Αναρτήσεις

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ

1.Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Και σαν τύχει και θυμώσει μες το χιόνι θα μας χώσει.

2.Μάρτης βροχερός, θεριστής κουραστικός.

3.Το Μάρτη κι αν τον αγαπάς φίλο να μην τον κάνεις.

4.Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.

5.Αν κάνει ο Μάρτης  τρία νερά, κι ο Απρίλης άλλα δύο, να δεις του Μάρτη τα κουκιά, του Απρίλη τα σταράκια  να δεις γέρο-Κρίθαρο πώς τρέφει την μουστάκα.

6.Ο Μάρτης έχει το όνομα  και ο Απρίλης τα λουλούδια.

7.Τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγε την.

8.Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1.Ο Απρίλης  έχει το όνομα και ο Μάης τα λουλούδια.

2.Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί.

3.Ο  Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα.

4.Απρίλης φέρνει τη δροσιά φέρνει και τα λουλούδια.

5.Ήρθε ο Απρίλης με χαρά και με τα κόκκινα τα αυγά.

6.Αν κάνει ο Απρίλης δύο νερά κι ο Μάης άλλο ένα χαρά στον γεωργό που έχει πολλά σπαρμένα.

7.Απρίλης,Μάης κοντά είναι το θέρος.

ΜΑΙΟΣ 

1.Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.

2.Μάης άβροχος, μούστος άμετρος.

3. Τον Μάη κρασί μην πίνετε και ύπνο μην αγαπάτε.

4.Όταν έπρεπε, δεν έβρεχε και τον Μάη χιόνιζε.

5.Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά και ο Μάης τα χαλάει.

6.Ο Μάης για τον τρυγητή και ο Απρίλης για το θέρος.

7.Το Μάη με πουκάμισο, τον Αύγουστο με κάπα.

8.Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι.

Την εργασία επιμελήθηκε η μαθήτρια

Κοντογιάννη Μαρία του   ΣΤ΄2.

Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 26th, 2013 under Δημοσιεύσεις.
Σχόλια: none | [e]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

μαθητής Στ΄τάξης

Η Ιστορική μάχη της Κλείσοβας

Η Ιστορική Κλείσοβα

Toν Δεκέμβριο του 1825, oι Τούρκοι με αρχηγό  τον Κιουταχή συνεργάστηκαν με τους Αιγύπτιους για την κατάκτηση του Μεσολογγίου, αφού η πρώτη προσπάθεια του Κιουταχή απέτυχε. Ο αρχηγός των Αιγυπτίων ο Ιμπραήμ έφτασε στο Μεσολόγγι και ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι Τουρκοαιγύπτιοι δεν τα παράτησαν. Αυτή τη φορά πολιόρκησαν και οι δύο μαζί το Μεσολόγγι.

Προκειμένου να γίνει ευκολότερη η κατάκτηση του Μεσολογγίου, έπρεπε η Κλείσοβα, ένα μικρό νησάκι απέναντι από το Μεσολόγγι, να καταστραφεί για να κοπεί ο ανεφοδιασμός της πόλης. Οι άνδρες της Κλείσοβας οχυρώθηκαν κατά του εχθρού. Ύψωσαν οχύρωμα, έσκαψαν τάφρο και τοποθέτησαν πασσάλους σε θάλασσα και στεριά για να δυσκολεύουν τα εχθρικά πλοία. Το νησί φρουρούνταν από 131 άνδρες, μεταξύ των οποίων ήταν και Μεσολογγίτες.

Η μάχη της Κλείσοβας

Ο Κιουταχής, στις 25 Μαρτίου 1821,για να αιφνιδιάσει την Κλείσοβα ώστε να μπορέσει να την κυριεύσει ευκολότερα, αποφάσισε να κάνει έναν αντιπερισπασμό. Προσποιήθηκε ότι θα επιτεθεί στο Μεσολόγγι, όμως άλλαξε απότομα πορεία και στράφηκε προς την Κλείσοβα. Ο Κιουταχής, γενναίος και πείσμων, επιχειρεί ανεπιτυχώς μέχρι το μεσημέρι έξη (6) αλλεπάλληλες επιθέσεις, στη δε τελευταία, μπαίνει επικεφαλής ο ίδιος. Πληγώνεται όμως σοβαρά στο μηρό κι αναγκάζεται ν’ αποσυρθεί, γεγονός που διαδίδεται αμέσως και συμπαρασύρει σε άτακτη φυγή και τα στρατεύματά του.

Οι ηττημένες φάλαγγές του, ντροπιασμένες και έχοντας εγκαταλείψει στο πεδίο της μάχης πάνω από 1.500 νεκρούς και τραυματίες, συμπτύσσονται με σπουδή κυρίως προς το κείμενο ανατολικότερα νησάκι της Μολόχας.

Κατά τη διάρκεια της άνισης αυτής πάλης, η φρουρά του Μεσολογγίου, παρακολουθώντας με αγωνία από την παραλία την εξέλιξη του αγώνα και ανταποκρινόμενη σε έκκληση των υπερασπιστών του νησιού, που διαβιβάσθηκε από ένα ατρόμητο Μεσολογγιτόπουλο, το οποίο οδήγησε ριψοκίνδυνα μια γαΐτα μέχρι την ακτή, προσπάθησε να στείλει ενισχύσεις και εφόδια

Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ, βλέποντας με χαιρεκακία την αποτυχία του Κιουταχή, τον οποίο ενέπαιξε θεώρησε πρόσφορη την περίσταση ν’ αναλάβει αυτός τη συνέχιση του αγώνα, επωφελούμενος από τον κάματο και τις απώλειες της φρουράς, που μέχρι τότε είχε χάσει περίπου το 1/3 της δύναμής της. Διαλέγει λοιπόν ως επικεφαλής το γαμπρό του, τον τολμηρό Χουσεΐν Μπέη, πορθητή της Κρήτης, της Κάσσου, της Σφακτηρίας, και μόλις προ ολίγου του Βασιλαδιού και Ντολμά και ετοιμάζει 3.000 περίπου Αιγυπτίους, οι οποίοι επιβιβασθέντες σε πλοιάρια αλλά και «θαλασσοβα-τούντες», περικυκλώνουν την Κλείσοβα και ορμούν να την καταλάβουν.

Ήταν σίγουρος ότι θα την κυριεύσει εύκολα. Επιχειρούν πέντε αλλεπάλληλες εφόδους, αλλά και τις 5 φορές υποχωρούν μπρος στην ακατανίκητη ανδρεία και την ανεξάντλητη καρτερία των μαχητών της Κλείσοβας, οι οποίοι, καθοδηγούμενοι κατάλληλα, πυροβολούν με αξιοσημείωτη επιτυχία, κυρίως εναντίον των αξιωματικών των Αιγυπτίων -ιδίως Γάλλων- που διακρίνονταν από τις χρυσοποίκιλτες στολές τους.

Γύρω στη δύση του ηλίου, οι ηρωικοί υπερασπιστές αναμένοντας νέα σφοδρότερη έφοδο, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το πρόχωμα και να καταφύγουν στην εκκλησία. Πράγματι σε λίγο οι εχθροί εφορμούν για έκτη φορά, αποφασισμένοι τώρα με κάθε θυσία να καταλάβουν το νησί. Ο Αν. Γούδαςμας δίνει την ακόλουθη ωραία περιγραφή:  Ότε δε οι εχθροί υπερπλεόνασαν,

Κίτσος Τζαβέλας

τότε ο Τζαβέλλας και ο Σωτηρόπουλος απεσύρθησαν εις το εν τω μέσω του νησιδίου ναΐδριον της Αγίας Τριάδος. Ανέβησαν οι υπ’ αυτούς άπαντες εις την οροφήν, ένθα ο Σωτηρόπουλος είχε σχηματίσει ενωρίτερον είδος τι προμαχώνος εκ λίθων, ευρεθέντων πέριξ του ναού, εκ κεράμων και αλιευτικών κοφίνων, εμπλέων χώματος. Ωχυρώθησαν όπως κάλλιον εδύναντο όπισθεν αυτών και τόσον ευστόχως και αδιαλείπτως επυροβόλουν, ώστε εφόνευον άπαντας σχεδόν τους προσεγγίζοντας…»Ο ίδιος ο Χουσεΐν, λαμποκοπώντας μέσα στην πλουμιστή στολή του, «αστράπτων» -κατά τον Στασινόπουλο «από τον χρυσόν και τους πολυτίμους λίθους», σηκώνεται όρθιος στην πρασινοχρωματισμένη λέμβο του και παροτρύνει τους άνδρες του. Κατά κακή του όμως τύχη, τον επισημαίνουν οι καταφυγόντες στην εκκλησία, απ’ όπου κατά την επικρατέστερη εκδοχή (διότι υπάρχει και ή έγκυρη άποψη, την οποία καταγράφει ο Κασομούλης, ότι τον σκότωσε ο Σφήκας, ψυχογιός του Αξ/κού Αποστόλη Καρατζογιάννη, Νιχωρίτου), ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος – «άριστος σκοπευτής ών», όπως γράφει στην ιστορία του ο Στρατηγός Νικόλαος Μακρής – τον πυροβολεί και τον σωριάζει νεκρόν. Η λέμβος αποσύρεται και δίδει έτσι το σύνθημα της γενικής υποχώρησης στις εχθρικές γραμμές.

Η φρουρά τους καταπυροβολεί και με επικεφαλής τον Κίτσο Τζαβέλλα ξιφήρης, εξορμά και τους καταδιώκει, σφάζοντας οσους είχαν βγει στο πρόχωμα και κυνηγώντας τους άλλους μέσα στη λιμνοθάλασσα, οι οποίοι πανικόβλητοι διασκορπίζονται.

Στο σημείο αυτό, συμπληρώνει ο Δημήτρης Φωτιάδης, μεταφέροντας την αφήγηση του Κασομούλη:«Μόλις είδαμε από το Μεσολόγγι πως οι δικοί μας στην Κλείσοβα πήδησαν όξω από τα ταμπούρια τους, όρμησε τότες η «βοήθεια», όπου είχε μπει στα πλοιάρια και περίμενε. Λάμνοντας μ’ όλη τη βία τράβηξαν γραμμή κατά το νησάκι το πιο κοντινό στην Κλείσοβα. Σκιάζονται οι Αρβανίτες κι οι Αραπάδες που είτανε μαζεμένοι γύρω απ’ αυτό, τους πιάνει χαροτρομάρα και τρέχουν άλλοι από δω και άλλοι από εκεί». Ευτυχώς γι’ αυτούς, η νύχτα που άρχισε να πέφτει, διακόπτει την απηνή καταδίωξή τους

Έτσι έληξε με την βοήθεια της Θεομήτωρος η «πανήμερος», όπως ονομάσθηκε, μάχη της Κλείσοβας, επειδή κράτησε από τα χαράματα μέχρι το σούρουπο της 25ηςΜαρτίου 1826. Στη μάχη της Κλείσοβας, οι απώλειές μας έφθασαν γύρω στους 60 ηρωικούς νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και αρκετοί Μεσολογγίτες. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων ανήλθαν, σύμφωνα με τους παρόντες τότε στο Μεσολόγγι απομνημονευματογράφους, κατά μεν τον Ν. Κασομούλη (Όπ.π.σελ. 237) σε 2.500 νεκρούς, «εκτός των όσων εσυνελάμβανον οι πλοιαροκονταρισταί ζώντας την αυγήν, ζητώντας την συμπάθειάν των (τους οποίους εφόνευον)», κατά δε τον Αρτέμιο Μίχο (Όπ.π.σελ. 54) σε 3.500 φονευθέντες και πληγωθέντες. Τέλος, ο Σπυρο-Μήλιος (Όπ.π.σελ. 221), κατά μαρτυρίαν του Παπαλουκά, μνημονεύει 3.500 νεκρούς, εκτός των πληγωμένων.

Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 21st, 2013 under Δημοσιεύσεις.
Σχόλια: none | [e]

Βράβευση μαθητών μας

Την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 11.00΄στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Παπαστράτου 53 στο Αγρίνιο το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας βράβευσε τους  μαθητές της  Ε΄και Στ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ΠΑΙΧΝΙΔΙ & ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ του έτους 2012 .  Από το Σχολείο μας  βραβεύτηκαν οι μαθητές  της  Στ΄ τάξης   Κοντογιάννη Μαρία, Νικολάου Αλεξάνδρα και Νταλιάνης Αντώνιος που ισοβάθμισαν , και ο πρώην μαθητής μας Λινάρδος Λάμπρος μαθητής της Α΄Γυμνασίου που διακρίθηκε.   Συγχαρητήρια στους μαθητές μας, σε όσους διακρίθηκαν αλλά και σε όλους όσους πήραν μέρος στο διαγωνισμό,  ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 12th, 2013 under Δημοσιεύσεις.
Σχόλια: none | [e]

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της σχολικής βίας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Φαινόμενο το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος αποτελεί πλέον και στη χώρα μας η σχολική βία. Ένας στους τρεις μαθητές έχει εμπλακεί σε ένα τουλάχιστον περιστατικό εκφοβισμού, ως θύτης, θύμα ή παρατηρητής! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τουλάχιστον το 10 – 15% των μαθητών είναι θύματα συστηματικής βίας από τους συμμαθητές τους, πάνω από το 5% παραδέχονται ότι ασκούν βία και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών είναι μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Η σχολική βία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ο οποίος περιλαμβάνει τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και το βανδαλισμό. Αποτελεί εσκεμμένη πράξη, που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος.  

Ο εκφοβισμός είναι σύνθετο φαινόμενο και μπορεί να αναφέρεται σε σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές), συναισθηματική, ή λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρισιές, σαρκασμό, χειρονομίες, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές), σεξουαλικό (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα, λεκτική παρενόχληση) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο).

Ποια παιδιά είναι ευάλωτα στη σχολική βία

Οποιοδήποτε παιδί μπορεί πέσει θύμα ομάδας ή μεμονωμένων παιδιών που ασκούν βία στο σχολείο, όμως αυτά που είναι περισσότερο ευάλωτα είναι όσα διαφέρουν απ’ την ομάδα λόγω:
• Εμφάνισης, (βάρος, χρώμα μαλλιών, μυωπίας, ύψος,)
• Τρόπου ομιλίας, χαρακτηριστικών ή καταγωγής, θρησκείας
• Οικογενειακής κατάστασης (διαζύγιο, μονογονεϊκή οικογένεια)
• Της μη κοινωνικότητάς τους ή ‘μαζεμένης’, ντροπαλής συμπεριφοράς
• Της καλής ή της κακής απόδοσής τους στο σχολείο
• Της δημοτικότητάς τους και το ωραίο τους παρουσιαστικό
• Της ιδιαίτερης ικανότητας ή δυσκολίας (Για παράδειγμα: σύνδρομο Aσπενγκερ, Δυσλεξία, υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή, ιδιαίτερη έφεση στη μουσική, τα μαθηματικά),
• Της αρρώστιας ή νοσηλείας τους.

Μίλα μη φοβάσαι…

1. Για αυτό που συμβαίνει δεν φταις εσύ. Δεν υπάρχει καμία πραγματική αιτία για να σε χτυπήσει κάποιος ή για να μιλήσει άσχημα για σένα
2. Πολλά παιδιά στα σχολεία βιώνουν τέτοιες καταστάσεις
3. Είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας. Δεν ντρεπόμαστε εμείς για κάτι άσχημο που έκανε κάποιος άλλος.
4. Εάν μας συμβεί κάτι το μοιραζόμαστε με τους δασκάλους και τους γονείς μας. Δεν μαρτυράμε το άλλο παιδί, βοηθάμε τον εαυτό μας
5. Οι δυσκολίες δεν εξαφανίζονται ποτέ από μόνες τους. Εάν συμβεί μια φορά είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί
6. Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Και άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ενοχληθεί από τη συμπεριφορά εκφοβισμού. Μοιράσου την εμπειρία σου
7. Η αδιαφορία δεν είναι λύση. Η δράση ναι
8. Το να απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο, δεν θα σε βοηθήσει. Απλά θα κάνεις κάτι που έτσι και αλλιώς σε ενοχλεί
9. Είσαι πολύ σημαντικός για πολλούς ανθρώπους. Εάν κοιτάξεις γύρω σου θα τους βρεις, και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν
10. Κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, για να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο


Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 10th, 2013 under Δημοσιεύσεις.
Σχόλια: none | [e]

Ανακύκλωση

Η ομάδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Ι.Π  Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Σχολικών Δρατηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιτωλ/νίας κ. Τσιλίκα Θεόδωρο παρουσίασαν στις 26 Φεβρουαρίου 2013 τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου. Η παρουσίαση των προγραμμάτων έγινε σε όλες τις τάξεις του Σχολείου μας. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές μας να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση αλλά και τη χρησιμότητά της.   Στο Σχολείο μας οι μαθητές μας είναι ευαισθητοποιημένοι στην ανακύκλωση, συγκεκριμένα γίνεται συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί,πλαστικά , μπαταρίες και τηγανέλαιου τα οποία μέσω του Δήμου προοθούνται για ανακύκλωση. Τώρα μετά την ενημέρωση θα αρχίσει στο Σχολείο μας και η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών οπου θα τοποθετηθεί ειδικός κάδος.

Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 6th, 2013 under Δραστηριότητες.
Σχόλια: none | [e]

Παρουσίαση για τους κινδύνους του διαδικτύου

Στις 18 Ιανουαρίου 2013 ομάδα του Κέντρου Εκπ/σης και μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού » Ο Πλάτων» παρουσίασε στο Σχολείο μας  εγκεκριμένη παρουσίαση με θέμα τους κινδύνους του διαδικτύου. Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης . Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τους κινδύνους από την αλόγιστη και χωρίς παρακολούθηση από τους γονείς χρήση του διαδικτύου

Καταχωρήθηκε: Μαρτίου 6th, 2013 under Δραστηριότητες.
Σχόλια: none | [e]

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας συμμετείχαν στο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ που διοργάνωσε το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΘΕΡΜΟΥ στις 15-16 Φεβρουαρίου 2013 με θέμα: «Εκπαιδεύομαι για το Περιβάλλον και την Αειφορία»

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου με δραστηριότητες στο πεδίο- δάσος Φράξου Λεσινίου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Κακκου, Γεωργία Παληού, Πριοβολου Μάρθα, Λαδικού Βασιλική, Τριανταφύλλου Λεμονιά, Πριοβόλου Ευθυμία, Δροσοπαναγιώτης Νεκτάριος

Υποσελίδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *