O αρχικός μας στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, τί είναι ο σεισμός, με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε πριν και μετά από έναν σεισμό.
Προβάλλεται βίντεο για τον σεισμό και γίνεται συζήτηση για τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που προτείνει στο σπίτι και στο σχολείο.
https://www.youtube.com/watch?v=O9g_LC2mlk4
https://www.youtube.com/watch?v=jOVReeTaL2Y
Παρακολουθήσαμε στο youtube τα σχετικά βίντεο με την προστασία από τους σεισμούς και ρωτήσαμε τα παιδιά «Πώς νιώθετε στην σκέψη ενός σεισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς;». Οι απαντήσεις καταγράφηκαν σε χαρτί του μέτρου και τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα πίνακα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και εκπαιδευτικούς ως σημείο αναφοράς κατά τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων.
Ακολουθούθησαν οι ερωτήσεις: Tί είναι το σακίδιο έκτακτης ανάγκης και τι πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί πρώτων βοηθειών της οικογένειας; Ποια είναι τα κριτήρια για να φτιάξω ένα δικό μου σακίδιο εκτάκτου ανάγκης;
Φύλλα ανατροφοδότησης και αναστοχασμού
1.Ζωγραφίζω τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που γίνει σεισμός:
2.Γράφω σε κάθε κουτάκι τα σωστό νούμερο για το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης:
3.Κόβω και κολλάω όσα πρέπει να βάλω στο σακίδιό μου για να είμαι έτοιμος/η σε περίπτωση σεισμού:
Οι κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού:
Την επόμενη ημέρα προβάλλαμε με τη σειρά επτά animations σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας από το Φωτόδεντρο:
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10929
Στόχος μας είναι, μέσα από τα animations του Ο.Α.Σ.Π., να εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού και τα συνιστώμενα μέτρα αυτοπροστασίας, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή στον δρόμο. Ακολούθησε συζήτηση και καταγραφή των προτάσεων των παιδιών: τί κάνω κατά τη διάρκεια ενός σεισμού; Τι κάνω μετά;
Ερμηνεία εικόνας- Παιχνίδι με κάρτες: Παρουσίαση εικόνων με σωστές και λάθος αντιδράσεις κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά έναν πίνακα αναφοράς όπου διαχωρίσαμε και ομαδοποιήσαμε τις εικόνες με βάση τη σωστή ή λάθος συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Χορεύψαμε στους ρυθμούς του τραγουδιού για τον σεισμό τονίζοντας τα σημαντικά σημεία του.
https://www.youtube.com/watch?v=zIS0GItfJS4
Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με ……….
άσκηση σεισμού.
Η επιτυχημένη άσκηση σεισμού από όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου ,έδωσε την αφορμή να εισάγουμε τον προγραμματισμό και τον αλγοριθμικό τρόπος σκέψης ,
με την εμπλοκή των νηπίων σε δραστηριότητα codeweek:
Προετοιμάζομαι για το σεισμό
Τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον Μπερίτο ,το ρομπότ να ετοιμάσει ένα αντισεισμικό σακίδιο εκτάκτων αναγκών προκειμένου να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση σεισμού. Χρησιμοποιούμαι ένα πλέγμα στο πάτωμα 5χ5 και σε κάποια τετράγωνα τοποθετούνται εικόνες διαφόρων αντικειμένων. Παίρνοντας το ρόλο προγραμματιστών οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες χαράσουν τη διαδρομή στην πίστα,ανακαλούν τις γνώσεις τους και προσπαθούν να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες ,ώστε να επιλέξει τα αντικείμενα εκείνα που είναι απαραίτητα για το σακίδιο εκτάκτου ανάγκης.Στη συνέχεια προσπαθήσαν να δημιουργήσουν τον αλγόριθμο για τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μπερίτο για να συλλέξει κάθε αντικείμενο, χρησιμοποιώντας αντίστοιχες κάρτες με βέλη προσανατολισμού που θα αντιστοιχούν στις οδηγίες που δόθηκαν(προχώρα ένα βήμα μπροστά, στρίψε δεξιά/αριστερά κ.τ.λ) Στόχος της δραστηριότητας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις βασικές εντολές προγραμματισμού και τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης.
Σε δεύτερο χρόνο επαναλαμβάνουμε τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ρομποτικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τη beebot με την πίστα της, όπου προγραμματίζουν το ρομπότ και το οδηγούν σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να επιλέξει τα αντικείμενα εκείνα που είναι απαραίτητα για
το σακίδιο εκτάκτου ανάγκης
.