Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ


Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ

1η θέση στην Μαγνησία και 2η θέση στην Θεσσαλία για την ομάδα μπάσκετ 3×3 του 7ου Γυμνασίου Βόλου

IMG b5c55688401cf6954898d9e161e0ec52 V

Πρωταθλήτρια Μαγνησίας αναδείχθηκε η ομάδα μπάσκετ του 7ου Γυμνασίου Βόλου στους αγώνες καλαθοσφαίρισης 3×3 που διοργάνωσε η ΔΔΕ Μαγνησίας και οι οποίοι διεξήχθησαν στις 22 και 23 Μαΐου 2025 στις εγκαταστάσεις του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου.

Η ομάδα του σχολείου μας έφτασε αήττητη στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την ομάδα του 6ου Γυμνασίου Βόλου και τελικά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

IMG 856a2ab645374b85cc501319fec285fe V

Μετά την νίκη της αυτή, η ομάδα μας συμμετείχε σε αγώνες τύπου Final Four στους οποίους αντιμετώπισε τις ομάδες που πρώτευσαν στους σχολικούς αγώνες των τριών άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Οι αγώνες, που οργανώθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διεξήχθησαν την Τρίτη 27/5/2025, στο κλειστό Γυμναστήριο του Αγ. Θωμά στη Λάρισα. Μετά από δύο νίκες και μία ήττα η ομάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου κατέλαβε την 2η θέση σε Πανθεσσαλικό επίπεδο. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας.

IMG f403a385904a489309479efda8940d5f V

Η ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από τους μαθητές:

Μανιώτης Άγγελος,

Μπόγδανος Αθανάσιος,

Πότσης Νικόλαος,

Μπενέτος Ιωάννης,

Παπαμαργαρίτης Απόστολος-Νεκτάριος,

Μπαλλιού Έρβιν.

Την καθοδήγηση και προπόνηση της ομάδας ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ11, κ. Κοτσίδης Μιχαήλ και Αρβανιτόπουλος Χρήστος.

IMG 318fd03cd9a61f753a1c0cad7a1145bb V

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2024-25


Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΥΛΗ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

ΥΛΗ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Α’ ΤΑΞΗ


Λήψη αρχείου

Β’ ΤΑΞΗ


Λήψη αρχείου

Γ’ ΤΑΞΗ


Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ

1ο ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ

Μια νέα σελίδα άνοιξε για το 7ο Γυμνάσιο Βόλου τη φετινή σχολική χρονιά 2024-2025, καθώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού. Η δράση διεξήχθη στις 22, 23 και 26 Μαΐου, φιλοξενώντας μαθητές και μαθήτριες με κοινό πάθος για το αρχαιότερο παιχνίδι στρατηγικής: το σκάκι.

Screenshot 2025 05 27 at 08 29 52 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf

Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του ομίλου σκακιού του σχολείου, με στόχο την προώθηση της στρατηγικής σκέψης, της αυτοσυγκέντρωσης και της ομαδικότητας, αξίες που βρίσκουν άριστο πεδίο εφαρμογής πάνω στη σκακιέρα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με δώδεκα μαθητές να δηλώνουν παρόντες στη σκακιστική πρόκληση.
Η μορφή του πρωταθλήματος ήταν κυκλική («όλοι με όλους»), δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παίκτη να αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους του. Η προσέγγιση αυτή εξασφάλισε ένα πλούσιο σκακιστικό θέαμα και βοήθησε τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, αναπτύσσοντας παράλληλα την προσαρμοστικότητα και τη στρατηγική τους αντίληψη.

Screenshot 2025 05 27 at 08 33 36 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf

Το Πνεύμα του Αγώνα
Παρά τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, το κλίμα ήταν φιλικό και ενθαρρυντικό. Μαθητές και θεατές απόλαυσαν τις παρτίδες σε πνεύμα σεβασμού και ευγενούς άμιλλας, δείχνοντας πως η νίκη δεν είναι πάντα ο μοναδικός στόχος: το ταξίδι και η εμπειρία έχουν τη δική τους αξία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός από τους συμμετέχοντες:
«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Έμαθα πολλά και διασκέδασα
πολύ!»
Μια απλή, αλλά ουσιαστική φράση, που αποτυπώνει το πνεύμα της διοργάνωσης: ένα σχολείο που στηρίζει όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Screenshot 2025 05 27 at 08 36 11 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf

Η Μεγάλη Τελική Παρτίδα
Στον τελικό έφτασαν οι δύο μαθητές με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τη φάση των ομίλων. Η αναμέτρηση ήταν έντονη και γεμάτη τακτικές εκπλήξεις, αλλά τελικά τη νίκη κατέκτησε ο Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, ο οποίος εντυπωσίασε με τη στρατηγική του ωριμότητα και την ψυχραιμία του. Ο Θεοδοσιάδης απέδειξε ότι τίποτα δεν τελειώνει αν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο σου.

Η Τελική Κατάταξη

Η τελική τριάδα του πρωταθλήματος διαμορφώθηκε ως εξής:

1. 🥇 Παναγιώτης Θεοδοσιάδης
2. 🥈 Ρήγας Τσεκούρας
3. 🥉 Λουκάς Πράσινος

Οι τρεις νικητές χειροκροτήθηκαν θερμά από συμμαθητές και καθηγητές, ενώ η συμμετοχή όλων των παικτών τιμήθηκε με λόγια εκτίμησης και επαίνους

Screenshot 2025 05 27 at 10 07 16 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf Screenshot 2025 05 27 at 10 07 37 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdfScreenshot 2025 05 27 at 10 08 04 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf

Screenshot 2025 05 27 at 10 08 43 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdfScreenshot 2025 05 27 at 10 08 21 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 1o Endoscholiko Protathlhma Skakioy.docx 37ae1457 3f89 4cf1 962c 89337e46f33d.pdf

Ρόλος των Εκπαιδευτικών
Η επιτυχία της διοργάνωσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή των υπευθύνων καθηγητών, Κώστα Χριστόπουλου και Μαρίας Βουλάγκα, οι οποίοι στήριξαν και καθοδήγησαν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλα και της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Η παρουσία και το ενδιαφέρον τους αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές, αναδεικνύοντας τη σημασία του εκπαιδευτικού ρόλου στην ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Ένα Πρωτάθλημα με Μέλλον
Το 1ο Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού φαίνεται πως άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και δημιούργησε τις βάσεις για να καθιερωθεί ως θεσμός στο σχολείο. Ήδη εκφράζεται ενδιαφέρον για τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων στο μέλλον, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή μαθητών από άλλα σχολεία του Βόλου, με στόχο την ευρύτερη διάδοση
του σκακιού στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έμεινε ήταν η χαρά της συμμετοχής, η αγωνία της παρτίδας, τα βλέμματα συγκέντρωσης και οι χειραψίες στο τέλος κάθε αγώνα. Το σκάκι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ένα εργαλείο μάθησης, αυτογνωσίας και σύνδεσης μεταξύ των μαθητών.
Μπορεί το πρωτάθλημα να τελείωσε, αλλά η φλόγα του σκακιού
άναψε για τα καλά στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Και όπως λένε και οι
σκακιστές… η επόμενη παρτίδα μόλις ξεκίνησε.

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ

Όταν η λογοτεχνία συναντά τους μαθητές: Μια συνάντηση με την συγγραφέα Ελένη Δικαίου

Υπάρχουν κάποιες σχολικές ώρες που δεν καταγράφονται απλώς στο πρόγραμμα – αλλά στη μνήμη. Μια τέτοια ώρα ζήσαμε με το  τμήμα Γ4 και στο χώρο της βιβλιοθήκης του 7ου Γυμνασίου Βόλου , όταν το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μετατράπηκε σε ζωντανό διάλογο με τη συγγραφέα πίσω από τις λέξεις: την κυρία Ελένη Δικαίου.

Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου της «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω,  σας παρακαλώ;», ενός έργου που άγγιξε ιδιαίτερα τους μαθητές, όχι μόνο για το θέμα του, αλλά και για τον τρόπο που μιλά στις καρδιές των νέων ανθρώπων. Η παρουσία της συγγραφέως στην τάξη δεν ήταν απλώς μια επίσκεψη – ήταν ένα παράθυρο που άνοιξε προς τον κόσμο της δημιουργίας, της ευαισθησίας και των ερωτημάτων που αγγίζουν τη νεολαία σήμερα.

Η κυρία Δικαίου με απλότητα και αμεσότητα  μοιράστηκε μαζί μας τις πηγές της έμπνευσής της, τη σχέση της με τα βιώματα και την καθημερινότητα, τις δυσκολίες και τη χαρά του να γράφεις, αλλά και το πώς μπορεί ένα βιβλίο να γεννηθεί από μια μικρή, προσωπική στιγμή ή ένα βλέμμα στον κόσμο. Μίλησε με ειλικρίνεια για το επάγγελμα του συγγραφέα, το βιοποριστικό του σκέλος, και τη συχνά αθέατη προσπάθεια που κρύβεται πίσω από κάθε σελίδα.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, θέτοντας ερωτήματα που φανέρωναν όχι μόνο ενδιαφέρον για τη συγγραφέα, αλλά και έναν γνήσιο προβληματισμό για τα δικά τους όνειρα, τους φόβους και τις προσδοκίες. Στο πρόσωπο της Kας  Ελένης Δικαίου, δεν συνάντησαν απλώς τη δημιουργό ενός αγαπημένου βιβλίου  αλλά έναν άνθρωπο που κατανοεί βαθιά την εφηβική ψυχή.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αφήγησή της για τη μικρασιατική καταγωγή της και για τα έργα που έχει γράψει με βάση αυτή την οικογενειακή και ιστορική μνήμη. Μέσα από τα λόγια της, η Ιστορία ζωντάνεψε με τρόπο ανθρώπινο και βαθιά συναισθηματικό.

Στο τέλος της συνάντησης, υπέγραψε με χαρά τα βιβλία των μαθητών, συνοδεύοντας κάθε αφιέρωση με μια θερμή κουβέντα.

Η συνάντηση αυτή δεν έκλεισε με το κουδούνι. Συνέχισε, σιωπηλά, σε συζητήσεις, σκέψεις και ίσως σε κάποια μυστικά χαμόγελα που άφησε πίσω της η φράση: «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω,  σας παρακαλώ;».

Σας ευχαριστούμε Κα Ελένη Δικαίου και δεσμευόμαστε και για άλλες συναντήσεις μαζί σας!

Υπεύθυνη καθηγήτρια Γώγου Αθανασία ΠΕ02

IMG 20250523 103640 IMG 20250523 103646 IMG 20250523 103649 IMG 20250523 103711 IMG 20250523 103715

 

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για την Α’ γυμνασίου

20250518 202224

Από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οργανώσαμε βιωματικά εργαστήρια εκτός σχολικού ωραρίου, για να εμπεδώσουν οι μαθητές της Α Γυμνασίου την ομαδοσυνεργατική μάθηση και δράση. Μέσα από παιχνίδια και προκλήσεις κλήθηκαν να παίξουν ρόλους, να προβληματιστούν σε ζητήματα επικοινωνίας και να ενεργήσουν κατάλληλα ώστε να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο θεματικός πυρήνας ήταν ο σεβασμός και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, αφού θα γνωρίζονταν καλύτερα, θα αναπτύσσονταν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα ” δένονταν ” ως τμήμα. Στο τέλος παίξαμε σε σενάριο που στήθηκε ως επιτραπέζιο και το έπαθλο κέρδισε η ομάδα που αναδείχθηκε περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα Ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Υπεύθυνη η καθηγήτρια Ευανθία Σαραντούλη

20250518 202416 20250518 202328 20250518 202307

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ες γην εναλίαν, Κύπρον»: Ένα ταξίδι στη γνώση και τον πολιτισμό

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων  από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, των 70 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπριών Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 για την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και την ένωση με την Ελλάδα και στο πλαίσιο  του θεματικού έτους 2025 «Εκπαίδευση και Πολιτιστική Κληρονομιά»,  οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν τη χαρά  την Παρασκευή  16-5-2025 να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον  φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος «Μαγνήτων Κιβωτός»  με επιστημονικά υπεύθυνη την Δρ. Αναστασία Φακίδου , Σύμβουλο Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας,  ενώ  πλαισιώνεται και από έκθεση φωτογραφιών.

Η έμπνευση για το πρόγραμμα ήρθε από ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Μanuel BaudBovy και της Αριστέας Τζάνου (Πολιτιστικό Ίδρυμα Κύπρου)  και μια χαρακτηριστική φωτογραφία με τέσσερα  παιδιά  που –σύμφωνα με το «στήσιμο» του πρόγραμματος- τυχαία ανακάλυψαν   στη βιβλιοθήκη της γιαγιάς τους δύο μικρά παιδιά .Το πολύτιμο αυτό εύρημα έγινε η αφορμή  να μετατραπούν σε μικρούς ερευνητές για ένα ταξίδι στην ιστορία  και τον πολιτισμό του νησιού της Αφροδίτης.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με διαδραστικό χαρακτήρα και με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της Κύπρου, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ανέλαβαν να υποδυθούν  τους τέσσερις διαφορετικούς ρόλους  των παιδιών της φωτογραφίας από τα Λουτρά της Αφροδίτης. Μέσα από αυτή τη θεατρική προσέγγιση, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας βασισμένα σε φωτογραφικό υλικό από την Κύπρο και ταξίδεψαν νοερά στο όμορφο νησί της Αφροδίτης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές έμαθαν για τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, αλλά και στοιχεία από την παράδοση και τον πολιτισμό του. Ταυτόχρονα όμως πήραν μαθήματα γεωγραφίας, διαφύλαξης πολιτισμού και γνώσης για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Έτσι οι μαθητές/τριες έμαθαν  με παιγνιώδη, διασκεδαστικό και συνεργατικό τρόπο την τυπική ιστορία. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία καρτ-ποστάλ, όπου τα παιδιά αποτύπωσαν με ζωγραφιές και σύντομα κείμενα όσα έμαθαν και ένιωσαν.

Παράλληλα οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διατέθηκε από τους φορείς:

  • Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Κέντρο Πολιτισμού της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα «Σπίτι της Κύπρου»
  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
  • Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας (παραδοσιακές ενδυμασίες).

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη γνώση, φαντασία και συγκίνηση, που ανέδειξε τη δύναμη της μνήμης, της δημιουργικότητας και της ιστορικής συνείδησης.

Οι καθηγήτριες -συνοδοί

Κεχαγιά Έφη ΠΕ02

Γώγου Αθανασία ΠΕ02
1747403227777
1747403227749 1747403227744 174740318876717474034956731747403188711 1747403188759

 

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ “ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”

Tην Τετάρτη 15-5-2025  είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη φιλόλογο και συγγραφέα Αντιγόνη Σδρόλια , η οποία καθοδήγησε τους μαθητές του εκπαιδευτικού προγράμματος της βιβλιοθήκης  σε ένα ξεχωριστό εργαστήριο δημιουργικής γραφής, με τίτλο «Μια Φωτογραφία, Μια Ιστορία».

Με αφετηρία παλιές, ασπρόμαυρες,  οικογενειακές φωτογραφίες που οι ίδιοι οι μαθητές έφεραν από το σπίτι, ξεκίνησε ένα ταξίδι μνήμης, φαντασίας και αφήγησης. Οι φωτογραφίες που αποτύπωναν  στιγμές από το χωριό, από γιορτές, γάμους ή απλές καθημερινές στιγμές μιας άλλης εποχής έγιναν η αφορμή για να “ζωντανέψουν” πρόσωπα και στιγμές του παρελθόντος, μέσα από φανταστικές ιστορίες, εμπνευσμένες από το σκηνικό και το τοπίο της φωτογραφίας , τις  εκφράσεις και  τα ρούχα των προσώπων, τα βλέμματα αλλά και  «ύφος»  της εποχής.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν φωτογραφίες, παρατήρησαν με προσοχή και μετέτρεψαν το “παγωμένο” στιγμιότυπο σε λογοτεχνική δημιουργία με τη βοήθεια της κατάλληλης μουσικής υπόκρουσης . Φανταστικά διηγήματα ξεπήδησαν από τη σιωπή των εικόνων: άλλες φορές συγκινητικές, άλλες αστείες, άλλες με μυστήριο ή τρυφερότητα. Κάθε ιστορία παρουσιάστηκε σαν μικρό βιβλίο, με εξώφυλλο, οπισθόφυλλο και τίτλο – σαν να περίμενε να τυπωθεί και να διαβαστεί από χιλιάδες μάτια.

Η δράση συνδύασε την προσωπική ιστορία, τη φαντασία και τη λογοτεχνική έκφραση με τρόπο παιγνιώδη αλλά και ουσιαστικό. Οι μαθητές βίωσαν τη χαρά της γραφής, την αξία της αφήγησης (πρωτοπρόσωπης ή τριτοπρόσωπης) με ευρηματική πλοκή   αλλά και τη σημασία της εικόνας ως αφετηρίας σκέψης και δημιουργίας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σδρόλια Αντιγόνη για την εμπνευσμένη παρουσία της και για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας να “δουν αλλιώς” τις ιστορίες – τόσο των άλλων, όσο και τις δικές τους.

IMG 20250514 102122 IMG 20250514 094340 IMG 20250514 095534

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ- ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

«Η θάλασσα που θέλω να έχω» 2024-25

Στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού του κοινωφελούς ιδρύματος Αθανάσιου Λασκαρίδη με τίτλο «Η θάλασσα που θέλω να έχω», το σχολείο μας συμμετείχε στη δημιουργία ενός τραγουδιού-βίντεο. Το οπτικοακουστικό υλικό που θα σας προβάλλουμε σχετίζεται με τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απόβλητα η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή, την υγεία των ανθρώπων και την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Η παρούσα δράση έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Μέσα από τη διερεύνηση των αιτιών και των συνεπειών της πλαστικής ρύπανσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το ζήτημα και να προτείνουν λύσεις με δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο. Η συμμετοχή τους ενίσχυσε την κριτική τους σκέψη, την ομαδική συνεργασία και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ψηφιακών παρουσιάσεων και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, οι μαθητές κατανόησαν τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθέτησαν οικολογικά υπεύθυνες συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.
Η μουσική έχει τη δύναμη να αγγίζει συναισθήματα, να εμπνέει δράση και να μεταδίδει ιδέες με τρόπο που είναι εύκολα κατανοητός και αξέχαστος. Οι μαθητές σκέφτηκαν να γράψουν ένα τραγούδι διότι αυτό δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση, κάνοντας το μήνυμα πιο δυνατό. Το συγκεκριμένο τραγούδι που δημιούργησε η ομάδα των μαθητών, μπορεί να αποτελέσει
εργαλείο αφύπνισης και να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την προστασία των θαλασσών από την πλαστική ρύπανση. Χρησιμοποιήθηκαν οι εφαρμογές “I love music” (AI) για την μελοποίηση του τραγουδιού σε στίχους των μαθητών και η “CreArt” (AI) για την δημιουργία εικόνων. Οι εικόνες ενσωματώθηκαν σε video με την εφαρμογή “video maker”.

Συμμετείχαν οι μαθητές:
Τμήμα Α1
Αρβανιτόπουλος Απόστολος
Γκρός Κωνσταντίνος
Τζούμας Αντώνιος

Τμήμα Α3
Δεμιρίδη Ροδάνθη
Σιμούλη Ειρήνη
Πλατσά Χριστίνα
Τμήμα Α3
Τέκου Ελένη
Χιμολλάρι Γκαμπριέλλα
Χιώτη Δήμητρα
Τμήμα Α4
Γκαραγκάνη Ηλιάνα
Καραγιαννόπουλος Απόστολος
Χατζής Αλέξανδρος
Τμήμα Β1
Χαλούλης Βλάσιος
Τμήμα Β4
Δουκαντζή Κωνσταντίνα
Τσιούρης Αριστείδης
Η επιβλέπουσα Εκπαιδευτικός-Κορίνη Αγγελική

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ 2025-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

 

https://youtube.com/shorts/JLCb79RTahU     ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ


Λήψη αρχείου

Το σχολείο μας συμμετείχε στον μαθητικό διαγωνισμό του  Bravo Schools-Quality Net κατά το σχολικό έτος 2024-25 και έλαβε τιμητική διάκριση για την δημιουργία του τραγουδιού με τίτλο ” Η θάλασσα που θέλω να έχω”. Το τραγούδι ερμηνεύει-αναφέρεται στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και στους τρόπους αντιμετώπισης αυτής. Το μήνυμα ελπίδας που αποπνέει, σχετίζεται με την επιθυμία του ανθρώπου να προστατέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα παρότι  που και ο ίδιος ο άνθρωπος προκαλεί την καταστροφή-μόλυνση του υδάτινου περιβάλλοντος.
Ακολουθεί το βίντεο της βράβευσης του σχολείου μας  η βεβαίωση ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ  ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ
Screenshot 2025 06 19 093607