Codeweek-“Η χαμένη ειρήνη πρέπει να βρεθεί”

Με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 προσπαθούμε παίζοντας και διαβάζοντας κώδικες να ξαναβρούμε τη χαμένη ειρήνη, διαβάζοντας και αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα δύο σπουδαίων έργων του Πικάσο.

173030843858311 1

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας χωριζόμαστε σε ομάδες.

Η μία ομάδα (προγραμματιστής, παιδί-ρομπότ, καταγραφέας του κώδικα, αναγνώστης του κώδικα), σε επιδαπέδια πίστα, προγραμματίζει το παιδί-ρομπότ να βρει τον πίνακα ζωγραφικής του Πικάσο: “Το παιδί με το περιστέρι”.

περιστεριΗ χαμένη ειρήνη πρέπει να βρεθεί

 

1 32 4

Η άλλη ομάδα (προγραμματιστής, bee bot, καταγραφέας του κώδικα, αναγνώστης του κώδικα), προγραμματίζει τη bee-bot, σε επιδαπέδια πίστα τετραγώνων, να βρει και να μαζέψει τα κομμάτια του πίνακα του Πικάσο: “Το περιστέρι της ειρήνης”. Στη συνέχεια θα συνθέσει τα κομμάτια ώστε να εμφανιστεί , “το περιστέρι” του Πικάσο.

το περιστερι της ειρηνης13 112 1

Η άλλη ομάδα θα προγραμματίσει το ρομποτάκι στον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού περιεχομένου – Φωτόδεντρο, στο μαθησιακό αντικείμενο: “Βασικός προγραμματισμός ρομπότ” ώστε να βρει τα γράμματα της ειρήνης, με επιλογή δαπέδου την άλφα-βήτα.

02

 

Η άλλη ομάδα θα διαβάσει τον κώδικα ζωγραφίζοντας σε τετραγωνισμένο χαρτί μόνο τις περιοχές με τις καρδούλες, εμφανίζοντας έτσι το σήμα της ειρήνης.

ειρηνη3 2

10

Άγιος Δημήτριος και επέτειος του ΟΧΙ

26 Οκτωβρίου γιορτάζει η Θεσσαλονίκη και o Άγιος Δημήτριος.

Ανακαλύψαμε τα μνημεία της πόλης μας, γνωρίσαμε τα αξιοθέατα και την ιστορία τους.

Μέσα από ιστορίες, μύθους, πίνακες, φωτογραφικό υλικό και κατασκευές συγκεντρώσαμε πληροφορίες για κάθε ιστορικό μνημείο της πόλης μας αλλά και για τον προστάτη της τον Άγιο Δημήτριο.

6 1 3 1

Το έπος του ’40 : Ημέρα Μνήμης και Περηφάνειας για τους Έλληνες

Οι  μαθητές μας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το νόημα της ημέρας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο.

(Ιστορίες για το έπος του ΄40, παραμύθια, ποιήματα, εικαστικές δραστηριότητες, δραματοποιήσεις και παιχνίδια ρόλων, τραγούδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες ,αλλά και δραστηριότητες code week)

5 217299503620381000011334

 

 

172995036205717299503620641729950362044

Αφιέρωμα στα αγαθά της ειρήνης και τα δεινά του πολέμου:

17299503620321729950362050 1ειρηνη

 

Τιμήσαμε τους ήρωες του ΄40 με γιορτή και  μαθητική παρέλαση στην αυλή του σχολείου μας.

To ταξίδι της Γραμμής- Paul Klee

Μέσα από τα έργα του ζωγράφου PAUL KLEE γνωρίσαμε την ιστορία της γραμμής.

Κάθε έργο τέχνης για τον ΚLEE είναι το ταξίδι μιας γραμμής. Κάθε γραμμή είναι μια τελεία που πήγε περίπατο και δημιουργεί άλλοτε μορφές και σχήματα και άλλοτε αφηρημένες εικόνες που μοιάζουν με ανθρώπινες φιγούρες και σύμβολα.

Η γραμμή για μας είναι εμπειρία παιχνιδιού και φαντασίας.

Δημιουργήσαμε το ταξίδι της γραμμής  !!!!!

0011 2

 

Ανακαλύπτω τα φθινοπωρινά φρούτα!

1000002801

Στο  πλαίσιο της εβδομάδας CodeWeek 14-27 Οκτωβρίου 2024, ξεκινήσαμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων εισαγωγής στις βασικές έννοιες και δεξιότητες της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του προγραμματισμού. Προηγήθηκαν παιγνιώδεις δραστηριότητες που παράλληλα προσφέρουν και ψυχαγωγία, οι οποίες λειτούργησαν ως προϋπάρχουσα γνώση, για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον κώδικα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διαβάσουμε στα νήπια παιδιά ένα αίνιγμα που αντιστοιχούσε στο κάθε φθινοπωρινό φρούτο. Για να επιβεβαιώσουν ή να ανακαλύψουν την απάντηση, έπρεπε να βάψουν με συγκεκριμένο χρώμα τα κουτάκια του πλέγματος, ώστε να αποκωδικοποιήσουν την εικόνα και να εμφανιστεί η απάντηση του αινίγματος. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται στην εικόνα, ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους!

Προετοιμάζομαι για το σεισμό- Άσκηση σεισμού

O αρχικός μας  στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, τί είναι ο σεισμός, με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε πριν και μετά από έναν σεισμό.

Προβάλλεται βίντεο  για τον σεισμό και γίνεται συζήτηση για τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που προτείνει στο σπίτι και στο σχολείο.

https://www.youtube.com/watch?v=O9g_LC2mlk4

https://www.youtube.com/watch?v=jOVReeTaL2Y

Παρακολουθήσαμε στο youtube τα  σχετικά βίντεο με την προστασία από τους σεισμούς και ρωτήσαμε τα παιδιά «Πώς νιώθετε στην σκέψη ενός σεισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς;». Οι απαντήσεις καταγράφηκαν σε χαρτί του μέτρου και  τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα πίνακα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και εκπαιδευτικούς ως σημείο αναφοράς κατά τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων.

Ακολουθούθησαν οι ερωτήσεις: Tί είναι το σακίδιο έκτακτης ανάγκης και τι πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί πρώτων βοηθειών της οικογένειας; Ποια είναι τα κριτήρια για να φτιάξω ένα δικό μου σακίδιο εκτάκτου ανάγκης;

4 1

Φύλλα  ανατροφοδότησης και αναστοχασμού

1.Ζωγραφίζω τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που γίνει σεισμός:

2.Γράφω σε κάθε κουτάκι τα σωστό νούμερο για το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης:

3.Κόβω και κολλάω όσα πρέπει να βάλω στο σακίδιό μου για να είμαι έτοιμος/η σε περίπτωση σεισμού:

          5 20 1

 

Οι κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού:

Την επόμενη ημέρα προβάλλαμε με τη σειρά  επτά animations σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας από το Φωτόδεντρο:

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10929

Στόχος μας είναι, μέσα από τα animations του Ο.Α.Σ.Π., να εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού και τα συνιστώμενα μέτρα αυτοπροστασίας, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή στον δρόμο. Ακολούθησε συζήτηση και καταγραφή των προτάσεων  των παιδιών: τί κάνω κατά τη διάρκεια ενός σεισμού; Τι κάνω μετά;

Ερμηνεία εικόνας- Παιχνίδι με κάρτες: Παρουσίαση εικόνων με σωστές και λάθος αντιδράσεις κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά έναν πίνακα αναφοράς όπου διαχωρίσαμε και ομαδοποιήσαμε τις εικόνες με βάση τη σωστή ή λάθος συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Χορεύψαμε  στους ρυθμούς του τραγουδιού για τον σεισμό τονίζοντας τα σημαντικά σημεία του.

https://www.youtube.com/watch?v=zIS0GItfJS4

Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με ……….

άσκηση σεισμού.

121 1

Η επιτυχημένη άσκηση σεισμού από όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου ,έδωσε την αφορμή να εισάγουμε τον προγραμματισμό και τον αλγοριθμικό τρόπος σκέψης ,

με την εμπλοκή των νηπίων σε δραστηριότητα codeweek:

  Προετοιμάζομαι για το σεισμό

Τα παιδιά  καλούνται να βοηθήσουν τον Μπερίτο ,το ρομπότ να ετοιμάσει ένα αντισεισμικό σακίδιο εκτάκτων αναγκών προκειμένου να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση σεισμού. Χρησιμοποιούμαι ένα πλέγμα στο πάτωμα 5χ5 και σε κάποια τετράγωνα τοποθετούνται εικόνες διαφόρων αντικειμένων. Παίρνοντας το ρόλο προγραμματιστών οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες χαράσουν τη διαδρομή στην πίστα,ανακαλούν τις γνώσεις τους και προσπαθούν  να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες  ,ώστε να επιλέξει τα αντικείμενα εκείνα που είναι απαραίτητα για το σακίδιο εκτάκτου ανάγκης.Στη συνέχεια  προσπαθήσαν να δημιουργήσουν τον αλγόριθμο για τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μπερίτο για να συλλέξει κάθε αντικείμενο, χρησιμοποιώντας αντίστοιχες κάρτες με βέλη προσανατολισμού που θα αντιστοιχούν στις οδηγίες που δόθηκαν(προχώρα ένα βήμα μπροστά, στρίψε δεξιά/αριστερά κ.τ.λ) Στόχος της δραστηριότητας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις βασικές εντολές προγραμματισμού και τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης.

2

Σε δεύτερο χρόνο επαναλαμβάνουμε τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ρομποτικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τη beebot με την  πίστα της, όπου προγραμματίζουν το ρομπότ και το οδηγούν σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να επιλέξει τα αντικείμενα εκείνα που είναι απαραίτητα για

το σακίδιο εκτάκτου ανάγκης

.12 13 14 1

 

15

Τα Χέρια Δε χτυπάνε, Τα Χέρια Αγαπάνε!

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω”, καθώς και των κανόνων που μαθαίνουμε το πρώτο διάστημα στο Νηπιαγωγείο, παρακολουθήσαμε το θεατρικό “Τα Χέρια Δε Χτυπάνε, Τα Χέρια Αγαπάνε” από τους Twimagination! Τα νήπια παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, την παράσταση κατά του σχολικού εκφοβισμού, εστιάζοντας σε θεμελιώδεις αξίες, όπως η φιλία, η αγάπη και ο σεβασμός! Το ενδιαφέρον της παράστασης ήταν ο διαδραστικός της χαρακτήρας, με αποτέλεσμα στο τέλος όλα τα νήπια να σχεδιάσουν τις παλάμες τους σε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού και να τις στολίσουν, ώστε με αυτό τον τρόπο να περάσουν το μήνυμα της φιλίας και της συνεργασίας!

 

Οι δραστηριότητες μας για την Εβδομάδα Προγραμματισμού

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “STEAM Mystery” συμμετείχαμε στην εβδομάδα προγραμματισμού EUCodeWeek με μία κοινή δραστηριότητα που διοργανώθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τι έπρεπε να κάνουμε;

Να λύσουμε αινίγματα που αφορούν ζωάκια, και αφού βρούμε το ζωάκι μετά να προγραμματίσουμε τη beebot να βρει τη σκιά του.

Αρχικά είδαμε τα αινίγματα, τα λύσαμε και βρήκαμε τις σκιές τους χωρίς τη beebot. Έπειτα ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό με τα βελάκια μας. Ένα παιδί έγραφε τον κώδικα κι ένα άλλο μετέφερε τον κώδικα αυτό στην beebot. Όπως έχουμε πει και στην τάξη ο προγραμματισμός μαθαίνεται κάνοντας (learning by doing). Δίνω τις εντολές, βλέπω αν φτάνει η beebot στον σωστό προορισμό, κι αν όχι ξαναπρογραμματίζω διορθώνοντας το λάθος μου.

Αφού πειραματιστήκαμε κάποιες φορές, μετά δουλέψαμε και σε ομάδες με δύο beebot. Ποιος θα λύσει πρώτος το αίνιγμα και θα καταφέρει να προγραμματίσει τη beebot να φτάσει στη σωστή σκιά;

Περάσαμε όμορφα και στο τέλος αφήσαμε τη beebot ελεύθερη να δημιουργήσει. Τις βάλαμε τα κατάλληλα εργαλεία, τις δώσαμε εντολές και τις αφήσαμε πάνω σε χαρτί του μέτρου να κάνουν το ταξίδι τους…

462545945 3893875264186032 3884620265258915453 n462461306 1557397734901097 5365337228250778041 n 

 

EU Code Week – STEAM Mystery! Find my shadow!

Το σχολείο μας συνδιοργανώνει με τους εταίρους του etwinning Project “STEAM Mystery” μία διασκεδαστική δραστηριότητα προγραμματισμού με τίτλο “STEAM Mystery!Find my shadow!

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αν θέλετε κι εσείς να πάρετε μέρος μαζί μας.

https://codeweek.eu/view/617981/steam-mystery-find-my-shadow

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Καθώς όλα τα σημερινά παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως να είναι ασφαλείς. Πάντα πριν ξεκινήσουμε ένα e-twinning project φροντίζουμε να μεριμνήσουμε για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών.

Σήμερα αρχικά είδαμε μία παρουσίαση από το SaferInternet4kids https://blogs.sch.gr/77nipthe/files/2024/10/Ασφάλεια-στο-διαδίκτυο-για-παιδιά-νηπιαγωγείου.pdf σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά νηπιαγωγείου. Διαβάσαμε το παραμύθι “Η Αθηνά και το νέο της τάμπλετ” https://saferinternet4kids.gr/athena-tablet-fairy-tale/ και συζητήσαμε για το τι προτιμάμε εμείς. Να παίζουμε μόνοι μας με το τάμπλετ ή το κινητό ή με κάποιον ενήλικο. Επίσης συζητήσαμε για το αν προτιμάμε να παίζουμε με τους φίλους μας έξω στο πάρκο ή να μένουμε μόνοι σπίτι και να παίζουμε κινητό. Τα αποτελέσματα της “έρευνάς” μας αυτής τα καταγράψαμε και τα συζητήσαμε.

Παίξαμε με ένα ψηφιακό παζλ https://saferinternet4kids.gr/yliko/puzzle-mama-paidi/

Είδαμε ένα βιντεάκι για την ασφάλεια στο ίντερνετ “με λόγια απλά” και μιλήσαμε για τα προσωπικά μας δεδομένα.

https://saferinternet4kids.gr/video/asfaleia-sto-internet-2/

Ήταν μια όμορφη μέρα και ελπίζουμε να μας βοήθησε να πλοηγούμαστε με ασφάλεια…

462548910 524807383837671 3695437721915275879 n

Τέλος, μιας και φέτος θα ασχοληθούμε με το φως και τη σκιά, είδαμε ένα βίντεο που είχαμε φτιάξει πέρυσι με τις σκιές των παιδιών για την “Ευγένεια στο Διαδίκτυο” https://youtu.be/K8f-uo77fN8

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/yliko/nhpiagwgeia/