ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εγγραφές μαθητών/τριων στα Νηπιαγωγεία για το σχ. έτος 2023-24

Για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2023. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εγγράφονται μαθητές/τριες  γεννημένοι/ες το 2019.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

 Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) Τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο Νηπιαγωγείο θα πρέπει να προσκομισθούν εντός της προθεσμίας των εγγραφών 1-20 Μαρτίου, (τηλ . επικοινωνίας για ραντεβού 2467081683):

Α) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), το οποίο μπορείτε να το βρείτε παρακάτω, συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού.

Β) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Γ) Υπεύθυνη Δήλωση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με την οποία συναινεί στο αίτημα εγγραφής.

Δ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ:

α. Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται οι μαθητές χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη με αριθ. πρωτ. Φ7/124668/ΦΔ/Δ1/18-9-2020, σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία εγγραφών. Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το Πιστοποιητικό Γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.  Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό.

 

Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου (δηλαδή παιδιά που φοιτούσαν την προηγούμενη χρονιά ως προνήπια και την επόμενη ως νήπια) γίνεται αυτεπάγγελτα.

Για απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2467081683.

 

Κατά την προσέλευση σας στη σχολική μονάδα θα πρέπει  να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Ώρες επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού:

1 – 20 Μαρτίου, 11:00 μ.μ. –13:15 μ.μ.

Τηλέφωνο νηπιαγωγείου :  2467081683

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο:

«Εγγραφές μαθητών τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023-24»

Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση

Οδηγίες-Χρήσης-Εφαρμογής-για-Κηδεμόνες-V2

Τα όρια του νηπιαγωγείου

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ

 

Χωροταξική 6ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς

Περιγραφή

Στο 6° Νηπιαγωγείο Καστοριάς εγγράφονται οι μαθητές που κατοικούν στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς: Περιφερειακή Οδό Καλλιθέας, διασταύρωσή της Γράμμου με Γραβιάς (μονή αρίθμηση), Γραβιάς (μονή αρίθμηση), Λεωφόρος Κύκνων από τη διασταύρωσή της με Γραβιάς και μέχρι τη διασταύρωσή της με Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διοικητηρίου (μονή αρίθμηση), Μητροπόλεως (ζυγή αρίθμηση), 3ης Σεπτεμβρίου (ζυγή αρίθμηση), Πτολεμαίων (ζυγή αρίθμηση) με διασταύρωση 11ης Νοεμβρίου (ζυγή αρίθμηση), 11ης Νοεμβρίου( ζυγή αρίθμηση) διασταύρωση Αντύπα, Αντύπα, Κορυτσάς, Διοκλητιανού και Μικράς Ασίας.

Στο 6° Νηπιαγωγείο Καστοριάς θα εγγράφονται και οι μαθητές από την περιοχή που ορίζεται από τον κυκλικό κόμβο του Αγίου Νικάνορα (οδός Απόδημων Καστοριανών- κυκλικός κόμβος – οδός Κάλβου) και προς το κέντρο της πόλης.

ΑΤΟΜΙΚΟ-ΔΕΛΤΙΟ-ΥΓΕΙΑΣ-ΜΑΘΗΤΗ-ΑΔΥΜ-2023-24

atomikodeltio

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΕΤΕΡΟΥ ΓΟΝΕΑ

Υπεύθυνη-δήλωση-συναίνεσης-έτερου-γονέα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ / ΒΥΘΙΣΗ – ΠΛΕΥΣΗ

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  και τον θεματικό κύκλο “Φροντίζω το περιβάλλον”, επεξεργαστήκαμε το θέμα “Νερό, το πολύτιμο αγαθό”.

Στο ένα εργαστήριο ασχοληθήκαμε με πειράματα με το νερό, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την βύθιση και την πλεύση των αντικειμένων σε αυτό,

Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι το παραμύθι του Αισώπου “Το περιστέρι και το μυρμήγκι”.

ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Στη συνέχεια αφού συζητήσαμε και αναλύσαμε το ηθικό δίδαγμα του μύθου, τέθηκε στα παιδιά το εξής ερώτημα:  Τι άλλο θα μπορούσε να πετάξει το περιστέρι για να σωθεί το μυρμήγκι; Αν του πετούσε μια πέτρα θα σωνόταν το μυρμήγκι; Τα παιδιά απάντησαν πως δεν θα σωνόταν, γιατί η πέτρα είναι βαριά και θα πήγαινε στον βυθό του ποταμού.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να του πετάξει για να σωθεί; Ήρθε λοιπόν η ώρα του προβληματισμού και των υποθέσεων… Τα παιδιά εξέφρασαν διάφορες απόψεις, όμως δεν ήταν σίγουρα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να πειραματιστούμε για να καταλήξουμε!!!

Τα πειράματα έγιναν σε τρεις ομάδες παιδιών, που προϋπήρχαν και είχαν ξανασυνεργαστεί.  Δόθηκαν και στις τρεις ομάδες τα ίδια αντικείμενα, τα οποία ήταν: ένα φύλλο, ένα κλαδάκι, ένα κέρμα, ένα αυτοκινητάκι πλαστικό, ένας συνδετήρας, πλαστελίνη, μια μπάλα, ένα κομμάτι χαρτί, ένα χάρτινο καραβάκι και ένα πλαστικό καπάκι από νερό.

Αρχικά οι ομάδες έκαναν τις προβλέψεις τους και τις κατέγραψαν σε έναν πίνακα.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε αν οι υποθέσεις μας ήταν σωστές…

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ!

Η κάθε ομάδα εργάστηκε στο δικό της τραπέζι, ρίχνοντας τα αντικείμενα μέσα στο νερό και στη συνέχεια καταγράφανε το αποτέλεσμα.

 

…και το τελικό αποτέλεσμα των πειραμάτων….

 Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια, όπου τα παιδιά εξέφρασαν τα συμπεράσματα τους.

Έγινε εισαγωγή νέου λεξιλογίου με τις λέξεις επίπλευση – βύθιση και εξηγήσαμε το φαινόμενο της άνωσης του νερού, της δύναμης δηλαδή που κάνει τα αντικείμενα να επιπλέουν ή να βυθίζονται.

Όμως τέθηκα από τα παιδιά τα εξής ερωτήματα:

“Ο  συνδετήρας γιατί βυθίστηκε αφού και αυτός είναι ελαφρύς όπως το φύλλο;”

“Τα πλοία πως επιπλέουν αφού είναι βαριά;”

Για να κατανοήσουν καλύτερα την άνωση, την δύναμη του νερού που κάνει τα αντικείμενα να επιπλέουν, παρακολουθήσαμε τα παρακάτω βίντεο για να λύσουμε τις απορίες μας και να τους εξηγήσουμε ότι η άνωση του νερού εξαρτάται από το είδος του υγρού (γλυκό νερό – λίμνη, αλατόνερο – θάλασσα) και από τον χώρο (όγκο) του σώματος που είναι βυθισμένα στο υγρό. 

STEAM ΒΥΘΙΣΗ ΠΛΕΥΣΗ (e-me.edu.gr)

Πλεύση-Γιατί επιπλέουν τα πλοία; (πείραμα)

Στη συνέχεια τα παιδιά πειραματίστηκαν  στο σπίτι με τους γονείς τους, με όποιο αντικείμενο του σπιτιού ήθελαν, κατέγραψαν τα συμπεράσματα τους σε ένα φυλλάδιο που τους δόθηκε και την επόμενη μέρα στην τάξη παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στους συμμαθητές τους.

Για να γίνει η αξιολόγηση του θέματος παίξαμε τα παρακάτω παιχνίδια, όπου έπρεπε να αιτιολογήσουν την απάντηση τους.

Τι βλέπουν οι γλάροι;

Βυθίζεται ή επιπλέει στο νερό;

Για να τελειώσουμε τα πειράματα της βύθισης και της πλεύσης, ζήτησα από τις ομάδες να επιλέξουν όποιο υλικό από την τάξη ήθελαν και να κατασκευάσουν, ανά ομάδα, ένα καράβι για να δούμε αν θα επιπλεύσει στο νερό. Έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους όλα όσα είχαμε μάθει για να τα καταφέρουν!

Η μία ομάδα επέλεξε να φτιάξει ένα καράβι με χαρτί, η δεύτερη με τουβλάκια και η τρίτη με τουβλάκια για κατασκευές. Οι ομάδες συνεργάστηκαν άψογα για το αποτέλεσμα και ήταν ανυπόμονες να δουν αν τα κατάφεραν.

ΝΑΙ!!!! Όλα τα καραβάκια μας επέπλευσαν!!!