Δημοσιεύθηκε στην Erasmus, Δράσεις

Διαθεματική δράση: Κατασκευή κηραλοιφής στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

20230306 111234

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 υλοποιήθηκαν δυο εργαστήρια παρασκευής κηραλοιφής μετά από συνεργασία των καθηγητών Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών και Πληροφορικής του σχολείου μας.

Οι μαθητές/τριες του τμήματος Β4  υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών  κας. Παρασκευής Παπαδοπούλου (υπεύθυνη εργαστηρίου) και κας. Ευαγγελίας Θεοδώρου, καθηγήτριες Φυσικών Επιστημών, καθώς και οι  μαθητές/τριες της ομάδας Erasmus του σχολείου μας υπό την επίβλεψη των καθηγητριών κας. Ελένης Διαμαντή, καθηγήτρια Μαθηματικών και της κας. Αργυρώς  Μέκα, καθηγήτρια Πληροφορικής, προσέγγισαν την δράση αυτή από διάφορες πτυχές δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να προβληματιστούν σε θέματα όπως η εύρεση της αναλογίας των χρησιμοποιούμενων υλικών, ο υπολογισμός του όγκου ενός σώματος ακαθόριστου σχήματος, η τήξη, οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, η δημιουργία παρουσίασης διαφανειών Power Point ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε μεταξύ των μαθητών/τριών το κλίμα συνεργασίας, ομαδικότητας και αλληλοβοήθειας.

Οι κηραλοιφές είναι ευρέως διαδεδομένες από την αρχαιότητα και  προέρχονται από μια πανάρχαια συνταγή για τον καλλωπισμό του δέρματος. Ο Ιπποκράτης ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. κατέγραψε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, του μελιού, του κεριού και της πρόπολης. Η χρήση τους είναι η ιδανικότερη λύση για κάθε τύπου δερματικού προβλήματος καθώς βασίζονται στις αντισηπτικές, μαλακτικές, αντι-φλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες του κεριού. Για την παρασκευή της κηραλοιφής χρησιμοποιήθηκαν αγνά υλικά (ελαιόλαδο και μελισσοκέρι) από παραγωγούς της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 7ου Γυμνασίου Βόλου κ. Περικλή Φασουράκη για την υποστήριξη της παραπάνω δράσης.

20230510 100618 20230306 110339 20230510 110003