Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια ημέρα εορτασμού παιδικού βιβλίου –2 Απριλίου 2024

Στις 2 Απριλίου αναφερθήκαμε στην Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και στον Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Παρατηρήσαμε τη φετινή αφίσα (από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα IBBY- τμήμα Ιαπωνίας) και διαβάσαμε το μήνυμα που φέτος έγραψε η  Eiko Kadono (συγγραφέας από Τόκυο) 
“Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω σε φτερά, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπο της καρδιάς σας.Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού. Με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, ή καμιά φορά και με τα μικροσκοπικά φτερά της άμμου. Πετάω, βέβαια, και με τα φτερά των αποδημητικών πουλιών. Ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις.Θα σου άρεσε μια παράξενη και θεσπέσια ιστορία;Ή τι θα έλεγες για μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θα θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.Έχω τόσες ιστορίες να μοιραστώ!Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που βαρέθηκε τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο;Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια;Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άι-Βασίλης.Ω! Μπορώ ν’ ακούσω την καρδιά σου. Χτυπάει όλο και πιο γρήγορα.Ταπ ταπ, τίκι τακ, τικ τοκ, τικ τικ τακ!Η ιστορία που ταξιδεύει πήδηξε μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία, ανοίγοντας τα φτερά σου να πετάξεις. Και έτσι, μια ακόμα ιστορία που ταξιδεύει γεννιέται.”

Με έμπνευση από το παραπάνω κείμενο -μήνυμα  τα παιδιά επέλεξαν απο ένα παραμύθι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, για να εικονογραφησουν το εξώφυλλο και να γράψουν τον τίτλο. Επισης είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις αγαπημένες τους ιστορίες & να συζητήσουν για τους νέους κόσμους που αποκαλύπτονται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων. Με αφορμή την ιστορία  ” Η πρώτη λέξη” του Μάνου Κοντολέων έκαναν ομαδική εργασία.

 Παράλληλα σε μια εκδήλωση για να τιμήσουμε την αξία της ανάγνωσης που ακουμπά και στα πλαίσια του Σχεδιου Δρασης της σχολικης μονάδας μας, οργανώσαμε ενδοσχολική δράση-επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο μας στην καινουργια αιθουσα βιβλιοθηκης – αναγνωστηρίου μητέρας- συγγραφέα της κας Ε. Κορωνάκη για να  μας αφηγηθει το παραμύθι της «Η φουντουκίτσα και το πράσινο δέντρο”. Τέλος δημιουργήσαμε μια κράτα με ένα δικό μας ποιημα για την ημέρα γιορτής των παιδικών βιβλίων.

Πάτησε εδω για να δεις την καρτα με το ποιηματάκι μας

καρτα 2 απριλιου ».