13 Οκτωβρίου- Επέτειος Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908)

Με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα

Τη σχολική χρονιά 2012- 2013 και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η Ε΄ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας εκπόνησε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ».

Η αιτία

Όταν τον Οκτώβρη του 2012 αυτά τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το κομμάτι της τοπικής τους ιστορίας, που λέγεται ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, εντυπωσιάστηκαν αρνητικά από τα ελάχιστα που λέγονται, ακούγονται και διδάσκονται για ένα πολύ μεγάλο και πολύ σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Έναν αγώνα που συνέβαλε αποφασιστικά στην παραχώρηση της Μακεδονίας στην ελεύθερη Ελλάδα μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.
Αυτό λειτούργησε ενισχυτικά στο να ασχοληθούν και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, με την παρακολούθηση, αναζήτηση, καταγραφή και επεξεργασία υλικού σχετικού με το παραπάνω θέμα.

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος και κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, διάβασαν μέσα στην τάξη το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα Μυστικά του Βάλτου».

Έγραψαν περιλήψεις για κάθε κεφάλαιο του βιβλίου και ζωγράφισαν τις σκηνές, που τους προκάλεσαν έντονα συναισθήματα.

Με τις περιλήψεις και τις ζωγραφιές τους έγραψαν μια σύντομη εκδοχή του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα. Συχνά ονόμαζαν το βιβλίο τους “Τα μυστικά του Βάλτου, η ιστορία για μικρά παιδιά”.

Το βιβλίο



Λήψη αρχείου

Η ταινία

Τα κείμενα των περιλήψεων και οι 335 συνολικά ζωγραφιές των παιδιών έγιναν το υλικό για μια ταινία. Την ταινία με την οποία τα παιδιά παρουσίασαν την εργασία τους “παραδίδοντας” – χωρίς καμιά υπερβολή – μαθήματα τοπικής ιστορίας στην ευρύτερη κοινότητα του σχολείου τους.

Σ Τ Α   Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α   ΤΟΥ   ΒΑΛΤΟΥ  –  ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, 335 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

 

Η ταινία «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ- ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, 335 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ» είναι μία μόνο από τις εργασίες – ταινίες, που τα  παιδιά δημιούργησαν για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη μικρή κοινωνία του σχολείου τους. Οι παρακάτω σύνδεσμοι δίνουν πρόσβαση στο σύνολο του έργου τους:

«Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ»

«ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»

«ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΗΣ Π. ΔΕΛΤΑ…»

“Μακεδονικός Αγώνας – Σκέψεις και Συναισθήματα μαθητών”