Καλώς ήρθες Άνοιξη!!!

 

Σήμερα 1/03/2021 η μουσικός του σχολείου μας κ.Ολιβώτου Διονυσία, με τους μαθητές του Β’2 τμήματος τραγούδησαν τα κάλαντα για τον ερχομό των χελιδονιών, «Τα Χελιδονίσματα» . Είναι ένα έθιμο διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα.

Καλώς ήρθες Άνοιξη!!!

 

ΜΑΡΤΗΣ…ΜΑΡΤΑΚΙ

Τηρήσαμε και φέτος το έθιμο. Οι μαθητές της Β’1 τάξης με τη δασκάλα τους κ.Σαραγκανιδα Παναγιώτα συζήτησαν για τα έθιμα, τη διατήρησή τους και τη σημασία τους.

Το «Μαρτάκι», έθιμο που μας έρχεται από τα αρχαία χρόνια, ενθουσίασε τους μικρούς μας μαθητές! Το φτιάξαμε, το φορέσαμε και χαρήκαμε!!! Και του χρόνου… ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΟΥ ΟΛΟΥΣ!

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22.ΕΝΤΥΠΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο που λάβαμε σήμερα, οι εγγραφές για την Α΄ Δημοτικού του σχολείου μας, για το σχολικό έτος 2021-2022, θα πραγματοποιηθούν από τη

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

 Οι εγγραφές θα γίνονται με ραντεβού που θα κλείσετε στο 26310 22122 και με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Στην Α΄ Δημοτικού γράφονται τα παιδιά που γεννήθηκαν  από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-2015.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

  1. Επίδειξη Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού, στο οποίο να φαίνεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια ή προσκόμιση άλλου στοιχείου. Πέρα από την επίδειξη του βιβλιαρίου θα σας παρακαλούσαμε να μας φέρετε φωτοτυπία της σελίδας του βιβλιαρίου που εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του παιδιού καθώς και όλων των σελίδων με τα εμβόλια.
  2. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). Το Δελτίο Υγείας, συμπληρώνεται από παιδίατρο, ισχύει για 3 έτη και μπορεί να κατατεθεί στο σχολείο μέχρι και 17/9/2021.Για να είναι το παιδί σας καλυμμένο ολόκληρο το τρίτο έτος, σας προτείνουμε να συμπληρώσετε το Δελτίο Υγείας μετά τις 20/6/2021 και να το φέρετε με την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβρη.
  3. Λογαριασμό (ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ) στο όνομα του πατέρα ή της μητέρας ή φωτοτυπία συμβολαίου μίσθωσης με το έντυπο ηλεκτρονικής κατάθεσής του ή έντυπο Ε1.
  4. Βεβαίωση φοίτησης νηπιαγωγείου.

Για την εγγραφή των παιδιών σας επίσης θα συμπληρώσετε τα παρακάτω έντυπα, που θα υπάρχουν σε φωτοτυπία από 01/03/2021 και στο σχολείο:

  • Την αίτηση Υπεύθυνη δήλωση, που προβλέπεται από το Π.Δ.
  • Αναλυτικό πίνακα στοιχείων και παρακαλούμε να τον φέρετε συμπληρωμένο με την εγγραφή. Τα στοιχεία που αναγράφονται δεν κοινοποιούνται πουθενά.
  • Αίτηση-Δήλωση γονέα για τη συμμετοχή ή όχι των παιδιών σας στο πρόγραμμα του ολοήμερου.

Περισσότερες λεπτομέρειες ακολουθούν στην εγκύκλιο.Λήψη αρχείου

ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ!

Ευχαριστούμε παρά πολύ την κυρία Κατρίνα Τσάνταλη και τις εκδόσεις Διόπτρα για την ευγενική προσφορά  ενός θησαυρού λογοτεχνίας και γνώσης μέσα από τη δωρεά αξιόλογων τίτλων βιβλίων!

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε και μαζί της και η χαρά των μαθητών μας!!! Η τρυφερή και αξιόλογη κίνησή τους εμπνέει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα και γίνεται αρωγός στο ταξίδι της παιδείας, του πολιτισμού και της γνώσης.

Με θερμές ευχαριστίες, η διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΎΟΥ 9/2/2021

ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Ε’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΎΟΥ! ΣΤΗΝ ΠΑΡΈΑ ΜΑΣ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ, Ο ΗΘΟΠΟΙΌΣ ΜΆΡΙΟΣ ΑΘΑΝΆΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΤΉ ΕΡΜΗΝΕΎΤΡΙΑ ΝΑΤΆΣΑ ΜΠΟΦΊΛΙΟΥ!

https://saferinternet4kids.gr/nea/saferinternetday2021event/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣE ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KAI ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ UNESCO!

«Από τότε που ένας άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να παλεύω με όλους τους ανέμους»
Οδ. Ελύτης
Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, επιλέχτηκε να συμμετέχει και να εκπονήσει ένα ακόμη πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο συμμετέχουν μόνο πέντε σχολεία από όλη την Ελλάδα και είκοσι πέντε συνολικά, από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιπλέον, το σχολείο μας συμμετέχει στο δίκτυο σχολείων της UNESCO για την διατήρηση, προστασία και διάδοση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε, θα αναδείξει πολιτιστικά, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία του τόπου μας, προβάλλοντάς τον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου!
Εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας, συνεχίζουν το αέναο ταξίδι της γνώσης, της εξέλιξης, της δράσης και της προόδου, αναδεικνύοντας και υιοθετώντας καλές πρακτικές, αποδεικνύοντας πως καμία δυσκολία δεν θα μας εμποδίσει από το να αναδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό!
Όνομα Έργου:
Schools4Inclusion: A whole school approach for the inclusive education of migrant children – Ref. 2019-1-ES01-KA201-065279
Σχολεία Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης: Μία ολιστική σχολική προσέγγιση για την εκπαίδευση των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς
Φορέας:
Postal address of your institution
Athens Lifelong Learning Institute

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητοί γονείς,
Τη Δευτέρα θα συναντηθούμε ξανά με τους αγαπημένους μας μαθητές που τόσο μας έλειψαν! Για την ασφαλή παραμονή μας όμως στο σχολείο, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, απαιτείται η τήρηση των παρακάτω κανόνων:
Κάθε μαθητής-τρια θα έχει το δικό του μαρκαδόρο για τον πίνακα που θα τον χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ αυτός –ή.
Ο κάθε μαθητής θα έχει τα προσωπικά του σχολικά είδη: μολύβια, γόμες, ξύστρες, χρώματα, μπλοκ ζωγραφικής, ψαλίδι, κτλ. Δεν θα δανείζεται και δεν θα δανείζει, ούτε στους συμμαθητές ούτε στον εκπαιδευτικό τα παραπάνω αντικείμενα.
Οι μαθητές θα φέρνουν το δεκατιανό τους και νερό σε θερμό για να διατηρείται δροσερό, εφόσον απαγορεύεται να πίνουν από τη βρύση.
Απαγορεύεται να παίρνουν τηλέφωνο στα διαλείμματα επειδή ξέχασαν κάτι, εκτός φυσικά, από πολύ μεγάλη ανάγκη ασθένειας.
Όλοι οι μαθητές να έχουν μαζί τους αντισηπτικά μαντηλάκια ή υγρό. Θα υπάρχει επίσης σε κάθε σχολική τάξη και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.
Οι μαθητές θα προαυλίζονται σε ομάδες τάξεων και όχι όλοι μαζί.
Η προσέλευση των μαθητών θα γίνεται από τις 8.00 -8.10 π.μ. Η προσευχή θα γίνεται σε κάθε τάξη ξεχωριστά.
Κατά τη μεσημεριανή αποχώρηση, καλό θα είναι οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών της Α΄τάξης, να περιμένουν τους μαθητές 5 λεπτά νωρίτερα (13.10) έξω από την καγκελόπορτα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Όταν θα πάρετε τα παιδιά σας, θα φεύγετε αμέσως, για να μην εμποδιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής έξοδος των υπολοίπων μαθητών.

Καλό είναι να έρθουν όλοι οι μαθητές στο σχολείο, εκτός και αν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που δεν επιτρέπουν την παρουσία τους στο χώρο. Αυτό το χρονικό διάστημα θα συμβάλλει στην ομαλή ψυχολογική μετάβαση των μαθητών στην νέα κανονικότητα, εξάσκηση του περιβάλλοντος της ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία είναι πλέον απαραίτητη, και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί μέρος της σχολικής ύλης που χάθηκε.

Με εκτίμηση,
Φωτεινή Ντάνου

Εγγραφές μαθητών και μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2020-2021

Αγαπητοί γονείς,
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με αρ. Πρωτ. Φ.6/55081/Δ1 της 13-05-2020, ξεκινούν οι εγγραφές των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Μαΐου 2020 έως τις 29 Μαΐου 2020, και αφορούν τους μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως 31-12-2014, στην Α΄τάξη των Δημοτικών Σχολείων.
Τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε είναι:
1.Βιβλιάριο Υγείας, στο οποίο θα αποδεικνύεται πως ο-η μαθητής – τρια έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
2.Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Είναι το έγγραφο που συμπληρώνεται από τον – την παιδίατρο και πιστοποιεί την υγεία του – της μαθητή –τριας.΄

3.Αποδεικτικό στοιχείο όπου διαπιστώνεται η Διεύθυνση κατοικίας του μαθητή –τριας (ΔΕΚΟ, ενοικιαστήριο)

4. Βεβαίωση φοίτησης από το Νηπιαγωγείο

5. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας (το εκτυπώνει το σχολείο)

Επίσης, μπορείτε να κάνετε αίτηση για φοίτηση του – της μαθητή –τριας στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου. Οι προϋποθέσεις είναι:
-Να εργάζονται και οι δύο γονείς. Χρειάζεται να προσκομίσουν βεβαίωση από το φορέα εργασίας, ή κάρτα ανεργίας, σε περίπτωση που είναι άνεργοι.
-Βεβαίωση εργασίας του ενός και κάρτα ανεργίας του άλλου.
-Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ, αρκεί η προσκόμιση βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα.
Για την απρόσκοπτη εγγραφή των μαθητών, σας ενημερώνω πως θα βρίσκομαι κάθε μέρα στο σχολείο από τις 10.00 – 12.00 μ.μ.
Μπορείτε να μου τηλεφωνείτε στο : 6984071390 και 2631022122 για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Φωτεινή Ντάνου

https://www.minedu.gov.gr/news/44939-13-05-20-eggrafes-mathiton-kai-mathitrion-sta-dimotika-sxoleia-gia-to-sxoliko-etos-2020-2024?fbclid=IwAR1YZUzDleGfaIDPAQygJupEBBahOlXfDh6ch_fXUBtfCMkznVem3tUW0po

Aπρίλης 2020 μ. Χ.

 

Aπρίλης 2020 μ. Χ.

‘Ηθελα να ‘ρθει άνοιξη με του καημού τα ρόδα
που να πλανεύει τη ζωή, τη χιλιοφιλημένη,
να ‘χει τα χείλη κόκκινα και φεγγερά τα μάτια
που τα ‘χει κόρη λυγερή, η ποθοπλανταγμένη.
Μα ήρθε άλλη άνοιξη, μ’ όψη βαριά και κρύα
που όλες οι μέρες είν’ θολές κι οι νύχτες θλιβερές
δεν έχουν γιούλια οι πρασιές και γιασεμιά οι φράχτες
στου δρόμου την παραμεριά, μορφές μοναχικές…
‘Ηθελα να ‘ρθει άνοιξη με χρώματα και γέλια
να μην πικραίν’ τ ‘ανθόφυλλο αέρας σκοτεινός
πέρα στους κάμπους να πετούν οι πλάνες πεταλούδες
άγια να έχει δύναμη ο πιο κρυφός καημός.
Μα ήρθε άλλη άνοιξη, με το θαμπό της πέπλο
με βλέφαρα μισόκλειστα και με σφιχτά τα χείλη,
με μια μαβιά απόχρωση, με πένθιμη ευωδιά
μόνοι στο πικρονύχτωμα, οι εραστές κι οι φίλοι…
‘Ηθελα να ‘ρθει άνοιξη με τρυφερό το βλέμμα
ν’ αποθεριεύει ο έρωτας, σ’ ολάνθιστο κορμί,
άνθινα να ‘χει όνειρα, να μην το πιάνουν μάγια
να νιώσει την Ανάσταση, μ’ ολόγυμνη ψυχή.
Μα ήρθε άλλη άνοιξη, από ρηχό ποτάμι
δεν φλογοφέγγει στις αυλές, ο ήλιος το πρωί,
άνεμος απαλόθερμος, μας πήρ΄ όλα τα χάδια
του κήπου η αυγινή δροσιά, ξεθώριασε κι αυτή…

                              Πέτρος Μπερερής