Έκτακτη ενημέρωση προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνω πως σήμερα Πέμπτη 12/11/20 το απόγευμα, πληροφορηθήκαμε πως μαθητής του Σχολείου μας βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον COVID-19.

Ο μαθητής παρουσίασε πολύ ελαφριά συμπτώματα αμυγδαλίτιδας με λίγα δέκατα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Όλη την εβδομάδα απείχε από τα μαθήματα του σχολείου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, ενώ προληπτικά υποβλήθηκε σε τεστ. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά στην υγεία του χωρίς να έχει κάποια άλλα συμπτώματα, και παραμένει στο σπίτι έως να ολοκληρωθούν οι ημέρες της προβλεπόμενης καραντίνας.

Σε συνεργασία με τους γονείς του παιδιού και έχοντας στη διάθεσή μας το πλήρες ιστορικό, προβήκαμε άμεσα στις ενέργειες που οφείλαμε να πράξουμε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)

Ενημερώθηκαν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Υγειονομική υπηρεσία, Περιφέρεια Αττικής, Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμος Γλυφάδας καθώς και οι γονείς του τμήματος του μαθητή.

Καθώς ο μαθητής απέχει από το σχολείο την τελευταία εβδομάδα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα χρειαστεί να κλείσει το τμήμα. Περιμένουμε άμεσα περεταίρω οδηγίες.

Ήδη οι καθαρίστριες του σχολείου μας έχουν προβεί σε λεπτομερή απολύμανση και καθαρισμό των χώρων του σχολείου, κυρίως δε της αίθουσας του εν λόγω τμήματος.

Συνίσταται να παρακολουθείτε για τις επόμενες ημέρες τα παιδιά σας για οτιδήποτε από τα γνωστά συμπτώματα, καθώς όλοι οι μαθητές είναι εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. 

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

  • πυρετός
  • βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
  • μυαλγίες
  • ρίγος
  • πονοκέφαλος
  • καταβολή δυνάμεων
  • δυσκαταποσία
  • απώλεια γεύσης ή/και οσμής
  • ναυτία / έμετος
  • κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

 

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

– πυρετός (Θ > 37,5 Cο) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα

– βήχας

– δύσπνοια

– ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη

– γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

ΚΑΙ

απουσία εναλλακτικής διάγνωσης

 

Περίοδος μεταδοτικότητας

Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ
τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή
ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

_____________________________

Πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, αποστάσεις , η χρήση μάσκας, η αποστείρωση των αντικειμένων, ο καλός αερισμός του χώρου, και η παρακολούθηση για την έγκαιρη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα και μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό ή έχει εκτεθεί σε μία περιοχή όπου εμφανίζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, τότε το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παιδίατρο ώστε να εκτιμήσει αν χρειάζεται το παιδί να εξεταστεί ή να ελεγχθεί για COVID-19, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς πρέπει να τηρούν όσο το δυνατό να μέτρα προφύλαξης, ώστε να προστατευτούν.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενημερωθεί το σχολείο του παιδιού, ιδίως αν το παιδί υποβληθεί σε τεστ για τον SARS-CoV-2, και να ακολουθηθούν οι οδηγίες που έχουν θεσπιστεί στα σχολεία για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μόνο αν έχουν περάσει 10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, να είναι ένα 24ωρο τουλάχιστον απύρετο με σύγχρονη υποχώρηση των υπόλοιπων συμπτωμάτων

 

Σε ότι νεώτερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Ο Διευθυντής του σχολείου