαλαν σε έναν φάκελο που ζωγράφισαν τα ίδια. Κάθε παιδί διάλεξε ένα άλλο για να χαρίσει το δώρο του, φροντίζοντας έτσι ώστε όλα να πάρουν και να δώσουν από ένα δώρο.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας μαθαίνει την συμμετρία (Π.1)

Κάνουμε μαθηματικά για τη συμμετρία με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα! Χρησιμοποιούμε χαρτόνια, φύλλα εργασίας, το σώμα μας και μια νόστιμη συνταγή!

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές (Π.1)

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον σεισμό, πώς μπορούν να προφυλαχτούν μέσα από οδηγίες και βιντεάκια που υπάρχουν στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Έμαθαν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού και πραγματοποίησαν άσκηση σεισμού. Χόρεψαν με το τραγούδι των Ημισκούμπριων “Σεισμός-σεισμός, γίνεται χαμός” και έφτιαξαν το βαλιτσάκι του σεισμού, βάζοντας μέσα τα απαραίτητα πράγματα: φακό, μπαταρία, σφυρίχτρα, νερό, φρυγανιές, στοιχειώδες φαρμακείο.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ “ΤΟ ΕΛΑΤΟ”

Η εμψυχώτρια κ. Ναντίνα Κυριαζή, εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία “Το έλατο” και στη συνέχεια έκαναν θεατρικό παιχνίδι.

ΣΠΟΡΑ

Τα παιδιά φύτεψαν φακές και φασόλια, τα πότισαν και παρακολούθησαν τη βλάστησή τους. Όταν τα φυτά μεγάλωσαν αρκετά, τα μεταφύτεψαν στην αυλή του νηπιαγωγείου.

Χριστούγεννα! Ο στολισμός του δέντρου! (Π.1)

Διαβάσαμε το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Το έλατο” και το δέσαμε σε μορφή βιβλίου για κάθε παιδί. Τα παιδιά ζωγράφισαν το εξώφυλλο του και έγραψαν τον τίτλο. Έφτιαξαν από ένα στολίδι και τα κρέμασαν στο δέντρο μαζί με άλλα. Τραγουδήσαμε “Το δεντράκι”, το ‘Έλατο” και το “Σαν τη νύφη στολισμένο”. Φέτος το αστέρι στην κορυφή του δέντρου δώσαμε να το βάλει η φοιτήτρια μας, η Ελευθερία, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο νηπιαγωγοί και νηπιάκια να της εκφράσουμε τη χαρά μας που την έχουμε μαζί μας αυτό το εξάμηνο, και της ευχόμαστε από την καρδιά μας “Γρήγορο πτυχίο και καλή σταδιοδρομία”.

 

 

“ΟΙ ΜΗΝΕΣ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΒΟΡΡΑ

Στις 14 Νοεμβρίου ο θίασος Ο μικρός Βορράς παρουσίασε στο νηπιαγωγείο την παράσταση “Οι μήνες”

.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989, στην επέτειο δηλαδή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των παιδιών από τον ΟΗΕ, υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση  για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αποτελείται από 54 άρθρα. Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση το 1992. Χρέος μας είναι να σκεφτόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών κάθε μέρα κι όχι μόνο κάθε 20 Νοεμβρίου!

      

ΕΛΙΑ (Π.1)

Η ελιά, δέντρο ιερό, τρέφει όλο τον κόσμο με το λάδι της και μας δίνει την ευκαιρία για πλήθος δραστηριότητες. Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν να αντιστοιχίζουν τις μαύρες με τις πράσινες ελιές. Ποιες είναι περισσότερες, ποιες λιγότερες; Πόσες πρέπει κάθε φορά να βγάλουν για να είναι ίσες; Πόσες περισσεύουν;

Φ όπως Φίλιο (Π.1)

Διαβάσαμε το βιβλίο “Το δέντρο που το λέγαν Φίλιο” των ΙΝΚΙΟΦ ΝΤΙΜΙΤΕΡ και ΓΚΑΝΤΣΕΦ ΙΒΑΝ, που αναφέρεται σ’ ένα δέντρο που ήθελε ν’ αποκτήσει φίλους και στο τέλος τα κατάφερε!

Με αφορμή το όνομά του συνεχίσαμε δραστηριότητες με το Φ: τα παιδιά να βρουν λέξεις από φ,  να γράψουν συλλαβές από Φ, να πατήσουν στο σωστό γράμμα για να βγουν από τον λαβύρινθο και στο τέλος να κάνουν φύλλο εργασίας.

 

Μήλα γύρω-γύρω στη μέση πορτοκάλι (Π.1)

Διαβάσαμε, είδαμε στο βίντεο και τραγουδήσαμε του βιβλίο “Μήλα γύρω-γύρω στη μέση πορτοκάλι” του Γιώργου Σακελλαρίδη, που αναφέρεται στη διαφορετικότητα και στη μη αποδοχή από την ομάδα. Δραματοποιήσαμε την ιστορία και φτιάξαμε κολάζ.

 

 

Πίνακες ζωγραφικής με φρούτα (Π.1)

Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής του Vincent Van Gogh και του Botero. Τα παιδιά παρατηρώντας την τεχνοτροπία των πρώτων 2 πινάκων, έπρεπε να αντιστοιχίσουν στον κάθε ζωγράφο: τους δικούς του πίνακες, τη σωστή υπογραφή, αλλά και τη φωτογραφία του ζωγράφου. Τα κατάφεραν; Ναι, και μάλιστα με μεγάλη ευκολία και ευστοχία!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση