Συμμετοχή στο 2ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που τα παιδιά και του 1ου τμήματος εκπροσώπησαν το σχολείο μας στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης ” Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική Συνύπαρξη- Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” , το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Διεύθυνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Υπό την Υψηλή Σκέπη και τις Ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη 27- 28 Μαρτίου 2025.
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ήταν να προβάλει το έργο των μαθητικών ομάδων που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στους στόχους του συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, η ομαδική δουλειά, η κινητοποίηση της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, η αναζήτηση τρόπων δημιουργικής έκφρασης για την παρουσίαση των εργασιών τους, η αλληλεπίδραση και η αμοιβαιότητα. Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου συμβαδίζουν με τη θεματολογία του Εθνικού Δικτύου και η συμμετοχή των μαθητικών ομάδων γίνεται με ομαδικές εργασίες.
Η συμμετοχή του δικού μας Νηπιαγωγείου εγινε με αναρτημένη ανακοίνωση (poster-αφίσα) που δημιούργησαν τα παιδιά στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου Προγραμμάτος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θεμα “ το νερό σε κίνδυνο», η οποία κόσμισε τις προθήκες της ιστορικής βιβλιοθήκης του μεγάλου Ζωγράφειου Λυκείου και μας γέμισε με υπερηφάνεια! Ένα πρόγραμμα που είχε στόχο την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία του νερού στη ζωή μας και την ανάγκη προστασίας του, που έδωσε την ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες, να εκτιμήσουν την αξία του, να προτείνουν τρόπους εξοικονόμησής του και ως ενεργοί πολίτες να αναλάβουν δράση για την προστασία του.
Η προισταμένη εκπαιδευτικός Όλγα Ιππέκη ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει το έργο των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας. Η παρουσίαση του Προγράμματος στο Συνέδριο της Πόλης με την ποιότητα των εργασιών και τα 300 σχολεία από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν ήταν μια μοναδική, δυνατή εμπειρία γεμάτη γνώση και συγκίνηση, ένα ξεχωριστό αντάμωμα και ανταλλαγή ιδεων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορο Ανάπτυξη.
Το συνέδριο την Παρασκευη 28-3-25 που παρακολουθησαμε και συμμετειχαμε ήταν ένα μικρό “θαύμα”! Ηταν ενα «μεγαλειώδες» γεγονός που ανέδειξε τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ σχολείων (και ομογενειακών), την αξία της εκπαίδευσης με ουσιαστικό περιεχόμενο! Η συνεισφορά της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης Δρ.Βίκυς Ιππέκη και επιστημονικά υπεύθυνης του Δικτύου, στην οργάνωση υπήρξε μέγιστη και αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, διότι τόσο η αφοσίωση & το όραμά της – που ενεπνεύσε τους συμμετέχοντες- όσο και ο άριστος συντονισμός των εργασιών του έφεραν το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα κι έκαναν το Συνέδριο μια γιορτή της εκπαιδευτικής κοινότητας!Ήταν τιμή μας που συμμετείχαμε! Αισθάνθηκαμε περήφανοι ως εκπαιδευτικοί ότι μπορούμε να ανεβάσουμε ψηλά την εκπαίδευση!

Με την Διευθυντρια Πρωτοβαθμιας κα Ε. Μπούτσκου, την Υπευθυνη Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης & επιστημονικα υπευθυνης του Δικτυου κα Β. Ιππέκη και εκλεκτους συναδελφους στη σκηνη του Ζωγραφειου Λυκείου.
Ευχόμαστε τα παιδιά μας να έχουν τη χαρά και την τυχη να συμμετέχουν σε πολλές ακόμη παρόμοιες εμπειρίες στο μέλλον!