ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ                                                        

Στις 2κατάλογος2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στις Αλυκές της Φοινικιάς Μεσολογγίου από τους μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, καθώς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επρόκειτο  να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου-Θέρμου.                                                                                                                                                                                                              Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ξεκίνησε με μια προβολή- παρουσίαση από τους υπεύθυνους DSC05828εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. στο Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο . Σκοπός της προβολής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο κατασκευής μιας αλυκής και τα χαρακτηριστικά της, όπως επίσης, και τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας του αλατιού και τη σημασία του για τον άνθρωπο. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία που έχει η αλυκή ως υδροβιότοπος , καθώς αποτελεί το καταφύγιο χιλιάδων  σπάνιων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Η προβολή περιλάμβανε πλούσιο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή που αποτέλεσε το έναυσμα για  συζήτηση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν, ανέσυραν προηγούμενες γνώσεις τους, διατύπωσαν απόψεις, διαφώνησαν και κατέληξαν σε δικά τους συμπεράσματα.

     Μετά από αυτήν την εισαγωγική δραστηριότητα που σκοπό είχε να καλύψει το θεωρητικό μέρος του αντικειμένου μας, σειρά είχε η πράξη. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην επισκεφθούμε τον θησαυρό της περιοχής μας: την αλυκή. Αφού φτάσαμε με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. στον χώρο της αλυκής, αρχίσαμε την περιήγησή μας. Αναγνωρίσαμε τα μέρη από τα οποία αποτελείται η αλυκή, παρατηρήσαμε τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της και είδαμε τα ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη συλλογή και την επεξεργασία του αλατιού. Ακόμη, παρατηρήσαμε τα διάφορα φυτά και τους θάμνους που φύονται στις όχθες όπως αρμυρίκια, ψαθιά και άλλα. Είδαμε, επίσης, τις μικρές γαρίδες που τρώνε τα πουλιά, τις κόκκινες αρτέμιες, αλλά και τις ζαμπαρέλες, τα μικρά ψαράκια που επίσης αποτελούν τροφή για τα πουλιά.  Το τηλεσκόπιο που είχε φέρει η ομάδα του Κ.Π.Ε. αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς καταφέραμε να παρακολουθήσουμε από μακριά ερωδιούς, φλαμίνγκο, τσικνιάδες, φαλαρίδες, χουλιαρομύτες, γλαρόπουλα και άλλα σπάνια είδη πουλιών. Αναγνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά τους και ενθουσιαστήκαμε με την θαυμαστή πολιτεία που έχουν φτιάξει. Στο τέλος της περιήγησής μας χωριστήκαμε σε ομάδες όπου η καθεμία έγραψε ένα ποίημα για την αλυκή, διαβάστηκαν όλα τα ποιήματα των μικρών μας ποιητών και η αλήθεια είναι πως η έμπνευση  και η δημιουργική σκέψη των μαθητών μας ,μας εξέπληξε ευχάριστα! Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να φύγουμε χωρίς να παίξουμε στους αλατοσωρούς και χωρίς να πάρουμε λίγο αλάτι για το φαγητό μας κατευθείαν από την πηγή της παραγωγής του!

     Η επίσκεψη της τάξης μας στις αλυκές ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για  μας τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές μας. Ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, ένας κόσμος όπου συνυπάρχουν αρμονικά ο άνθρωπος και η φύση, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν. Χρέος όλων μας είναι  να προστατεύουμε και να φροντίζουμε την αλυκή μας. Ας μην το αμελούμε λοιπόν! 

DSC05873  DSC05872  DSC05843  DSC05845DSC05836  DSC05850  DSC05852  DSC05848

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *