Αναφερθήκαμε στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από εικόνες, ιστορίες, ποιήματα και τραγούδια, κατασκευάσαμε τσαρούχια από χαρτόνια γλασέ με “ψηφιδωτά”
Χρωματίσαμε τσαρούχια και γράψαμε όπως μπορούσαμε επάνω: “Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821”
Δραματοποιήσαμε τον Όρκο των Φιλικών και φτιάξαμε σχετικό καδράκι
Δραματοποιήσαμε σκηνές από τον Αγώνα με την Σημαία της Επανάστασης
Αναφερθήκαμε στους ήρωες του 1821, όπως στον Κολοκοτρώνη…
στον Ρήγα Φερραίο που έγραψε τον Θούριο…
Ακούσαμε το σχετικό τραγούδι από τη φωνή του Ξυλούρη, το τραγουδήσαμε μαζί του και το χορέψαμε!
Παίξαμε το “Κρυφό Σχολειό”, όπου τα Ελληνόπουλα πήγαιναν τη νύχτα κρυφά να κάνουν μάθημα
Ο παπάς τα υποδεχόταν και εκείνα του φιλούσαν το χέρι για να πάρουν την ευλογία του και να ξεκινήσει το μάθημα
Και στη συνέχεια μάθαιναν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική…
Στο τέλος, όταν τελείωνε το μάθημα, προσεύχονταν.
Τα κορίτσια χόρεψαν τον Χορό του Ζαλόγγου τραγουδώντας το σχετικό τραγούδι
Ντυθήκαμε Τσολιάδες και Αμαλίες
Χρωματίσαμε και κόψαμε στο περίγραμμα Τσολιάδες και Αμαλίες…
Επιπλέον, αναφερθήκαμε και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου:
“Χαίρε κεχαριτωμένη! “έτσι γιορτάσαμε τον Ευαγγελισμό στο σχολείο μας:
Και κατασκευάσαμε εικόνα με τον Ευαγγελισμό:
Κάναμε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον Διονύσιο Σολωμό και στον Εθνικό μας Ύμνο, παρατηρώντας πορτραίτα του, ακούγοντας τον Εθνικό Ύμνο, διαβάζοντας ποιήματά του, όπως οι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” και επειδή την παραμονή της 25ης Μαρτίου θα επισκεπτόμασταν το Μουσείο του, κάναμε σχετική συζήτηση βλέποντας στον υπολογιστή σχετικές εικόνες από τον χώρο με τα εκθέματά του και ¨πηγαίνοντας” εκεί με την εφαρμογή “Street View”, όπου είδαμε το κτίριο απέξω καθώς επίσης και τον γύρω χώρο με την υπέροχη θέα από τα Μουράγια στη θάλασσα και στο νησί του Βίδο!
Και τέλος, πραγματοποιήσαμε την 24η Μαρτίου την επίσκεψή μας στο Μουσείο!
Στην είσοδο μας υποδέχτηκε η κυρία Γεωργία, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους του, αναφέρθηκε πολύ παραστατικά στη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού ποιητή εξηγώντας και τα εκθέματα ένα προς ένα, δεχόταν αλλά και έθετε ερωτήσεις κι απαντούσε σε απορίες!
Και στο τέλος της ξενάγησης τραγουδίσαμε όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, κάτω από το “βλέμμα” του…
Εθνικός Ύμνος (βίντεο)
Φεύγοντας από το μουσείο, ευχαριστήσαμε θερμά την κυρία Γεωργία για την υπέροχη ξενάγηση και βγάλαμε όλοι μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες!
Πρόσφατα σχόλια